Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη
19/5/2010
www.musiccorner.gr

Η Κυριακή και η Δευτέρα ήταν αφιερωμένες στους συμμετέχοντες στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης, στις 25 Μαΐου. Τη Δευτέρα πρόβες έκαναν οι εκπρόσωποι της Πολωνίας, του Βελγίου, της Μάλτας, της Αλβανίας, της Πορτογαλίας, της Π.Γ.Δ.Μ., της Λευκορωσίας, της Ισλανδίας, καθώς και ο Γιώργος Αλκαίος με τους Friends!

 Πρώτος ανέβηκε στη σκηνή της Telenor Arena ο Marcin Mrozinski. Μαζί του στην σκηνή βρίσκονται πέντε γυναίκες: δύο χορεύτριες και τρεις τραγουδίστριες στα δεύτερα φωνητικά. Οι δύο από τις τρεις τραγουδίστριες είναι ντυμένες με παραδοσιακές στολές. Βασικό μοτίβο αποτελεί το μήλο ως απαγορευμένος καρπός και κατά συνέπεια, η γυναίκα ως απαγορευμένος καρπός. Τα φωνητικά είναι εξαιρετικά, αν και στην αρχή τα δεύτερα φωνητικά επικάλυπταν σε αρκετά σημεία τον τραγουδιστή. Η χορογραφία του “Legenda” όμως μοιάζει υπερβολικά φορτωμένη και με αρκετές αδυναμίες. Αναγκαία επίσης θα ήταν και η βελτίωση των πλάνων. Με τόσα άτομα πάνω στη σκηνή μπορεί εύκολα το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει χαώδες…

 

Ο Tom Dice είχε αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια στην επίσημη παρουσίαση του τραγουδιού, όταν εμφανίστηκε πάνω στην σκηνή παρέα μονάχα με την κιθάρα του για να ερμηνεύσει το “Me and My Guitar”. Και επειδή συνταγή που πετυχαίνει, δεν την αλλάζεις, την ίδια σκηνική παρουσία επέλεξε και για τον ημιτελικό της Eurovision. Η φωνή του είναι δουλεμένη, συγκινητική, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Μπορεί να με το τραγούδι του να μην πρωτοπορεί, αλλά ανέβηκε στην σκηνή και έδωσε μια πραγματικά όμορφη ερμηνεία.

Η Μάλτα έστειλε ξανά στη Eurovision μια μπαλάντα ερμηνευμένη από μια κυρία με μεγάλη φωνή. Η Thea Garrett έκανε πρόβα με ρούχα αφήνοντας μάλλον μέτριες εντυπώσεις. Ήταν μια άψογη πρόβα. Το συνολικό αποτέλεσμα όμως δύσκολα θα ικανοποιήσει τους τηλεθεατές. Το τραγούδι δεν διαθέτει κορύφωση, ενώ το εύρημα με το φτερωτό άντρα είναι μάλλον κιτς. Το στήσιμο και η ενδυματολογία παραπέμπουν έντονα στη δεκαετία του ’90…

Με πιο μακριά μαλλιά, αλλά την ίδια δυνατή φωνή που την έκανε να ξεχωρίσει, έκανε πρόβα η Juliana Pasha, εκπρόσωπος της Αλβανίας. Το τραγούδι “It’s All About You”, ερμηνευμένο τελικά στα Αγγλικά, μπορεί να είναι αρκετά φορμαλιστικό, αλλά η ερμηνεύτριά του το απογειώνει. Στην σκηνή εμφανίζεται η ίδια μαζί με τρεις γυναίκες στα φωνητικά και έναν άντρα στο βιολί. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η παντελής έλλειψη χορευτών, καθώς ούτε η ίδια η Juliana χορεύει. Μπορεί να θεώρησαν καλό να δώσουν έμφαση στην ερμηνεία της Juliana. Μπορεί και να ετοιμάζουν κάποια έκπληξη για την επόμενη πρόβα ή για τη μεγάλη βραδιά του ημιτελικού…

Είχε έρθει όμως η ώρα για να ανέβει στη σκηνή ο Γιώργος Αλκαίος! Η πρώτη πρόβα μοιάζει να πήγε καλά. Η χορογραφία δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτή που είχαν παρουσιάσει στην Αθήνα, αλλά οι χορευτές την υποστηρίζουν άψογα. Επίσης, το σημείο που ο Γιώργος Αλκαίος χτυπά τα τύμπανα και αυτά γεμίζουν φως είναι σίγουρα εντυπωσιακό.

Μετά από το χορευτικό ελληνικό κομμάτι, σειρά έχει η μπαλάντα της Πορτογαλίας με τίτλο “Há Dias Assim”. Ούτε η Filipa Azevedo, ούτε οι τραγουδιστές που τη συνοδεύουν στα δεύτερα φωνητικά  δεν φορούσαν τα ρούχα του ημιτελικού. Το πρόβλημα όμως στη συγκεκριμένη πρόβα βρίσκεται στο γεγονός ότι για το μισό τουλάχιστον του κομματιού η φωνή της Filipa δεν ακούγεται καθόλου, ενώ συνολικά πρόκειται για ένα αρκετά αδιάφορο κομμάτι, από το οποίο λείπει ένα στοιχείο που θα το κάνει να ξεχωρίσει.

Την πιο χαώδη συμμετοχή μάλλον έχει φέτος η Π.Γ.Δ.Μ. Ο Gjoko Taneski πλαισιώνεται από έναν κιθαρίστα, ένα ράπερ και τρεις κοπέλες που προσπαθούν να εκτελέσουν μια ασυνάρτητη χορογραφία. Το τραγούδι “Jas Ja Imam Silata” μπορεί να κερδίσει τη συμπάθεια των τηλεθεατών, το στήσιμο όμως δεν φαίνεται να το βοηθάει ιδιαίτερα. Ο Gjoko πάντως διαθέτει πολύ καλή φωνή. Αναμένουμε τη δεύτερη πρόβα και την εμφάνιση των συμμετεχόντων με τα κουστούμια του τελικού…

Οι Three Plus Two ανεβαίνουν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν το “Butterflies”. Οι δύο τραγουδιστές είναι ντυμένοι με σμόκιν, ενώ οι τρεις τραγουδίστριες αστράφτουν μέσα στις μακριές τουαλέτες τους. Το σκηνικό αποκτά ατμόσφαιρα χάρη στις βαριές, κόκκινες κουρτίνες και το όμορφο, λευκό πιάνο με ουρά. Μπορεί το τραγούδι να μην εντυπωσιάζει, αλλά το στήσιμο έχει πολύ ενδιαφέρον. Θα θέλαμε ακόμα να δούμε τα φτερά που φορούν οι τραγουδίστριες στην πλάτη τους να ανοίγουν!

Τελευταία έκανε πρόβα η συμπαθέστατη Hera Björk από την Ισλανδία. Στην σκηνή δεν την πλαισιώνει μπαλέτο. Η Hera προτίμησε να «επενδύσει» σε καλούς τραγουδιστές για να την πλαισιώσουν φωνητικά. Πράγματι, το ηχητικό αποτέλεσμα είναι αρτιότατο, με την ίδια να δείχνει το πόσο καλή τραγουδίστρια είναι σε ένα μάλλον αδιάφορο τραγούδι. Μοιάζει επίσης να είναι και μία από τους λίγους καλλιτέχνες που πραγματικά απολαμβάνουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

————-

Μετά τις πρόβες, καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη Eurovision (μεταξύ τους και οι εκπρόσωποι της Σερβίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Φινλανδίας και της Μολδαβίας) είχαν την ευκαιρία να γιορτάσουν παρέα με τους Νορβηγούς την εθνική τους επέτειο. Στις 17 Μαΐου διοργανώνονται μεγάλες παρελάσεις με τη συμμετοχή σχολείων για τον εορτασμό της επετείου ανεξαρτησίας της χώρας.

Επίσης, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα στις αερομεταφορές από την τέφρα του ηφαιστείου Eyjafjallajökull. Έχουν σχεδιάσει εναλλακτικές διαδρομές για τους καλλιτέχνες, ώστε να μπορέσουν να φτάσουν στο Όσλο στην ώρα τους για τις πρόβες, ενώ είναι έτοιμοι να προσφέρουν επιπλέον διαδικτυακές υπηρεσίες για να εξυπηρετήσουν τους δημοσιογράφους που δεν καταφέρουν να παραβρεθούν. Συμβουλεύουν επίσης τους φαν που θα ταξιδέψουν στη Νορβηγία για το διαγωνισμό να έχουν έτοιμο κάποιο εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που η μετακίνηση με αεροπλάνο καταστεί αδύνατη.

Την Τρίτη ξεκινούν οι πρόβες χωρών που θα συμμετάσχουν στο δεύτερο ημιτελικό. Πρόκειται για τη Λιθουανία, την Αρμενία, το Ισραήλ, τη Δανία, την Ελβετία, τη Σουηδία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία, μια πρόβα δηλαδή γεμάτη δυνατές συμμετοχές!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here