2/5/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Αν νομίζατε ότι …απαλλαγήκατε από μένα τόσο εύκολα, είστε οικτρά γελασμένοι! Μπορεί μέχρι τα μέσα Μαΐου, να μην έχουμε κάποια σοβαρή εξέλιξη για την Eurovision 2012, (τότε θα ξεκινήσουν οι πρόβες των χωρών) αλλά σκέφτηκα -μετά τη παρουσίαση όλων των φετινών υποψηφιοτήτων που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα- να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και να θυμηθούμε τραγούδια που νίκησαν κάποιες από τις προηγούμενες χρονιές! Έτσι, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…!

1998

Επέλεξα αυτή την χρονιά για πολλούς λόγους.
1) Ήταν η τελευταία φορά που είχαμε ορχήστρα, ναι δεν υπήρχαν τα play back τότε, μετά εφαρμόστηκαν!
2) Ήταν η τελευταία φορά που θα υπήρχε γλωσσικός περιορισμός, ως τότε η κάθε συμμετέχουσα χώρα έπρεπε να τραγουδάει στην γλώσσα της.
3) Η Ελλάδα κατέλαβε τη χειρότερη θέση ever, 20η, με το συγκρότημα “Θάλασσα” (τυχαίο το όνομα; Δεν νομίζω!!!) και το τραγούδι “Μια κρυφή ευαισθησία”!
4) Η Ιταλία δήλωσε την αποχώρηση της από τον διαγωνισμό, στον οποίο επέστρεψε 13 χρόνια αργότερα!

Dana International

Μάλτα, Ισραήλ και Ηνωμένο Βασίλειο (η διοργανώτρια τότε) ήταν πολύ κοντά βαθμολογικά και η νίκη κρίθηκε κυριολεκτικά στις ψήφους της τελευταίας χώρας, της Π.Γ.Δ.Μ, που έδωσε την νίκη, για 3η φορά στο Ισραήλ και φυσικά την γνωστή σε όλους μας, Dana International με το τραγούδι “Diva” με 172 βαθμούς, αφήνοντας 2ο το Ηνωμένο Βασίλειο με 166 και τρίτη τη Μάλτα με 165. Δίκαιο ή όχι, ακούστε τα 2 πρώτα και κρίνετε!

1st

Ισραήλ: Dana International – “Diva”
Σύνθεση: Tzvika Pick
Στίχοι: Yoav Ginai
———————-
2nd

Ηνωμένο Βασίλειο: Imaani – “Where are you”
Σύνθεση: Scott English, Phil Manikiza & Simon Stirling
Στίχοι: Scott English, Phil Manikiza & Simon Stirling 

2000

Το 2000 ο διαγωνισμός έγινε στην Σουηδία, λέτε 13 χρόνια μετά να ξαναγίνει εκεί!??
Κάνοντας το ντεμπούτο της η Λετονία και μη συμμετέχοντας για οικονομικούς λόγους η Σλοβενία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα, (είχαμε μάλλον και τότε κρίση!), το βραβείο δεν πήγε και πολύ μακριά, αφού παρέμεινε στην Σκανδιναβία γιατί νίκησε η Δανία με τους Olsen Brothers με το τραγούδι “Fly on the wings of love“, με 195 βαθμούς, αφήνοντας 2η τη Ρωσία με 155 και 3η τη Λετονία με 136! Μεταξύ μας, δεν ήταν κακό το κομμάτι, αντιθέτως θα το χαρακτήριζα ιδιαίτερα συμπαθητικό!

Olsen Brothers

Οι Δανοί είχαν να δουν άσπρη μέρα από το 1989, όταν είχαν έρθει τρίτοι ενώ είχαν μία ακόμη νίκη το 1963! Τελευταίο ήρθε το Βέλγιο αποσπώντας 2 … “υπερπολύτιμους” βαθμούς!
Ακούστε κι εδώ τα δύο πρώτα για να θυμηθείτε…

1st
Δανία: Olsen Brothers “Fly on the wings of love”
Σύνθεση: Jørgen Olsen
Στίχοι: Jørgen Olsen
———————-
2nd

Ρωσία: Alsou – “Solo”
Σύνθεση: Andrew Lane and Brandon Barnes
Στίχοι: Andrew Lane and Brandon Barnes

Αυτά για σήμερα… η αναδρομή θα συνεχιστεί την Παρασκευή!!! Εις το επανειδείν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here