4/5/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Μία ανάσα μας χωρίζει, από το πολυαναμενόμενο σαββατοκύριακο και είμαστε μαζί και σήμερα για να θυμηθούμε τι είχε γίνει παλιότερα στον αγαπημένο μας θεσμό.
Νομίζω ότι τα καφεδάκια σας είναι στη θέση τους, εγώ είμαι στη δική μου, οπότε ξεκινάμε το ταξίδι…!

2001

Η χρονιά ορόσημο για τις ελληνικές συμμετοχές από δω και πέρα! Η χρονιά που η Ελλάδα αποφάσισε να πάρει στα σοβαρά το διαγωνισμό (για το προσεχές μέλλον) αφού για πρώτη φορά στα χρονικά κατέκτησε την 3η θέση με τους Antique και το τραγούδι  ‘Die for you’! Παρόλο που η Ελλάδα μαζί με την Γαλλία και την Σλοβενία ήταν τα μεγάλα φαβορί, η ψηφοφορία δεν το απέδειξε αφού μονομάχησαν εξαρχής για την πρώτη θέση η Δανία (διοργανώτρια χώρα) και η Εσθονία, με νικήτρια την δεύτερη. Τη χώρα εκπροσώπησαν οι Tanel Padal, Dave Benton & 2XL, με το τραγούδι ‘Everybody’ που απέσπασε 198 βαθμούς, έναντι 177 της Δανίας και 147 της Ελλάδας που ήρθε τρίτη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως μόνο η Ελλάδα ψηφίστηκε από όλες τις συμμετέχουσες χώρες! Τελικά, η ιστορία ανήκει στους Εσθονούς, που με ένα μέτριο προς κακό κομμάτι, πήραν την πρωτιά, αλλά έκαναν να δουν τελικό και θέση στη δεκάδα 7 χρόνια! Στη βραδιά τότε εμφανίστηκε το πολύ γνωστό συγκρότημα ‘Aqua’ αφού η καταγωγή του ήταν από την Δανία… Αλήθεια, που χάθηκαν αυτοί?!?!?!

1st

Εσθονία: Tanel Padar & Dave Benton – “Everybody”
Σύνθεση: Ivar Must
Στίχοι: Maian-Anna Kärmas
———————-
2nd

Δανία: Rollo & King – “Never ever gonna let you go
Σύνθεση: Søren Poppe
Στίχοι: Stefan Nielsen 
———————-
3rd
Ελλάδα: Antique – “Die for you
Σύνθεση: Νίκος Τερζής
Στίχοι: Αντώνης Παππάς 

2004

Όταν εμείς διοργανώναμε τους Ολυμπιακούς αγώνες, οι Τούρκοι διοργάνωναν την Eurovision! Εδώ και αν θυμόμαστε αυτή τη χρονιά, που όλοι μας, και δεν πιστεύω κανένας να το αρνηθεί, λέγαμε ότι το 2005 η Eurovision θα ερχόταν στην Αθήνα αφού είχαμε στείλει το απόλυτο pop idol… τον Σάκη Ρουβά! Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα θέλαμε, αφού μια κοντή κοπέλα με άγριους χορούς και πολλά δέρματα να κρέμονται στο κορμί της, πήρε τελικά την πρωτιά. Ο λόγος για την Ruslana και την Ουκρανία, που παρακαλώ με την δεύτερη και μόνο συμμετοχή της, σκαρφάλωσε στην 1η θέση με 280 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερη την πρωτοεμφανιζόμενη Σερβία & Μαυροβούνιο και τον Zeljko Joksimovic με 263, και τρίτη την Ελλάδα με 252.

Βασικό χαρακτηριστικό της  χρονιάς εκείνης ήταν ότι ξεκίνησαν να γίνονται οι ημιτελικοί λόγω του αυξημένου αριθμού χωρών που δήλωσαν συμμετοχή. Στον ημιτελικό όμως πρώτη ήρθε η Σερβία, μετά η Ουκρανία και μετά η Ελλάδα. Ντεμπούτο τότε έκαναν και οι Αλβανία, Λευκορωσία και Ανδόρα…

1st

Ουκρανία: Ruslana – “Wild dances”
Σύνθεση: Ruslana Lyzchicko
Στίχοι: Ruslana Lyzchicko – Aleksandr Ksenofontov
———————-
2nd

Σερβία & Μαυροβούνιο: Željko Joksimović – “Lane moje
Σύνθεση: Željko Joksimović
Στίχοι: Leontina Vukomanović 
———————-
3rd
Ελλάδα: Σάκης Ρουβάς – “Shake it
Σύνθεση: Νίκος Τερζής
Στίχοι: Νεκτάριος Τυράκης 

Σας έβαλα και Σάκη και Έλενα να δείτε… έτσι για να νιώσουμε όπως και τότε και να καταλάβουμε την διαφορά με τα τελευταία χρόνια!
Τα λέμε πάλι την Δευτέρα!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here