Γράφει η Ματίνα Φουντούλη
Φωτογραφίες: Στάθης Κατάρας

Στον απόηχο του Helmos Mountain Festival το τριήμερο που μάς πέρασε -για μας του εντέχνου τουλάχιστον, η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία στην Αθήνα ανήκει σίγουρα στον Μίλτο Πασχαλίδη και όπως έγραψε και ο ίδιος στο instagram για το βράδυ της Τετάρτης «Παίζω στο Θέατρο Βράχων απ’ το 1997. Χτες ήταν ίσως η πιο όμορφη βραδιά». Προσωπικά, δεν ήμουν στο φεστιβάλ του Χελμού, ούτε ο Μίλτος ήταν, είμαι πολύ σίγουρη, όμως, ότι πολλοί από αυτούς που έκαναν τη συναυλία των Βράχων sold out ήταν εκεί και συμφωνούν απόλυτα με αυτό.

Η συναυλία ξεκίνησε σχεδόν στην ώρα της. Οι κερκίδες είχαν ήδη γεμίσει από νωρίς έτσι κι αλλιώς όπως και ο χώρος των ορθίων, και όλοι ανυπομονούσαν. Ανυπομονούσαν για το καλοκαίρι. Η μπάντα Tiny Jackal & The Yellow Mary ήταν αυτή που έσπασε τον πάγο με το κοινό και μάλλον το έκανε πάρα, μα πάρα πολύ καλά. Χιπ χοπ μπάντα με έντονο πολιτικό στίχο που ζέστανε ιδανικά τον κόσμο για την εξέλιξη της συναυλίας. Δεν τους είχα ακούσει ξανά και θα πω ότι η εμφάνισή τους ήταν αρκετά χορταστική για την πρώτη μου φορά, τόσο ώστε να μη με κουράσουν περιμένοντας τον Μίλτο, αλλά και αρκετή για να τους αναζητήσω γυρνώντας σπίτι και να μάθω περισσότερα για αυτούς, και γιατί όχι, να τους παρακολουθήσω σε μια ολόδική τους συναυλία. Κι ας μην είναι το αγαπημένο μου είδος μουσικής. Η μουσική δεν έχει όρια και αυτή είναι μια φράση που η συγκεκριμένη συναυλία την απέδειξε. Συνεχίστε να διαβάζετε και θα καταλάβετε το γιατί.

Τραγούδι έναρξης λοιπόν για τον Μίλτο «Μια φορά κι έναν καιρό» από τον επερχόμενο δίσκο που ετοιμάζει με τον Χρήστο Λεοντή. Και, δεν  το έχω πάθει πολλές φορές αυτό, αλλά ακούγοντας τον να μιλάει και τον ίδιο τον Λεοντή που ήταν και παρών στην συναυλία, αλλά και για τα τραγούδια που ετοιμάζουν, με έκανε να νιώθω ιδιαίτερα ανυπόμονη να ακούσω το τελικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα τη στιγμή που ζήτησε τρία λεπτά ησυχία για ένα άγνωστο ακόμα τραγούδι, του «πιο τρυφερού τραγουδιού που έχει γράψει ο Λεοντής». Και σχεδόν το πέτυχε. Ανάσα δεν ακουγόταν.

Και κάπου στη μέση της συναυλίας, η πρώτη έκπληξη… αναμενόμενη έκπληξη της βραδιάς. Πριν λίγο καιρό είχε κυκλοφορήσει εξαιτίας τηλεοπτικής σειράς ένα τραγούδι του Γιώργου Θεοφάνους και της Σάννυς Μπαλτσή με τίτλο «Εγώ Εσένα» ως ντουέτο του Μίλτου και της Ευρυδίκης. Δεν είχε ακουστεί ποτέ live. Ακούστηκε χθες. Και το ταίριασμα των φωνών τους, αλλά και των χαρακτήρων τους, είναι υπέροχο και πολύ το χάρηκα(με). Το ίδιο και στο επόμενο ντουέτο «Πριν το τέλος» που επέλεξαν να πουν.

Η δεύτερη έκπληξη της βραδιάς -μάς είχε προειδοποιήσει από την αρχή της συναυλίας ότι η βραδιά απόψε θα είναι γεμάτη εκπλήξεις ήταν λίγο πριν το τέλος και λογικό, αφού περιείχε αυθεντικό λαϊκό πρόγραμμα. Ο Στέλιος Διονυσίου έκανε την εμφάνισή του επί σκηνής για να τραγουδήσουν παρέα Στράτο Διονυσίου. Τι λέγαμε στην αρχή του κειμένου; Αυτό ακριβώς!

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας, όπως κάνει πάντα άλλωστε, δεν ξεχνάει να αναφερθεί στους φίλους του που πλέον συμμετέχουν στην συναυλία από ψηλά. Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σάκης Μπουλάς, Μάριος Τόκας, Άλκης Αλκαίος, Θάνος. Καθώς επίσης και σε εκείνα τα παιδία που …δεν τη γλίτωσαν για να υπάρχει ελπίδα. Βαγγέλης Γιακουμάκης, Καρολάιν, Ελένη Τοπαλούδη, Γαρυφαλλιά, και αυτή η μαύρη μακριά λίστα. Όμως, λίγο πριν το τέλος προσκάλεσε νοητά και τους αγαπημένους του φίλους, τον Φοίβο, τη Νατάσα, τη Φωτεινή για ένα μεγάλο κρητικό πάρτι επί σκηνής… Μίλτος χωρίς κρητικά δε γίνεται άλλωστε. Και ακριβώς έτσι δόθηκε και ο επίλογος της βραδιάς με τον Μίλτο να τραγουδάει για την «Αρετούσα» χωρίς να ακούγεται, όχι μουσικό όργανο, ούτε κιχ από το πραγματικά κατάμεστο Θέατρο Βράχων. Καλοκαίρι 2023, ξεκίνησες με τον καλύτερο τρόπο.

Δεν γίνεται όμως να κλείσω το κείμενο χωρίς να αναφερθώ στην εξαιρετική μπάντα του και μουσικούς επί σκηνής: τον Θύμιο Παπαδόπουλο στα πνευστά, τον Γιάννη Μπελώνη στο πιάνο, τον Ηλία Δουμάνη στα τύμπανα, τον Μίμη Ντούτσουλη στο μπάσο, τον Πάρι Περυσινάκη στη λύρα και το μαντολίνο και τα κρητικά του, και φυσικά την (προσωπική) αγαπημένη Νίκη Γρανά, στο ακορντεόν και μεταξύ άλλων σε ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των Χαΐνηδων, της «Συνταγές μαγειρικής».

——————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner.gr…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here