Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη
www.musiccorner.gr
16/3/2010

Έξι ακόμα χώρες παρουσίασαν τις προηγούμενες μέρες τις συμμετοχές του για τη Eurovision. Γερμανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία, Σουηδία και Βοσνία Ερζεγοβίνη θα διεκδικήσουν μια θέση στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού το Μάιο στο Όσλο.

Η Γερμανία αποφάσισε φέτος να στείλει την Lena Meyer-Landrut με το τραγούδι “Satellite” («Δορυφόρος»), σε σύνθεση Julie Frost και John Gordon. Η Lena επικράτησε την Παρασκευή της έτερης διαγωνιζόμενης Jeniffer Braun και έλαβε το εισιτήριο για τους τελικούς της διοργάνωσης, καθώς, ούσα η Γερμανία μία εκ των “Big Four”, δεν χρειάζεται να περάσει την ψυχοφθόρα διαδικασία των ημιτελικών.

Το τραγούδι έχει ρυθμό, ενώ φέρνει στο μυαλό τη μουσική της Lily Allen. Από την άλλη, η τραγουδίστρια διαθέτει έντονη Γερμανο-Αγγλική προφορά, που καθιστά δύσκολη την κατανόηση των στίχων. Το ντύσιμο και το στυλ της θυμίζουν τραγουδίστριες όπως η Amy Lee των Evanescence και η Hayley Williams των Paramore. Ο συνδυασμός προκαλεί μάλλον κάποια αμηχανία, τόσο στην τραγουδίστρια, όσο και στο θεατή. Αλλά πιθανότατα η παρουσίαση του τραγουδιού στο στον τελικό της Eurovision θα διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη στο γερμανικό τελικό.

 

 

———————————–

Την Παρασκευή όμως τραγούδι επέλεξε και η Εσθονία. Το “Siren” («Σειρήνα») των Malcolm Lincoln και Manpower 4 ξεχώρισε ανάμεσα σε 10 υποψήφια τραγούδια και θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο μεγάλο ευρωπαϊκό γεγονός.

 Είναι λογικό ότι μετά την εξαιρετική περσινή παρουσία των Urban Symphony, που με το τραγούδι τους “Rändajad” είχαν κατακτήσει την έκτη θέση, υπήρχαν υψηλές προσδοκίες για τη φετινή συμμετοχή της χώρας.

 Αν ακούσει κανείς το “Siren” χωρίς να βλέπει την εικόνα από τη ζωντανή του παρουσίασή του, θα το χαρακτηρίσει ως ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι, που είναι pop, ξεφεύγει όμως από τα τετριμμένα. Ο τραγουδιστής έχει ξεχωριστή χροιά, ενώ η μελωδία και τα δεύτερα φωνητικά δίνουν ατμόσφαιρα στο τραγούδι. Αν όμως δει κανείς τον ερμηνευτή πάνω στην σκηνή, μοιραία ίσως του φέρει στο μυαλό τον ξεχασμένο και μπλαζέ τραγουδιστή Billy Mack να ερμηνεύει το τραγούδι-επιστροφή του “Christmas Is All Around” στην ταινία “Love Actually”.

 ———————————–

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε βρει εδώ και καιρό τραγούδι. Αυτό που αναζητούσαν την Παρασκευή στην εκπομπή “Eurovision: Your Country Needs You” ήταν τον ερμηνευτή. Ανάμεσα σε έξι συνυποψήφιους ο Josh κατάφερε να ξεχωρίσει και να λάβει τελικά το χρίσμα για την εκπροσώπηση της χώρας του στο μεγάλο τελικό, καθώς και η Βρετανία ανήκει στους Big Four.

To “That Sounds Good to Me” («Μου Ακούγεται Καλό») των Pete Waterman και Mike Stock είναι ένα τυπικό euro-dance κομμάτι. Ο τραγουδιστής είναι ένα τυπικά χαριτωμένο αγόρι με μια τυπική φωνή που ερμηνεύει με τυπικό τρόπο ένα τυπικό τραγούδι συνοδευμένος από ένα τυπικό γυναικείο μπαλέτο! Έχει πιθανότητες να πάει καλά μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει στο φετινό διαγωνισμό μεγάλος αριθμός ανάλογων κομματιών.

———————————–

Η Σερβία φέτος αποφάσισε να επιστρατεύσει τα μεγάλα της όπλα. Η Αγγλία πέρσι έστειλε τον Andrew Lloyd Webber. Η Σερβία φέτος στέλνει τον Goran Bregović! (Εμείς άραγε ποιον θα μπορούσαμε να στείλουμε;).

 Το τραγούδι ονομάζεται “Ovo je Balkan” («Αυτά Είναι τα Βαλκάνια»), σε μουσική του διάσημου συνθέτη και στίχους της Marina Tucaković. Τρία ήταν τα υποψήφια τραγούδια, το καθένα ερμηνευμένο και από ένα διαφορετικό καλλιτέχνη, τον οποίο είχε επιλέξει ο ίδιος ο Bregović. Νικητής αναδείχτηκε ο νεαρός Milan Stanković.

Δυστυχώς, το τραγούδι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο πήχης είχε ανέβει πολύ, καθώς μιλάμε για τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τραγούδια όπως το “Ederlezi” και το “Elo Hi” («Θεός Αν Είναι» στα ελληνικά). Αυτό όμως που τελικά ακούμε είναι ένα χαρούμενο folk τραγούδι, με το χαρακτηριστικό βαλκανικό ήχο. Αυτό που βλέπουμε δε είναι εξίσου τυπικό: κυρίες με παραδοσιακές φορεσιές να χορεύουν. Σε κάποια στιγμή μάλιστα αλλάζουν ρούχα και εμφανίζονται ως «μοντέρνες» εκδοχές των Βαλκάνιων.

———————————–

“This is My Life” («Αυτή Είναι η Ζωή Μου») θα τραγουδήσει η Anna Bergendahl στο Όσλο. Το τραγούδι, σε μουσική και στίχους των Kristian Lagerström και Bobby Ljunggren κέρδισε το Σάββατο το Σουηδικό τελικό και χάρισε στη νεαρή τραγουδίστρια τη δυνατότητα να ταξιδέψει στη γείτονα χώρα για τους ημτελικούς του Μαΐου.

 Δυστυχώς, μιλάμε για ακόμα μία μπαλάντα. Η κοπέλα έχει καλή φωνή και παρουσία, οι στίχοι μιλούν για τη χειραφέτηση και την απελευθέρωση του ατόμου από τις κοινωνικές νόρμες, η μελωδία είναι χαριτωμένη, αλλά λειτουργεί περισσότερο συμπληρωματικά στη φωνή της κοπέλας.

Το ερώτημα όμως είναι ποιες μπαλάντες τελικά θα περάσουν στον τελικό και από αυτές πόσες θα καταφέρουν να μπουν στην τελική δεκάδα;

———————————–

Την Κυριακή, η Βοσνία Ερζεγοβίνη παρουσίασε το τραγούδι “Munja i Grom” («Βροντή και Κεραυνός»), μια σύνθεση του Edin-Dino Šaran, με το Vukašin Brajić στα φωνητικά. Ο τίτλος είχε ανακοινωθεί ήδη από τις 11 Ιανουαρίου. Οι υπεύθυνοι όμως της τηλεόρασης της χώρας περίμεναν μέχρι και τα μέσα Μαρτίου για να το παρουσιάσουν.

 Είναι ένα rock τραγούδι στα Βοσνιακά που παρά το δυναμικό του τίτλο, αποτυγχάνει να μεταδώσει στο θεατή την απαιτούμενη ενέργεια, καθώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα «ξεσπάσματα» που θα το απογείωναν.

———————————–

Τρία ακόμα τραγούδια αναμένονται να παρουσιαστούν μέσα στις επόμενες μέρες. Πρόκειται για τα τραγούδια του Ισραήλ, του Αζερμπαϊτζάν και της Γαλλίας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here