12/3/2013
Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Μπορεί να μην γνωρίζαμε μέχρι πριν λίγους μήνες αν θα συμμετείχαμε στην Eurovision του 2014, που θα γίνει στην Κοπεγχάγη της Δανίας, αλλά να που τα καταφέραμε και είμαστε …ακόμα ζωντανοί στο θεσμό! 40 χρόνια γιορτάζαμε φέτος, από την πρώτη φορά που λάβαμε μέρος, δε θα μπορούσαμε να λείπουμε. Για μια ακόμα χρονιά η Δημόσια Τηλεόραση πλέον, συνεργάστηκε με το MAD, και τις δισκογραφικές εταιρίες Panik Records και Platinum Records, έτσι ώστε να υπάρξει ελληνικός τελικός για την επιλογή του τραγουδιού που θα μας εκπροσωπήσει στην Eurovision.

Πολλοί ήταν εκείνοι οι καλλιτέχνες και όχι μόνο που έδωσαν το παρόν, στην λαμπερή βραδιά, που έλαβε χώρα στο Acro Music Hall, με παρουσιαστές, όπως και πέρσι άλλωστε, τον Γιώργο Καπουτζίδη και την Δέσποινα Βανδή. Ο εξαιρετικός Φωκάς Ευαγγελινός και πάλι είχε την επιμέλεια την βραδιάς.

eurovision_gr_final_show_2014_03_76_kapoutzidis_vandi

Ο τελικός νικητής αναδείχτηκε από το κοινό κατά 50% και 50% από την κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους Θέμη Γεωργαντά (παρουσιαστής), Ελπίδα (τραγουδίστρια), Αρετή Καλεσάκη (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΔΤ), Ρεγγίνα Κουρή (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του MAD) και τον Δημήτρη Κοντόπουλο (συνθέτης)…

Το ταξίδι στα 40 χρόνια συμμετοχής μας στο διαγωνισμό, ξεκίνησε με ένα βίντεο του 1974 από την Μαρινέλλα, με δηλώσεις της και την τότε συμμετοχή της με το τραγούδι ‘Κρασί, θάλασσα και το αγόρι μου’. Η Δέσποινα Βανδή εμφανίστηκε ερμηνεύοντας και εκείνη το τραγούδι αυτό, ανεβαίνοντας  στη σκηνή με μια ολόλευκη τουαλέτα, σε αντίθεση με το Γιώργο Καπουτζίδη που ήταν ντυμένος στα μαύρα. Οι παρουσιαστές στη συνέχεια μας θύμισαν τραγούδια που είχαν συμμετέχει στο παρελθόν στο διαγωνισμό, ντυμένα με την φωνή τους, όπως το ‘Ωτοστοπ’ από την Άννα Βίσση, το ‘Stop’ από τους Bang και το ‘Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα’ από την Μαριάννα Ευστρατίου.

eurovision_gr_final_show_2014_03_03_kapoutzidis_vandi

Στη συνέχεια, για να δικαιολογήσουμε και την γιορτή των 40 χρόνων, τη σκυτάλη πήραν οι guest καλεσμένοι της βραδιάς. Πρώτη και καλύτερη εμφανίστηκε η Καλομοίρα, ερμηνεύοντας μαζί με τον Claydee το ‘Secret Combination’, που είχε τερματίσει 3ο το 2008. Χαλαρή και όμορφη όπως πάντα, μας υπενθύμισε ότι αν πήγαινε φέτος, θα είχε μια σίγουρη πρωτιά στο τσεπάκι της!

eurovision_gr_final_show_2014_03_05_kalomoira_claydee

Εν συνεχεία, πήγαμε αρκετά πίσω στο χρόνο, και συγκεκριμένα στο 1977, αφού στη σκηνή ανέβηκαν οι …πάντα νέοι,  Μπέσσυ Αργυράκη, Μαριάννα Τόλη, Πασχάλης και Ρόμπερτ Ουίλιαμς, μαζί με τις Μέλισσες, θυμίζοντας μας το αλησμόνητο ‘Μάθημα Σολφέζ’, που μας χάρισε τη 5η θέση.

eurovision_gr_final_show_2014_03_11

Η γλυκύτατη Demy συνόδευσε στο τραγούδι ‘Άνοιξη’ την πολύ σέξι Σοφία Βόσσου, που μας άφησε άναυδους με το ρούχο που φορούσε, θυμίζοντας μας αυτή την μεγάλη επιτυχία και κάτι μου λέει ότι αυτή η επανεκτέλεση θα παιχτεί πολύ στα ραδιόφωνα. 1991 και αδικημένη 13η θέση…

eurovision_gr_final_show_2014_03_14_vossoueurovision_gr_final_show_2014_03_16_vossou_demy

Λίγο μετά οι Vegas, με την Μελίνα να προσπαθεί πλέον να μιμηθεί το εκκεντρικό στυλ της Lady Gaga, μαζί με την πάντα όμορφη και λαμπερή Καίτη Γαρμπή, μας τραγούδησαν το ‘Ελλάδα, χώρα του φωτός’. Αν και όλοι περιμέναμε, δεν μας έκανε τελικά την χάρη η Καίτη να εμφανιστεί ξανά με εκείνο το ιστορικό πλέον, γαλάζιο φόρεμα που φορούσε τότε! 1993 και 9η θέση…

eurovision_gr_final_show_2014_03_19_vegas eurovision_gr_final_show_2014_03_20_garbi

 

Τέλος, το πάνθεον των καλεσμένων έκλεισε η Τάμτα μαζί με την εξαιρετική Ελπίδα, τραγουδώντας τον ‘Σωκράτη’ που το 1979 έφερε την 8η θέση. Ένα τραγούδι που σίγουρα, ακόμη και τώρα, έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας…

eurovision_gr_final_show_2014_03_24_tamta eurovision_gr_final_show_2014_03_26_elpida_tamta

 

Το πιο σημαντικό μέρος της βραδιάς ξεκίνησε λίγο μετά. Ύστερα από κλήρωση, πρώτη από τους υποψηφίους εμφανίστηκε η Κρυσταλλία, με το τραγούδι ‘Πεταλούδα στην Αθήνα’. Ντυμένη με ένα απλό λευκό φόρεμα, με καπνούς στο έδαφος και πλαισιωμένη από 4 κοπέλες ντυμένα στα λευκά που έπαιζαν βιολί, δημιούργησε ίσως την πιο ωραία ατμόσφαιρα από τους τέσσερις υποψήφιους. Εκθαμβωτικά όμορφη!

eurovision_gr_final_show_2014_03_28_krystallia

eurovision_gr_final_show_2014_03_30_krystallia

Δεύτεροι εμφανίστηκαν οι Freaky Fortune με τον Risky Kidd με το Rise up’Το κομμάτι ξεσήκωσε, κέρδισε δίκαια τη μάχη του χειροκροτήματος αν και ο RiskyKidd ήταν φανερά αγχωμένος και ζήτημα είναι αν κοίταξε την κάμερα έστω και μια φορά. Παρόλα αυτά τα κατάφεραν!

eurovision_gr_final_show_2014_03_37_freaky_fortune_riskykidd

eurovision_gr_final_show_2014_03_38_freaky_fortune_riskykidd

Το μεγάλο φαβορί, ο πάντα γοητευτικός και όμορφος Κώστας Μαρτάκης, ήταν τρίτος στη σειρά εμφάνισης. Πλαισιωμένος από μουσικούς με όργανα όπως τρομπόνι, τρομπέτα και ηλεκτρική κιθάρα, χαλαρός, έδωσε τον καλύτερο του εαυτό ερμηνεύοντας το ‘Κανένας δε με σταματά’!

eurovision_gr_final_show_2014_03_43_martakis

eurovision_gr_final_show_2014_03_44_martakis

Και η τελευταία διαγωνιζόμενη η Josephine μαζί με τον Mark Angelo, υποστήριξε όχι τόσο με την φωνή της, όσο με την σκηνική της παρουσία το ‘Dancing night’. Χορευτικό ωραίο κομμάτι, με την δροσερή Josephine να πλαισιώνεται από μπαλέτο με 4 χορευτές.

eurovision_gr_final_show_2014_03_47_josephine

eurovision_gr_final_show_2014_03_45_mark_angelo

Και κάπου εκεί ξεκίνησε και η ψηφοφορία. Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν από την βραδιά και οι περσινοί εκπρόσωποι μας οι Koza Mostra με τον Αγάθωνα οι οποίοι τραγούδησαν το ‘Alcohol is free’. Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, ακολούθησε και ένα μικρό βίντεο με τα μέχρι στιγμής τραγούδια που έχουν επιλεγεί για το διαγωνισμό για φέτος!

eurovision_gr_final_show_2014_03_56_koza_mostra_agathonas

Στη συνέχεια, η Δέσποινα Βανδή, μας τραγούδησε την μεγάλη επιτυχία της ‘Χάνω εσένα’, σε μια εξαιρετική παρουσίαση, και πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν ότι το τραγούδι με όλο το στήσιμο επί σκηνής, θα μπορούσε άνετα να είναι αυτή η συμμετοχή μας για φέτος. Πραγματικά από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της βραδιάς!

eurovision_gr_final_show_2014_03_64_vandi

O Στέλιος Λεγάκης και η Melina Mammas τραγούδησαν ένα ακόμη medley ελληνικών συμμετοχών. Λίγο πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η “Number one” Έλενα Παπαρίζου, σε ένα βίντεο, μίλησε για την Eurovision και έστειλε τις καλύτερες ευχές για το νικητή!

eurovision_gr_final_show_2014_03_69_legakis_mammas

Όλοι οι guest καλεσμένοι επί σκηνής, μαζί με τον Γιώργο Καπουτζίδη και την Δέσποινα Βανδή, ανακοίνωσαν με μια φωνή το νικητήριο τραγούδι, το Rise up’, μέσω ενός tablet, μιας που ο περιβόητος φάκελος με τα αποτελέσματα έχει πια καταργηθεί!

eurovision_gr_final_show_2014_03_75

Στην Κοπεγχάγη της Δανίας θα ταξιδέψουν λοιπόν οι Freaky Fortune με τον Risky Kidd και εμείς δεν έχουμε παρά να τους ευχηθούμε πολύ καλή επιτυχία!!!

eurovision_gr_final_show_2014_03_78_freaky_fortune_riskykidd

eurovision_gr_final_show_2014_03_80_freaky_fortune_riskykidd

Στο φινάλε μας ευχήθηκε καλή επιτυχία και η περυσινή νικήτρια, η Δανέζα Emmelie de Forest.

Καλή επιτυχία Ελλάδα!

—————-

Δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γεωργίου

Music Corner: Πώς σας φάνηκε το αποτέλεσμα;
Μπέσσυ Αργυράκη: Είμαι πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Το καλύτερο! Πάρα πολύ ωραίο τραγούδι, ανεβαστικό, είμαι πολύ χαρούμενη.
Music Corner:  Δηλαδή κι εσείς αυτό θα ψηφίζατε;
Μπέσσυ Αργυράκη: Ναι, το είπα και νωρίτερα. Στα προγνωστικά μου ήμουν πάλι μέσα!

eurovision_gr_final_red_carpet_2014_03_31_argyraki

Σοφία Βόσσου: Μου άρεσε πάρα πολύ, είχε συγκίνηση, είχε ενθουσιασμό, ήταν πολύ καλά οργανωμένη, η παρουσίαση ήταν εξαιρετική, ήταν θαυμάσιοι και ο Γιώργος και η Δέσποινα, όλα ήταν πολύ όμορφα. Το τραγούδι ήταν πολύ ωραίο, σημερινό, σύγχρονο, μπιτάτο. Θα μπορούσα άνετα να το ψηφίσω. Είναι διαφορετικό από τα «τυπικά» τραγούδια της Eurovision, αλλά γιατί να μην παρουσιάσουμε και κάτι διαφορετικό;
Εσάς ποιο σας άρεσε περισσότερο;
Σοφία Βόσσου: Στην αρχή υποστήριζα το κομμάτι που κέρδισε, αλλά όταν βγήκε η Κρυσταλλία συγκινήθηκα. Με τράβηξε το τραγούδι της μουσικά και ερμηνευτικά. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το κομμάτι που κέρδισε δεν είναι πολύ καλό. Είναι άλλο πράγμα και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά.

eurovision_gr_final_red_carpet_2014_03_30_vossou

Κώστας Μαρτάκης: (για το νικηφόρο κομμάτι) : Είναι πολύ ωραίο κομμάτι, να ευχηθούμε καλή επιτυχία και να ενωθούμε να το στηρίξουμε. Πάμε για άλλη μια χρονιά ως Ελλάδα με μια δυνατή παρουσία, ένα ξεσηκωτικό τραγούδι και είμαστε όλοι μαζί.
Φέτος είναι πολύ πολιτισμένη η κατάσταση!
Κώστας Μαρτάκης: Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Είμαστε στην ίδια εταιρεία, διαλέξαμε ο καθένας κάποιο κομμάτι που τον εκφράζει και μπορεί να υποστηρίξει και ο κόσμος είναι αυτός που επιλέγει. Το σημαντικό για μένα είναι ότι πέρασα πολύ ωραία, το γούσταρα όλο αυτό.

Freaky Fortune: Είμαστε εκστασιασμένοι! Δεν το περιμέναμε! Όταν ακούσαμε το αποτέλεσμα …τρελαθήκαμε!
Σας απασχόλησαν τα προγνωστικά που σας ήθελαν φαβορί μαζί με το τραγούδι του Κώστα Μαρτάκη;
Freaky Fortune:
Freaky Fortune: 
Δεν υπάρχει κανένας αντίπαλος. Η μουσική είναι μία. Είμαστε όλοι τραγουδιστές και φίλοι μεταξύ μας. Δεν πρέπει και δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα.
Τι να περιμένουμε στη Δανία; Θα μας εντυπωσιάσετε;
Freaky Fortune: Το ελπίζουμε! Θα προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται και πάμε γερά για Κοπεγχάγη.

Γιώργος Καπουτζίδης: Τραγούδι διαλέξαμε, μας άρεσε, το ψηφίσαμε, κι ευχόμαστε να πάει καλά. Καλοτάξιδο, με τις ευχές μας, να μη γκρινιάζουμε, και τα παιδιά να περάσουν καλά!
Για τη νέα σας συνεργασία με τη Δέσποινα Βανδή τι έχετε να πείτε;
Γιώργος Καπουτζίδης: Μου άρεσε πάρα πολύ, περισσότερο από την πρώτη φορά, γιατί είμαστε πλέον φίλοι!

—————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τον τελικό!


Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την είσοδο επωνύμων στον τελικό!

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here