Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Πολλές είναι οι ζωντανές ηχογραφήσεις που κατακλύζουν τελευταία την Ελληνική δισκογραφία! Ελλείψει πρωτογενούς υλικού οι καλλιτέχνες επιλέγουν να απασχολούν την μουσική επικαιρότητα κυκλοφορώντας σε cd τα live που πραγματοποίησαν σε μουσικές σκηνές τον χειμώνα που μας πέρασε ή ακόμη και μια συρραφή των καλύτερων στιγμών τους από εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια σε συναυλίες και χώρους διασκέδασης! Κάποιες από τις ηχογραφήσεις αυτές παρουσιάζουν πρωτοτυπία και έχουν λόγω ύπαρξης και άλλες πάλι απλά αναπαράγουν ένα πολυφορεμένο ρεπερτόριο που έτσι κι αλλιώς έχει γράψει την ιστορία του. Για να δούμε όμως κάποια από τα πιο σημαντικά live cds που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες εβδομάδες…

——-

Ένα από τα live που παρουσιάζει όντως ενδιαφέρον είναι αυτό του Γιάννη Κότσιρα! Οκτώ χρόνια μετά το θρυλικό Live CD του που σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων ο δημοφιλής ερμηνευτής επιστρέφει με μια καινούρια συλλογή τραγουδιών, που συμπεριλαμβάνει 7 χρόνια ηχογραφήσεων σε μουσικές σκηνές και συναυλιακούς χώρους.

Το διπλό cd “Γιάννης Κότσιρας LIVE 2010” περιλαμβάνει 38 αγαπημένα τραγούδια από τα παλιά καθώς και ένα καινούριο τραγούδι σε μουσική του Γιάννη Κωνσταντινίδη και στίχους του Γιάννη Κότσιρα με τίτλο “Αγάπη μου εσύ”. Έξυπνες επιλογές, άφθαρτα από το χρόνο τραγούδια όπως η «Βροχή» του Θοδωρή Παπαδόπουλου και το «Δεν θυμάσαι» των Εκείνος κι εκείνος, εμπνευσμένες διασκευές όπως το «Πήραν τα στήθη μου φωτιά» του Γιάννη Καραμπεσίνη και το «Σκλάβος σου για πάντα» του Βαγγέλη Γερμανού συνυπάρχουν σε μια αξιοπρεπή ζωντανή ηχογράφηση με λόγο ύπαρξης

 

——-

Τριπλό χορταστικό CD με live ηχογραφήσεις κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες και ο Δημήτρης Μπάσης από τις εμφανίσεις του σε συναυλίες το καλοκαίρι του 2008, από το Χάραμα τη σεζόν 2008-2009 και από το Cine Κεραμεικός όπου εμφανιζόταν πέρσι. Η ζωντανή ηχογράφηση περιλαμβάνει 53 επιτυχίες τόσο του ίδιου του Μπάση όσο και άλλων γνωστών ερμηνευτών, παλαιότερων και νεότερων.

Το ξεχωριστό ενδιαφέρον της ηχογράφησης, πέραν των εξαιρετικών ερμηνειών του Μπάση, συνίσταται στην προσέγγιση τραγουδιών που δεν έχουμε ξανακούσει από αντρική φωνή, όπως για παράδειγμα τα:  «Σώσε με», «Μία είναι η ουσία», «Κάθε ηλιοβασίλεμα», «Τώρα κι εγώ θα ζήσω» κ.α.

Βέβαια στην εν λόγω ηχογράφηση συναντάμε και τραγούδια που έχουν γνωρίσει πολλές εκτελέσεις και που συμπεριλαμβάνονται σχεδόν πάντα σε τέτοιου είδους δισκογραφικές εργασίες. Μόνο όμως από το γεγονός ότι αποδίδονται από μία από τις καλύτερες λαϊκές φωνές του σύγχρονου τραγουδιού, ακόμα και αυτά τα πολυακουσμένα τραγούδια αποκτούν νέα υπόσταση και ακούγονται πιο φρέσκα από ποτέ!

 

——-

Η ζωντανή ηχογράφηση της Ελευθερίας Αρβανιτάκη από το Stage της Θεσσαλονίκης ίσως παρουσιάζει το μικρότερο ενδιαφέρον από τις υπόλοιπες τρέχουσες κυκλοφορίες αναλόγου περιεχομένου. Και αυτό όχι γιατί στερείται καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Ίσα-ίσα που η εν λόγω ηχογράφηση είναι η πιο άρτια, τόσο από άποψη παραγωγής, όσο και από άποψη ήχου και ερμηνείας. Απλά το υλικό των τριών cd δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερες εκπλήξεις και λίγο πολύ περιορίζεται στο σπουδαίο κατά τα λοιπά ρεπερτόριο της Αρβανιτάκη που όμως θα συναντήσουμε και σε άλλες ζωντανά ηχογραφημένες δουλειές της. Οι απροσδόκητες στιγμές είναι μάλλον λίγες και αφορούν τραγούδια που δεν ανήκουν στις προσωπικές επιτυχίες της ερμηνεύτριας, όπως είναι το Αερικό του Παπακωνσταντίνου και ο Αύγουστος του Παπάζογλου! Πέραν τούτου όπως ήδη επισημάναμε πρόκειται για μια λαμπερή ηχογράφηση με φωτισμένες ενορχηστρώσεις και καλές ερμηνευτικές στιγμές της τραγουδίστριας.

 

——-

Ένα από τα επιτυχημένα live του φετινού χειμώνα, ήταν κατά γενική ομολογία αυτό των Νίκου Πορτοκάλογλου, Νίκου Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλου στο ‘Σταυρό του Νότου’. Πριν από λίγες μέρες η ξεχωριστή συνύπαρξη των τριών αυτών ερμηνευτών αποτυπώθηκε στο διπλό άλμπουμ «Απόψε είναι ωραία», τίτλος που προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι που ο Νίκος Πορτοκάλογλου έγραψε γι’ αυτή τους τη συνάντηση.

Η ζωντανή ηχογράφηση από το Σταυρό του Νότου περιλαμβάνει τις καλύτερες στιγμές και την ατμόσφαιρα του ζωντανού προγράμματός που παρουσίασαν οι τρεις πολυαγαπημένοι τραγουδοποιοί τον χειμώνα που μας πέρασε. Αγαπημένα τραγούδια όπως το «Να με προσέχεις» του Πορτοκάλογλου, το «Πάρε με (απόψε πάρε με)» του Ζιώγαλα, το «Η ευτυχία είναι αυτό» του Φάμελλου μπλέκονται γλυκά μεταξύ τους και μας χαρίζουν ένα live που αξίζει να υπάρχει σε κάθε δισκοθήκη που σέβεται τον εαυτό της. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο που κάνει αυτή τη δουλειά να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες είναι πως οι τρεις τραγουδοποιοί, χωρίς κανένα δισταγμό και με γενναιοδωρία, μοιράστηκαν τα τραγούδια τους, ερμηνεύοντας τα περισσότερα από αυτά ανά δύο ή τρεις, χαρίζοντάς μας μοναδικές εκτελέσεις!

 

——-

Μετά από ένα θριαμβευτικό χειμώνα με ένα νέο cd που σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων και με sold out παραστάσεις στο Παλλάς της Αθήνας και στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης η Χάρις Αλεξίου ετοιμάζεται αυτή την περίοδο για μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα!

Το φετινό καλοκαίρι η σπουδαία ερμηνεύτρια συναντά για ακόμη μια φορά το πολυπληθές κοινό της για να διηγηθεί μουσικά τις ιστορίες που έγιναν τραγούδια από το σπουδαίο προσωπικό της ρεπερτόριο και όχι μόνο. Μουσικές ιστορίες που έχουν ρίζες στην παράδοση και στο λαϊκό τραγούδι μας, περνάνε από το tango και τους δρόμους της Αργεντινής, φτάνουν μέχρι την ευρωπαϊκή καρδιά της ελληνικής σύγχρονής μουσικής, κάνουν βόλτες στο Παρίσι και φτάνουν μέχρι το hip hop. Και συνεχίζουν…

Στις φετινές της εμφανίσεις όμως δεν θα είναι μόνη! Θα συναντηθεί στην σκηνή με την πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα της Μάρθας Φριντζήλα.
Ερμηνεύτρια, στιχουργός, σκηνοθέτης και ηθοποιός έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει και να αποσπάσει τα θετικότερα σχόλια σε όλες τις μορφές τέχνης με τις οποίες έχει καταπιαστεί. Η Μάρθα Φριντζήλα έχει παρουσιάσει μια σπάνια πολυδιάστατη καλλιτεχνική ταυτότητα. Η θεατρική της παιδεία αλλά και η εμπειρία της από αυτό τον χώρο είναι και με το παραπάνω ορατές μέσα στην δωρικότητα της ερμηνείας της αλλά και στην παρουσία της στη σκηνή.

Η Χάρις Αλεξίου παρέα με την Μάρθα Φριντζήλα ξεκινούν φέτος το καλοκαίρι ένα μουσικό ταξίδι με προορισμό το τραγούδι που μιλάει στο πιο ειλικρινές και βαθύ μας συναίσθημα. Η δυναμικότητα και ο συναισθηματισμός της Χάρις Αλεξίου και το πολύπλευρο ταλέντο της Μάρθας Φριντζήλα σ’ ένα μουσικό παιχνίδι πάνω στη σκηνή, έναν καλλιτεχνικό διάλογο, που θα κινηθεί ανάμεσα στο παραδοσιακό και στο σύγχρονο τραγούδι. Μια μουσική συνάντηση που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε…

 

——-

Τον γνωρίσαμε σαν ερμηνευτή των τραγουδιών του Νίκου Ζούδιαρη από τις δισκογραφικές τους συνεργασίες στα άλμπουμ «Ένας κύκνος κλαίει» και «Φυσαλίδα».

Στο νέο του άλμπουμ με τίτλο “Τι είδες που δεν είδα εγώ;” που μόλις κυκλοφόρησε ο Απόστολος Ρίζος περνάει πλέον στην όχθη του τραγουδοποιού, υπογράφοντας τους στίχους, τη μουσική, αλλά και την ενορχήστρωση των τραγουδιών του. Το ιδιαίτερο ηχόχρωμα του βιμπράφωνου, οι ακουστικές κιθάρες, τα φωνητικά, η τρομπέτα, το τρομπόνι, η φυσαρμόνικα, τα έγχορδα, το μπάσο και τα τύμπανα, δημιουργούν μια grοοvy ατμόσφαιρα ονείρου και παραζάλης. Το τραγούδι «Μη φύγεις» είναι το πρώτο single που ήδη παίζεται σε επιλεγμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα το βράδυ ο Απόστολος Ρίζος θα μας παρουσιάσει τα νέα του τραγούδια καθώς και μια επιλογή τραγουδιών αγαπημένων Ελλήνων και ξένων συνθετών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Παύλος Παυλίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Γιώργος Ζήκας κ.α. σε μια μοναδική συναυλία στην “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων. Με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του και πλαισιωμένος από μια μπάντα εξαιρετικών μουσικών, ο νεαρός τραγουδοποιός μας ταξιδεύει στην ιστορία μιας ερωτικής σχέσης μέσα από τα τραγούδια του. Μαζί του θα βρίσκεται  μια από τις σημαντικότερες φωνές των τελευταίων χρόνων στο ελληνικό τραγούδι, η Ρίτα Αντωνοπούλου.

 

——-

Μετά από 30 χρόνια μουσικής γνωριμίας και προσωπικής φιλίας, από το «Αχ Μαρία» μέχρι την «Ακτή Πειραιώς», μετά από ατέλειωτα ξενύχτια, διακοπές επαγγελματικές και συγγενικές συνεργασίες, δύο μεγάλοι καλλιτέχνες, κατεξοχήν συναυλιακοί, δύο αγαπητοί στον κόσμο τραγουδοποιοί ξαναβγαίνουν στο δρόμο σε μια σόκιν μουσική παράσταση.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Λάκης Παπαδόπουλος σ’ αυτήν την καλοκαιρινή περιοδεία, υπόσχονται να μας θυμίσουν στιγμές από την πολύχρονη καριέρα τους, από την σχέση τους, στιγμές γέλιου και χαράς. Μαζί τους η πάντα «Έτοιμη» – σύμφωνα με τον τίτλο της τελευταίας της δισκογραφικής δουλειάς – Ραλλία Χρηστίδου. Η Ραλλία με τις μοναδικές ερμηνευτικές ικανότητες, τη δυναμική παρουσία και τις αγαπημένες επιτυχίες της συμπράττει στην …«παρωδία» ως το – απαραίτητο πάντα – γυναικείο στοιχείο!

 

——-

Ο Σταύρος Μιχαλακάκος γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1987 και άρχισε να ασχολείται με την μουσική από μικρή ηλικία, αν και πριν από τον διαγωνισμό του X-Factor δεν είχε τραγουδήσει ποτέ επαγγελματικά. Με αγαπημένους καλλιτέχνες τους Radiohead, Bob Dylan, Kings of Leon, Snow Patrol, Goo Goo Dolls κ.α, ο Σταύρος έδωσε με τον τρόπο του μια διαφορετική, πιο εναλλακτική, νότα στον φετινό διαγωνισμό, κάτι που τελικά τον οδήγησε στην κορυφή της προτίμησης του κόσμου που τον ψήφισε νικητή με μεγάλη διαφορά.

Λίγους μήνες μετά την νίκη του στο φετινό X- Factor, ο ταλαντούχος ερμηνευτής κυκλοφορεί το νέο του τραγούδι με τίτλο ‘Βρες Το Νησί’. Το τραγούδι που αποτελεί μια σύνθεση των Ian Gomm – Nick Lowe με τους ελληνικούς στίχους του Νίκου Μωραΐτη, είναι το πρώτο δείγμα από την επερχόμενη δισκογραφική του δουλειά που αναμένεται το προσεχές φθινόπωρο…

——-

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου για ένα ακόμη καλοκαίρι μας προσκαλεί σε ένα μουσικό παιχνίδι με μοναδικό και απαράβατο όρο: “Τέρμα τα γκάζια, πάνω και κάτω από τη σκηνή”. Βασικός μέτοχος της μεγαλύτερης επιτυχίας του χειμώνα, στο μαγαζί που εμφανίζεται, σε συνεργασία με άλλους γνωστούς καλλιτέχνες, ο Βασίλης είναι έτοιμος να ροκάρει τις βραδιές μας και να ταξιδέψει τις σκέψεις μας. Τραγούδια που όλοι τραγουδήσαμε στο παρελθόν, αλλά και από τον καινούριο προσωπικό του δίσκο “Το παιχνίδι παίζεται” θα δώσουν χρώμα και ρυθμό στις ζεστές βραδιές του καλοκαιριού. Μια συναυλία που δεν πρέπει να χάσουμε και σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε…

Την ομάδα συμπληρώνουν:
Η Τάνια Κικίδη, μουσική σύντροφος του Βασίλη χρόνια τώρα και αγαπητή από όλους μας για την ιδιαίτερη φωνή της αλλά και την αδιαμφισβήτητη on stage δυναμική της παρουσία. Μουσικές αποσκευές της ο προσωπικός της δίσκος “Δύση Ανατολή”.
Η Κατερίνα Μακαβού, μια νέα ερμηνεύτρια αλλά και τραγουδοποιός, συνεχίζει το ταξίδι της μετά από ένα χειμώνα συνεργασίας στο πλευρό του Βασίλη. Μια φωνή ζεστή που όλοι θα αγαπήσετε. Μουσικές αποσκευές ο προσωπικός της δίσκος “Μικρά μυστικά”.
Η Φαίη Μπρουζάκη έρχεται δυναμικά να συμπληρώσει την ομάδα. Εκπρόσωπος μιας άλλης μουσικής σκηνής, η Φαίη έχει ένα μαγικό τρόπο να μας παρασύρει σε soul ήχους ροκάροντας όμως πάνω στη σκηνή.

 

——-

Ο Μπάμπης Στόκας, ο Δημήτρης Σταρόβας και ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, πραγματοποιούν το φετινό καλοκαίρι μία παράσταση -συναυλία με άξονα το προσωπικό τους αίσθημα και φέρνουν τον ακροατή σε επαφή με μοναδικές ερμηνείες και τραγούδια, με χιούμορ και σάτιρα, με δυνατά ντεσιμπέλ και εκρηκτικό πάθος! Ο Μπάμπης Στόκας, η φωνή των Πυξ Λαξ, της μεγαλύτερης ελληνικής μπάντας, μετά την δισκογραφική παρότρυνση «Τραγουδήστε, μην ντρέπεστε» και έναν επιτυχημένο μουσικό χειμώνα στην Αθήνα και σε μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα, το νέο δισκογραφικό κάλεσμα του αισθαντικού και ταυτόχρονα εκρηκτικού ερμηνευτή – τραγουδοποιού, αφορά μια ΒΟΛΤΑ! Αυτός είναι ο τίτλος του νέου του δίσκου, αυτό και το όνομα της καλοκαιρινής περιοδείας, μαζί με τους συνεργάτες – φίλους του!

Τον πολυπράγμων …«Άγαμο Θύτη» Δημήτρη Σταρόβα, που το χιουμοριστικό και καλλιτεχνικό του ταλέντο κάθε φορά ξεχειλίζει με έναν μοναδικό συνδυασμό καλής μουσικής, ανατρεπτικού στίχου, σάτιρας και αυτοσαρκασμού! Κάθε του εμφάνιση, παίρνει διάσταση ουσιαστικής επικοινωνιακής έκρηξης με σχόλια, τραγούδια και γέλια από την μεριά όλων. Του ίδιου, των μουσικών και του κοινού! Τον «άνθρωπο ορχήστρα» Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, που δεν θα μπορούσε να λείπει από την «πληθωρική» αυτή παρέα. Όχι μόνο επειδή είναι ένας από τους συνεργάτες στον νέο δίσκο του Μπάμπη Στόκα, αλλά και επειδή έχει κερδίσει κοινό και κριτικές από τη δυναμική του μουσική πορεία. Πλαισιωμένος από τα μουσικά του όργανα (που δεν είναι καθόλου λίγα !) και με μια φωνή που μπορεί από τη μία να μελοποιεί στίχους ποιημάτων και από την άλλη να αναφωνεί «Γαμώ την καταδίκη μου!», θεωρείται δίκαια ένας από τους άξιους συνεχιστές της ελληνικής ρoκ σκηνής!

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here