Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Το λαϊκό τραγούδι παίρνει την εκδίκησή του! Αν και πολλοί βάλλονται εναντίον του, αν και τα μέσα θεωρούν «passé» οτιδήποτε περιλαμβάνει μπουζούκι και τα ραδιόφωνα αποκλείουν από την playlist τους τους  κύριους εκπροσώπους του, ωστόσο αυτό μάχεται και από τον αγώνα βγαίνει αλώβητο και ικανό να ανακατέψει και πάλι την τράπουλα της ελληνικής μουσικής σκηνής… Χαρακτηριστικά παραδείγματα μια σειρά εξαιρετικών δουλειών που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες και αποτελούν τα κυριότερα όπλα αυτής της μάχης της εκ νέου αναγέννησής του.

Την αρχή έκανε τον περασμένο Σεπτέμβρη η Γλυκερία όταν επιστρέφοντας στις ρίζες της μας κέρασε έναν από τους καλύτερους δίσκους της καριέρας της. Με ένα δυνατό ντουέτο, αυτό του Γιώργου Ζήκα και της Βάσως Αλλαγιάννη που ένωσε για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στη μουσική και στο στίχο αντίστοιχα, η αγαπημένη ερμηνεύτρια μας παρουσίασε έναν χειροποίητο δίσκο (Η αγάπη είναι ελεύθερη) γεμάτο όμορφα λαϊκά τραγούδια που έκαναν αίσθηση, κάποια από αυτά γνώρισαν επιτυχία και κάποια άλλα περιμένουν ακόμα να τα ανακαλύψουμε!

Λίγο καιρό μετά ακολούθησε ο δίσκος του Γεράσιμου Ανδρεάτου «Ψυχή Που Δεν Αμάρτησε Ποτέ Της Δεν Αγιάζει» με συνθέσεις του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Δημήτρη Παπαδόπουλου, ο οποίος αν και δεν διαφημίστηκε όσο πρέπει, περιλαμβάνει υπέροχα λαϊκά τραγούδια και γι΄ αυτό και αναδείχθηκε από το περιοδικό Δίφωνο ως ο καλύτερος λαϊκός δίσκος της χρονιάς. Όμορφες στιγμές όμως συναντήσαμε και στους πολυσυλλεκτικούς δίσκους του Γιώργου Μαργαρίτη και του Πασχάλη Τερζή αν και θα προτιμούσαμε από αυτούς μια πιο συμπαγή εργασία με ένα συνθέτη και ένα στιχουργό ώστε να έχουμε ένα πιο καθαρό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Ωστόσο και εκεί έχουμε λαμπερές στιγμές που ευτυχώς συνοδεύτηκαν από εξαιρετική αποδοχή από τους φίλους του καλού λαϊκού τραγουδιού και όχι μόνο.

Επίσης δεν έλειψαν και οι ευχάριστες εκπλήξεις όπως αυτή που συνέβη με τον νέο δίσκο του Κώστα Μακεδόνα με τίτλο «Αντικριστά» όπου ο δημιουργός του Γιώργος Θεοφάνους σε συνεργασία με τον έμπειρο πια στιχουργό Νίκο Μωραΐτη μας παρέδωσαν ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό που σε πείσμα πολλών σκληροπυρηνικών και υποστηρικτών του «δήθεν» σοβαρού ρεπερτορίου, οι οποίοι στο άκουσμα και μόνο του ονόματος του Θεοφάνους έσπευσαν να κρίνουν αρνητικά το αποτέλεσμα, έχει όλα τα εχέγγυα να μείνει κλασικό. Ο Μακεδόνας δωρικός και επιβλητικός σήκωσε ακόμη πιο ψηλά τα νέα αυτά τραγούδια που κινούνται στους ρυθμούς του ζεϊμπέκικου, του χασάπικου αλλά και της λαϊκής μπαλάντας.

Και ευτυχώς αυτό το σερί των πολύ καλών λαϊκών δίσκων συνεχίζεται μέχρι και πολύ πρόσφατα με δύο δίσκους που έφτασαν μόλις στα χέρια μας και που θα παρουσιάσουμε εκτενώς στις επόμενες συναντήσεις μας. Πρόκειται για την πολύ αξιόλογη δισκογραφική συνάντηση του Δημήτρη Μπάση με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, έναν από τους κύριους εκφραστές της ροκ ελληνικής σκηνής που όταν όμως αποφασίζει να γράψει λαϊκό «κάνει θαύματα». Και φυσικά το ολοκαίνουριο cd «Εδώ είμαστε» με μια συνεργασία μεγατόνων, αυτή του Δημήτρη Μητροπάνου με τον Σταμάτη Κραουνάκη. Οι πρώτες ακροάσεις της νέας αυτής δουλειάς μόνο θετικές εντυπώσεις μας δημιούργησε ενώ θα τολμούσαμε να πούμε πως έχουμε να κάνουμε με έναν από τους καλύτερους δίσκους που ακούσαμε τελευταία…

Αν όλες οι παραπάνω δουλειές, που σας προτείνουμε να ακούσετε ανεπιφύλακτα, δεν αποτελούν απόδειξη πως το λαϊκό τραγούδι είναι και πάλι στις επάλξεις τότε γιατί υπάρχει μια μεθοδευμένη προσπάθεια εξόντωσής του όχι μόνο από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης αλλά και από τους μέχρι πρότινος θερμούς υποστηρικτές και εκφραστές του, οι οποίοι όπου σταθούν και όπου βρεθούν εκφράζονται αρνητικά γι’ αυτό, ισχυριζόμενοι πως το λαϊκό δεν υφίσταται πια και πως το παιχνίδι παίζεται σε άλλα πιο σύγχρονα και περισσότερο εναλλακτικά μονοπάτια;

——-

Η Δήμητρα Γαλάνη και ο Vassilikos το φετινό καλοκαίρι ενώνουν τις δυνάμεις τους και αυτό δεν αποτελεί συνάντηση δύο κόσμων ούτε δύο διαφορετικών γενεών. Είναι η συνύπαρξη δύο ανθρώπων που μοιράζονται κοινή αισθητική γύρω από τη μουσική και κοινή αντίληψη για τη θέση τους σε αυτή. Για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή, δύο καλλιτέχνες που ήταν συγγενείς εξ’ αποστάσεως από πάντα. Το απρόβλεπτο είναι αυτό που τους καλεί, μαζί και εμάς, σε μια αναμφίβολα πρωτότυπη συναυλία που ξεφεύγει από την πεπατημένη. Ανιχνεύοντας διαρκώς νέους μουσικούς δρόμους, η Δήμητρα Γαλάνη έχτισε ξανά τα τραγούδια του ρεπερτορίου της, ενώ ο Vassilikos έδωσε σε μεγάλες διεθνείς επιτυχίες το δικό του άγγιγμα. Η συνεργασία τους περιλαμβάνει οτιδήποτε «αληθινό» –ελληνικό ή ξένο– που αντέχει στο χρόνο. Οι μουσικές συναντώνται έξω από τη γλώσσα, πέρα από την εποχή.

Οι μέχρι τώρα σταθμοί της περιοδείας τους είναι οι ακόλουθοι:

Παρασκευή, 15 Ιουλίου – Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Δευτέρα, 18 Ιουλίου – Καβάλα, κάστρο (Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου 2011)
Τετάρτη, 20 Ιουλίου – Θάσος
Τετάρτη, 3 Αυγούστου – Ρόδος
Κυριακή, 28 Αυγούστου – Ελευσίνα (Αισχύλεια 2011)
Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου – Πάτρα, Αρχαία Ωδείο
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου  – Πειραιάς, Βεάκειο θέατρο

——-

«Την άνοιξη, βγήκαμε στον δρόμο και μας άρεσε. Είδαμε σε πρόσωπα σκυθρωπά να σκάει ένα χαμόγελο. Έτσι πήραμε κουράγιο και λέμε το καλοκαίρι να ταξιδέψουμε όπου μας πάει ο δρόμος, γιατί ο δρόμος ξέρει… Και ξέρουμε κι εμείς πως όποιος μένει ακίνητος σε αυτό το δύσκολο καιρό είναι σαν να παρατάει τα όπλα. Εμείς έχουμε όπλο το τραγούδι και δεν το βάζουμε κάτω. Επιθυμία μας είναι να περιορίζονται  στο ελάχιστο αμοιβές και έξοδα να καταφέρουμε να έχουμε το ελάχιστο δυνατό εισιτήριο. Η παράσταση αυτή  έχει τη λογική του δρόμου, τη χαρά του απρόσμενου , την ευλογία του μοιράζομαι και μια ωραία ηρωική τρέλα. Ποιοι είμαστε εμείς; Έξι κορυφαίοι μουσικοί, αγαπημένοι μου φίλοι ο Αντώνης Ανδρέου (τρομπόνι), ο Αλέξανδρος Κτιστάκης (ντραμς – κρουστά), ο Σωτήρης Λεμονίδης (πιάνο – ακορντεόν), η Ίρις Λουκά (βιολί), ο Δημήτρης Μπαρμπαγάλας (κιθάρα) και ο Παναγιώτης Τσεβάς (ακορντεόν). Μαζί μας ο Δημήτρης Καρπούζας (ηχοληψία), ο Περικλής Μαθιέλης (φωτισμοί) και η Σοφία Παπουλάκου (τραγούδι) που πάντα ήθελε να ‘ναι μαζί μας. Καλή αντάμωση… Τάνια».

Με αυτά τα λόγια μας καλεί η Τάνια Τσανακλίδου στις θερινές της εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα παρέα με την υπέροχη φωνή της και τα εξαιρετικά της τραγούδια… Κάποιες από τις ποιο σημαντικές στάσεις αυτής της διαδρομής είναι οι ακόλουθες:

15/6  Red, Κύπρος
16/6  Red, Κύπρος
11/7 Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη
25/7 Σχολή Τυφλών, Λάρνακα
26/7 Κούριο, Λεμεσσός
20/8 Φιλιππίδεια 2011, Μηλιές
06/8 Κηποθέατρο Λάρισας
15/9 Φεστιβάλ Ηλιούπολης, Αθήνα

——-

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες το πολυαναμενόμενο νέο album του Μύρωνα Στρατή με τίτλο «Άλλος κόσμος». Το cd περιλαμβάνει δώδεκα ολοκαίνουρια τραγούδια, σε μουσική και στίχους δικούς του, εκτός από δύο κομμάτια όπου οι στίχοι είναι του Νίκου Μωραΐτη ενώ στο τραγούδι «Μη φοβάσαι» ο Μύρωνας υπογράφει τους στίχους μαζί με τη Μαίρη Συνατσάκη. Στο γνώριμο του στυλ ο Στρατής στο νέο του δισκογραφικό εγχείρημα κινείται ανάμεσα σε ποπ-ροκ κιθαριστικά τραγούδια, σε δυναμικούς ηλεκτρικούς ήχους αλλά και στις αισθαντικές μπαλάντες.

Ήδη μάλιστα το πρώτο single του άλμπουμ που ξεχωρίζει με τίτλο «180 μοίρες» ακούγεται παντού! Το εν λόγω τραγούδι οπτικοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες από το ταλαντούχο σκηνοθετικό δίδυμο των Δημήτρη Πλατανιά και Γιάννη Παπαδάκου, χαρίζοντάς μας ένα πολύ πρωτότυπο, «φανταστικό» videoclip, που η ιστορία του εκτυλίσσεται τόσο στον αληθινό κόσμο όσο και σε αυτόν των κόμικ!

Ο πολυπράγμων Μύρωνας σε αυτό το άλμπουμ εκτός από την δημιουργία και την ερμηνεία των τραγουδιών υπογράφει επιπλέον και την ενορχήστρωση ενώ έκανε την ηχοληψία και τη μίξη καθώς και τη διεύθυνση παραγωγής. Οι φωτογραφίες αλλά και το ευφάνταστο artwork του άλμπουμ είναι των Γιάννη και Χάρη Μιχαηλίδη (Δραμαμίνη).

——-

Ο Χρήστος Δάντης μετά την τρίτη συνεχόμενη χρονιά επιτυχίας στη μουσική σκηνή Αρχιτεκτονική, με πολύ ενέργεια, ανεβασμένη διάθεση και καινούριο δίσκο ξεκινάει την καλοκαιρινή περιοδεία του παρέα με την Ραλλία Χρηστίδου, μια από τις πιο ταλαντούχες νέες ερμηνεύτριες και τραγουδοποιούς της ελληνικής μουσικής σκηνής. Οι δύο καλλιτέχνες, εκτός από τις προσωπικές τους επιτυχίες θα ερμηνεύσουν πολύ γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από την ελληνική και ξένη δισκογραφία με την μοναδική τους φωνή δημιουργώντας  μία ζεστή ατμόσφαιρα στην οποία είστε όλοι καλεσμένοι! Σύντομα μέσα από τη στήλη μας και το πρόγραμμα των συναυλιών τους.

——-

Ο ταλαντούχος Ησαϊας Ματιάμπα επιστρέφει με νέο single με τον τίτλο “Θέλω (Ό,τι Θέλεις Εσύ)“. Πρόκειται για ένα δυναμικό τραγούδι σε μουσική του ίδιου του Ματιάμπα σε στίχους του Χρήστου Γκίκα και της Βίκυς Γεροθόδωρου που σίγουρα θα αποτελέσει ένα από τα hit του φετινού καλοκαιριού! Σε λίγε μέρες θα απολαύσουμε και τo videoclip του εν λόγω τραγουδιού με τη συμμετοχή της ηθοποιού Κλέλιας Ρένεση σε σκηνοθεσία Μάνου Κουντούρη.

Παράλληλα με το νέο του single o Ματιάμπα ετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές του εμφανίσεις με το σχήμα του μιούζικαλ «RENT» καθώς και για προσωπικές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με την μπάντα του.

——-

Δυναμική επιστροφή όμως έχουμε και από τον Γιάννη Σαββιδάκη, ο οποίος λίγο πριν την κυκλοφορία της πολυαναμενόμενης νέας δισκογραφικής του δουλειάς απο την ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ, μας παρουσιάζει το single “Γίνομαι Θεός”, με την συμμετοχή της ηθοποιού Κατερίνας Τσάβαλου. Παράλληλα με την κυκλοφορία του νέου του album ο Γιάννης Σαββιδάκης ετοιμάζει αυτές τις μέρες και ζωντανές εμφανίσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπου μαζί με τους MayDay, ένα νέο ανερχόμενο δυναμικό group απ την Θεσσαλονίκη, θα μας παρουσιάσει όλες τις μεγάλες επιτυχίες του καθώς και τα νέα του τραγούδια.

——-

Μετά την εντυπωσιακή συμμετοχή του και την κατάκτηση της 7ης θέσης στον φετινό 56ο διαγωνισμό της EUROVISION, ο Λούκας Γιώρκας ετοιμάζεται για το καλοκαίρι και μας προτείνει το νέο του single που ήδη έχει κάνει αίσθηση και ακούγεται δυνατά στα ραδιόφωνα όλης της χώρας. Πρόκειται για το κομμάτι με τον τίτλο «Για πρώτη φορά» που φέρει τη σφραγίδα των δημιουργών του «watch my dance» δηλαδή του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου στη μουσική και της Ελεάνας Βραχάλη στους στίχους! Εκτός όμως από τα συνεχή singles περιμένουμε επιτέλους και ένα ολοκληρωμένο album από τον νεαρό ερμηνευτή που μέχρι στιγμής δείχνει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα μουσικά πράγματα της Ελλάδας!

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here