Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Κάθε τραγούδι έχει τη δική του ιστορία. Άλλοτε από μια προσωπική εμπειρία, άλλοτε από την ανάγνωση ή το άκουσμα μιας ιστορίας, άλλοτε εντελώς τυχαία και συμπτωματικά, έχουν γραφτεί υπέροχες μελωδίες και στίχοι που μας συντρόφεψαν στις χαρές, στις λύπες, στη διασκέδαση, στους έρωτες, στους χωρισμούς μας. Αυτές τις ιστορίες θ’ αφηγείται τούτη η στήλη, σαν ένα παραμύθι, που όμως είναι τόσο αληθινό…

Παράλληλα, θα παρουσιάζει σπουδαίες συνεργασίες δημιουργών κι ερμηνευτών που έγραψαν ανεξίτηλα το όνομά τους στις πιο χρυσές σελίδες του ελληνικού τραγουδιού…

———————————————————–

Το κουρασμένο βήμα σου
(Μπάμπη Μπακάλη – Κώστα Βίρβου)
Τάκης Μπίνης – Αθηναϊκή Κομπανία

 

Υπάρχουν κάποια τραγούδια που «θέλουν το χρόνο τους» για να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο και να παίξουν το ρόλο τους στο χώρο. Μπορεί να περάσουν χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες μέχρι να τα «ξετρυπώσει» κάποιος παραγωγός, μουσικός ή τραγουδιστής, αλλά κάποτε δικαιώνονται. Δεν έχουν λοιπόν, παρά να περιμένουν τη σειρά τους…

Κάτι παρόμοιο συνέβη με «Το κουρασμένο βήμα σου» (ή «Αργά-αργά»), την ιστορία του οποίου θα παρουσιάσουμε σήμερα. Γραμμένο πριν 60 και πλέον έτη, αλλά πασίγνωστο κι αγαπημένο τα τελευταία 30 (και κάτι…). Το πώς και το γιατί, θα το διαπιστώσετε παρακάτω. Πριν όμως, ας δούμε πώς γράφτηκαν οι στίχοι του.

Ο Κώστας Βίρβος έφτιαξε ουσιαστικά από το πουθενά μιαν ολόκληρη ιστορία, όπως έχει αφηγηθεί σε τηλεοπτική του συνέντευξη πριν αρκετά χρόνια. Όταν ήταν νεαρός, για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, άκουγε κάθε νύχτα και τις «μικρές» ώρες έξω από το σπίτι του κάποιον να περνάει στο δρόμο, περπατώντας πολύ αργά. Σχεδόν έσερνε το βήμα του κι αυτό επαναλαμβανόταν για πολύ καιρό…

otan_ta_tragoudia_milane_2013_06_06_virvos_kostas
Κώστας Βίρβος

Ο σπουδαίος λαϊκός ποιητής μας, είχε σχεδόν συνηθίσει την παρουσία αυτού του αγνώστου και περίμενε κάθε βράδυ ώστε να τον ακούσει πάλι να περνά μ’ αυτό το αργόσυρτο βάδισμά του. Καθόταν πίσω από το παράθυρο και δεν το άνοιξε ποτέ για να τον δει.

Σκέφτηκε λοιπόν ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος σίγουρα αντιμετώπιζε κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα -πιθανότατα αισθηματικό- και προσπάθησε να φανταστεί πώς μπορεί να ήταν το πρόσωπό του και τι τον απασχολούσε. Έπλασε λοιπόν με το νου του μια δική του ιστορία γύρω από το εν λόγω άτομο και πάνω σ’ αυτήν, έγραψε τους στίχους με τίτλο «Το κουρασμένο βήμα σου»

Έκανε …31 και δεν «κάηκε»!

Όταν λοιπόν ο Βίρβος άρχισε να μπαίνει «στα πράγματα» του ελληνικού τραγουδιού, έδωσε αυτά τα «λόγια» στο συνθέτη Μπάμπη Μπακάλη, ο οποίος έγραψε πάνω τους ένα εξαιρετικό ζεϊμπέκικο. Η πρώτη ηχογράφησή του, έγινε το 1951 με τον Τάκη Μπίνη και στις δεύτερες φωνές τη Στέλλα Χασκίλ, δύο πολύ σπουδαίους λαϊκούς ερμηνευτές της εποχής.

otan_ta_tragoudia_milane_2013_06_06_mpakalis_mpampis
Μπάμπης Μπακάλης

otan_ta_tragoudia_milane_2013_06_06_mpinis_takis
Τάκης Μπίνης

 

Η αλήθεια είναι ότι το τραγούδι ακούστηκε κάπως εκείνη την περίοδο, όχι όμως τόσο ώστε να μείνει «κλασικό» στη συνείδηση του κοινού και να περάσει στις επόμενες γενιές, όπως πολλά άλλα τέτοιου είδους κομμάτια.

Ωστόσο, επειδή τα «διαμάντια» όσα χρόνια κι αν μείνουνε στο «συρτάρι», πάντα θα διατηρούν αναλλοίωτη τη λάμψη τους, έπρεπε να περάσουν τρεις και πλέον δεκαετίες για να γίνει «Το κουρασμένο βήμα σου» πασίγνωστο, αγαπημένο και διαχρονικό.

Ήταν Μάρτιος του 1982, όταν κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της «Αθηναϊκής Κομπανίας» και το πρώτο που περιλάμβανε δεύτερες εκτελέσεις παλιών γνωστών και μη λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών από το συγκεκριμένο συγκρότημα.

otan_ta_tragoudia_milane_2013_06_06_athinaiki_kompania
Αθηναϊκή Κομπανία

Τίτλος του «Θυμήσου θείε Τάκη» και ο δίσκος «άνοιγε» με «Το κουρασμένο βήμα σου», ερμηνευμένο από το Δημήτρη Χατζηδιάκο, τη Βούλα Καραχάλιου στις δεύτερες φωνές και «χορωδία» τα υπόλοιπα μέλη (Σοφία Εμφιετζή, Χρήστος Κανελλόπουλος, Νίκος Δούκας και Γιώργος Νικολέρης).

Αμέσως το τραγούδι έγινε «σουξέ» κι ακουγόταν παντού εκείνη την εποχή, αλλά και αργότερα (εντάχθηκε και στον πρώτο κύκλο του τηλεοπτικού «Μινόρε της αυγής»), «βοηθώντας» το άλμπουμ να ξεπεράσει σε πωλήσεις τις 50.000 αντίτυπα! Δεν είναι τυχαίο ότι οι νεώτερες γενιές το έμαθαν από την Κομπανία, στο ρεπερτόριο της οποίας πρωταγωνιστεί ακόμη και σήμερα…

Θεωρώ αυτή την εκτέλεση μακράν ανώτερη της πρώτης (αν και πρέπει να υπολογίσουμε τα φτωχά τεχνικά μέσα της παλιάς εποχής…) και θα ήθελα εδώ να σημειώσω ότι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια, από τη στιγμή που το πρωτοάκουσα τότε, σε ηλικία μόλις …πέντε ετών!

———————

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here