11/3/2012
Φωτορεπορτάζ: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Στο φιλόξενο Shisha στον Πειραιά μας οδήγησε αυτή τη φορά η φετινή «περιπέτεια» της ελληνικής συμμετοχής της Eurovision που φέτος θα φτάσει μέχρι το μακρινό Μπακού.

Η πρόσκληση προερχόταν από το Greek Eurovision Fan Club που γιόρτασε και τα 25α γενέθλιά του, και στο “Good Luck Party” που διοργανώθηκε παρέστησαν όλοι οι υποψήφιοι, αλλά και πλήθος καλλιτεχνών και ανθρώπων του χώρου που στο παρελθόν έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διαγωνισμό. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο Χρήστος Ζαφειρίδης, Πρόεδρος του Fan Club, και οι συνεργάτες του έκαναν εξαιρετική δουλειά.

Ο Χρήστος Ζαφειρίδης αριστερά, με την Ελευθερία Ελευθερίου, τους Velvet Fire και τη Dora...

Το club Shisha άρχισε σιγά σιγά να γεμίζει ενώ οι DJ στα decks γέμιζαν ακουστικά το χώρο με ελληνικές και ξένες συμμετοχές στη Eurovision και οι οθόνες έδειχναν κλιπάκια με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από παλιότερους διαγωνισμούς, με έμφαση φυσικά στις ελληνικές συμμετοχές, με κορυφαία στιγμή τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου που έφερε τη διοργάνωση του 2006 στην Αθήνα.

Cassiopeia

Από τους πρώτους που συναντήσαμε ήταν η Μπέσσυ Αργυράκη, που με τους Πασχάλη Αρβανιτίδη, Μαριάννα Τόλη και Ρόμπερτ Ουίλιαμς είχε λάβει μέρος στη Eurovision του 1977 στο Λονδίνο με το τραγούδι «Μάθημα Σολφέζ», κατακτώντας την πέμπτη θέση στην τρίτη συμμετοχή της Ελλάδας στο θεσμό, γεγονός που έδωσε σημαντική ώθηση στην παρακολούθηση του διαγωνισμού στη χώρα μας.

Μπέσσυ Αργυράκη

Music Corner: Από το «Μάθημα Σολφέζ» και μετά έχεις μεγάλη πορεία και εμπειρία σε διεθνή φεστιβάλ και το θεσμό της Eurovision.
Μπέσσυ Αργυράκη: Θα έλεγα κυρίως στο θεσμό των φεστιβάλ. Έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχω λάβει μέρος σε πολλές διοργανώσεις, είτε ως διαγωνιζόμενη, είτε ως επιτροπή, είτε ως guest. Θα έλεγα ότι έχω “χορτάσει” φεστιβάλ!

Music Corner: Ωστόσο η Eurovision είναι κάτι διαφορετικό.
Μπέσσυ Αργυράκη: Είναι διαφορετικό γιατί έχει τηλεοπτική κάλυψη σε όλο τον κόσμο και θεωρείται ο κορυφαίος διαγωνισμός από πλευράς τηλεθέασης. Από άποψη οργάνωσης, ενίοτε είναι καλύτερα από αρκετά φεστιβάλ που έχω βρεθεί. Αλλά έχω συμμετάσχει και σε άλλα πολύ καλύτερα που δεν είναι γνωστά επειδή απουσιάζει η τηλεοπτική κάλυψη. Το θέμα μας, όμως απόψε, είναι η Eurovision.

Music Corner: Ακριβώς. Δε θέλω να μου μιλήσεις για τα υποψήφια τραγούδια, αλλά για το θεσμό. Έχει βελτιωθεί από παλιότερα ή έχει «ξεφτίσει»;
Μπέσσυ Αργυράκη: Δεν πιστεύω ότι έχει υποβαθμιστεί ο θεσμός. Και είναι κρίμα απ’ το Θεό εμείς να μη δίνουμε έμφαση όπως σε άλλα κράτη. Και το λέω επειδή γνωρίζω πώς βλέπουν τη Eurovision σε άλλα κράτη, αλλά και πώς συμμετέχει το ίδιο το κράτος σε άλλες χώρες. Δίνουν έμφαση γιατί μπορεί να είναι διαγωνισμός τραγουδιού, αλλά μέσα από το θεσμό αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις χώρες να προβάλουν τα ιδιαίτερα στοιχεία τους και μέσα από μία νίκη να φιλοξενήσουν εκπροσώπους από όλη την Ευρώπη. Είναι ένας θεσμός που μπορεί να προαγάγει τη σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ διαφόρων λαών, αλλά και να προωθηθεί ο τουρισμός, εφόσον η χώρα διαθέτει προορισμούς και υποδομές. Οπότε η Eurovision δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα «πανηγυράκι». Δεν μπορώ να δεχθώ αυτόν τον χαρακτηρισμό. Είναι μια προσπάθεια που γίνεται από κάθε χώρα να δείξει τις δυνατότητές της, το χρώμα της, την κουλτούρα της μέσα από τη μουσική. Βέβαια, έχει «ξεφύγει» λίγο ως προς το οπτικό θέμα και συχνά η εικόνα προηγείται του ήχου. Το βάρος πέφτει στην οπτικοποίηση με διάφορα τεχνάσματα και κάθε συμμετοχή προσπαθεί να προσελκύσει ψήφους μέσα από την εικόνα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη μουσική. Παλιότερα υπήρχαν και άλλα τραγούδια, με μεγάλες φωνές και ορχήστρες. Ήταν φεστιβάλ τραγουδιού και τραγουδιστή. Τώρα μεγάλο ρόλο παίζουν οι εντυπώσεις.

Music Corner: Μια συμβουλή για όποιον κερδίσει και πάει στο Μπακού;
Μπέσσυ Αργυράκη: Τους εύχομαι να πιστέψουν αυτό που κάνουν, να βάλουν τα δυνατά τους θεωρώντας ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πίεση που νιώθουν πρέπει να τους δημιουργήσει αρνητισμό, φόβο και τρακ. Δεν είναι εύκολο αυτό, ειδικά όταν τα παιδιά είναι νέα και άπειρα. Αλλά αυτό μπορεί να λειτουργήσει και θετικά, με την έννοια ότι μπορεί ως νέοι καλλιτέχνες να έχουν «άγνοια κινδύνου». Εύχομαι καλή επιτυχία. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα, έχουμε πάρει επανειλημμένα καλές θέσεις και εύχομαι κι αυτή τη χρονιά να έχουμε μια συμμετοχή αξιοπρεπέστατη με ένα καλό αποτέλεσμα.

Θάνος Καλλίρης

Ευχαριστήσαμε τη Μπέσσυ Αργυράκη και συνεχίσαμε με τον Θάνο Καλλίρη, τον οποίο ρωτήσαμε αν και πόσο έχει ακούσει τα τραγούδια.
Θάνος Καλλίρης: Δεν τα έχω ακούσει ολόκληρα. Πολύ πρόχειρα θα έλεγα ότι έχω ξεχωρίσει το κομμάτι του Χρήστου Δάντη (το “Killer Bee” που ερμηνεύουν οι Cassiopeia) και το τραγούδι της Κύπρου (το “La, la love” που ερμηνεύει η Ήβη Αδάμου).

Music Corner: Μια συμβουλή για όποιον μας εκπροσωπήσει στο Μπακού;
Θάνος Καλλίρης: Να πάει πολύ καλά προετοιμασμένος. Πρόβα, πρόβα, πρόβα… Αυτό είναι το μυστικό.

Music Corner: Το άγχος πόσο επηρεάζει;
Θάνος Καλλίρης: Όλοι έχουμε άγχος όταν βγαίνουμε στη σκηνή και ειδικά όταν μας βλέπουν τόσα εκατομμύρια άνθρωποι. Όταν όμως είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι και ξέρουμε ακριβώς τι θα κάνουμε, το άγχος φεύγει στις πρώτες νότες…

Μαντώ

Μετά τον Θάνο Καλλίρη, σειρά είχε η Μαντώ:

Music Corner: Έχεις ακούσει τα τραγούδια;
Μαντώ: Η αλήθεια είναι ότι δεν τα έχω ακούσει ιδιαίτερα.

Music Corner: Έχεις ξεχωρίσει κάποιο;
Μαντώ: Νομίζω ότι είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο όλα τα κομμάτια. Ο κόσμος θα κρίνει. Ό,τι πει το κοινό.

Music Corner: Μία συμβουλή για τον νικητή που θα μας εκπροσωπήσει;
Μαντώ: Να έχει δύναμη. Να αισθάνεται ότι θα βγει πρώτος, ώστε αυτό να το εκπέμπει και στο κοινό. Και ψυχραιμία…

Music Corner: Η σκηνική παρουσία πόσο βοηθάει;
Μαντώ: Παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά το καθοριστικό στοιχείο πιστεύω ότι είναι το ίδιο το τραγούδι.

Αφήσαμε και τη Μαντώ να χαρεί τη βραδιά και αρχίσαμε τις βόλτες εντοπίζοντας τους προσκεκλημένους του Greek Eurovision Fan Club, αλλά και διαπιστώνοντας ότι στο χώρο υπήρχαν αρκετοί καλλιτέχνες που στο παρελθόν είχαν εκπροσωπήσει τη χώρα μας αλλά και άνθρωποι του χώρου. Ελπίζοντας ότι δεν ξεχάσαμε κάποιον και εκτός από τους τρεις προαναφερθέντες, είδαμε τους Ελίνα Κωνσταντοπούλου, Μάκη Δελαπόρτα, Ματθίλδη και Μπέτυ Μαγγίρα, Μαριάννα Ευστρατίου, Τάκη Παππά, Γιάννη Δημητρά, Χρήστο Κάλλοου, Λούκα Γιώρκα, Τάκη Φωτίου.

Ελίνα Κωνσταντοπούλου

Με το πέρασμα της ώρας άρχισαν να φθάνουν και οι φετινοί υποψήφιοι. Πρώτη εμφανίστηκε η Ελευθερία Ελευθερίου που μας είπε για το τραγούδι της, το “Aphrodisiac”, αποτέλεσμα συνεργασίας των Δημήτρη Στάσσου, Mikaela Stenström και Dajana Lööf.

Ελευθερία Ελευθερίου: Είναι ένα τραγούδι που πιστεύω και αγαπώ πολύ από την πρώτη στιγμή που μου το έδωσαν. Αυτό παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. Να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, δεδομένου ότι αυτό το μεταδίδεις και το λαμβάνει ο κόσμος.

Music Corner: Για τη Δευτέρα είσαι έτοιμη;
Ελευθερία Ελευθερίου: Είμαι έτοιμη αλλά έχω πάρα πολύ άγχος. Έχω μεγάλη αγωνία. Αλλά αυτό που θέλω από μένα, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, είναι να μη με καταβάλει το άγχος, να βγω και να το διασκεδάσω και να το παρουσιάσω πολύ όμορφα. Θέλω να το ευχαριστηθώ εγώ η ίδια…

Music Corner: Αν κερδίσεις εσύ τη Δευτέρα, πώς σκοπεύεις να προωθήσεις το τραγούδι σου μέχρι τον τελικό και πόσο έτοιμη θα είσαι για το Μπακού;
Ελευθερία Ελευθερίου: Αν κερδίσω, θα κανονίσουμε με την εταιρεία για την προώθηση του κομματιού. Όποιος και να νικήσει νομίζω με την υποστήριξη της εταιρείας θα είναι έτοιμος για τον τελικό. Είμαστε όλοι νέα παιδιά, κάνουμε κάτι όμορφο και για μας τους ίδιους και είναι κάτι που θα μας βοηθήσει και στο μέλλον. Οπότε το βλέπουμε σαν μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε κάτι από τον εαυτό μας. Και πραγματικά εύχομαι να κερδίσει ο καλύτερος.

Λίγα λεπτά αργότερα συναντήσαμε τον George Alex και την May Sokolai, τους Velvet Fire δηλαδή, που συμμετέχουν με το τραγούδι “No Parking” των George Samuelson και Λεωνίδα Χατζάρα.

Music Corner: Είστε έτοιμοι για τη Δευτέρα;
Velvet Fire: Πανέτοιμοι!

Music Corner: Μεγάλη σιγουριά βλέπω!
Velvet Fire: Δουλεύουμε πολύ και περιμένουμε ανυπόμονα να το δείξουμε…

Music Corner: Το τραγούδι σας ακόμα κι αν δεν κερδίσει τη Δευτέρα, μπορεί να κάνει καλή πορεία;
Velvet Fire: Αρέσει το κομμάτι μας, μέχρι στιγμής, κι αυτό είναι πολύ καλό.

Music Corner: Αν κερδίσετε πώς θα προωθήσετε το κομμάτι; Πόσο έτοιμοι είστε για το Μπακού;
Velvet Fire: Για κάθε βήμα που κάνουμε, για κάθε πόρτα που μας ανοίγεται, είμαστε πανέτοιμοι. Ό,τι είναι να έρθει, ας έρθει. Εμάς δε μας πειράζει καθόλου κι ίσα ίσα έχουμε την ενέργεια και την όρεξη να το καλοδεχτούμε και να το πολεμήσουμε, να αγωνιστούμε. Έχουμε πολύ κέφι!

Αφήσαμε τα παιδιά να ανεβούν στο χώρο των υποψηφίων και μιλήσαμε με τη Dora, όχι τη …μικρή εξερευνήτρια, αλλά την 20χρονη ερμηνεύτρια που θα τραγουδήσει το “Baby I’m Yours” σε μουσική Franc και Ηλία Πανταζόπουλου και στίχους του Νεκτάριου Τυράκη.

Music Corner: Πόσο πιστεύεις το τραγούδι σου;
Dora: Πάρα πολύ! Νομίζω έχω καταπληκτικούς συνθέτες και στιχουργούς, τον κύριο Πανταζόπουλο, τον Franc και στο στίχο το Νεκτάριο Τυράκη. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, πολύ ευτυχισμένη, νιώθω ευλογημένη για την ευκαιρία που μου δίνεται, κι ευχαριστώ πολύ και τη Universal και την ΕΡΤ γι’ αυτό.

Music Corner: Είσαι έτοιμη για τη Δευτέρα;
Dora: Είμαι έτοιμη, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να λέμε πολλά. Οι μέρες έφτασαν. Να μας παρακολουθήσετε τη Δευτέρα και να δείτε το αποτέλεσμα.

Music Corner: Εσύ πώς αισθάνεσαι;
Dora: Πολύ όμορφα. Υπάρχει άγχος αλλά νομίζω είναι πολύ λογικό και δημιουργικό.

Music Corner: Αν κερδίσεις, πώς σκέφτεσαι να προωθήσεις το τραγούδι;
Dora: Υπάρχουν συνεργάτες που με συμβουλεύουν σ’ αυτόν τον τομέα. Άλλωστε είμαι πολύ νέα για να αποφασίζω εγώ. Θα κάνω το καλύτερο που μπορώ από άποψη ερμηνείας, χορογραφίας και επικοινωνίας και ελπίζω να τα καταφέρω και να πάνε όλα καλά.

Music Corner: Το Μπακού σε φοβίζει, αν κερδίσεις;
Dora: Δε με φοβίζει. Το βλέπω σαν ένα πολύ μεγάλο όνειρο που μακάρι να πραγματοποιηθεί!

Τελευταίες έφτασαν στο Shisha οι Cassiopeia, ένα τριμελές γυναικείο συγκρότημα που αποτελείται από τις Έλενα, Μαρία και Naya. Τα κορίτσια ερμηνεύουν το “Killer Bee” σε μουσική Χρήστου Δάντη και στίχους Λεωνίδα Χατζάρα. Τα κορίτσια μετά τις καθιερωμένες φωτογραφίες απάντησαν στις λιτές ερωτήσεις μας.

Music Corner: Πόσο έτοιμες είστε για τη Δευτέρα;
Μαρία: Θα το δείξει η πρόβα τζενεράλε που θα κάνουμε την Κυριακή. Εκεί θα δούμε τα λάθη μας.

Music Corner: Διακρίνω μια αβεβαιότητα;
Έλενα: Έτοιμες είμαστε. Μας συνδέει ένα “μότο” που λέμε όλες μαζί. “We were born ready”!

Music Corner: Πόσο πιστεύετε το τραγούδι σας;
Naya: 100%.
Έλενα: Όχι 100%… 1000%!!! Αν δεν το πιστεύαμε απόλυτα δεν θα υπήρχε λόγος ούτε εμείς ούτε οι παραγωγοί μας να δουλέψουμε.

Music Corner: Πόσο επηρεάζει η εμφάνιση;
Έλενα: Αρκετά.

Music Corner: Πώς θα υποστηρίξετε το τραγούδι αν κερδίσετε;
Έλενα: Θα βάλουμε τα δυνατά μας όπλα. Μην αγχώνεστε!

Music Corner: Την ομορφιά σας;
Naya: Και όχι μόνο…
Μαρία: Δεν είναι μόνο η ομορφιά. Δε μ’ αρέσει να λέγεται αυτό. Αν ήταν θέμα ομορφιάς καλύτερα να τραγουδούσαν τα μοντέλα.

Music Corner: Ναι. Αλλά στη Eurovision λένε πως παίζει ρόλο και η εμφάνιση.
Μαρία: Βοηθάει, αλλά αν δεν έχεις ταλέντο στο τραγούδι και δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, δε φτάνει.

Music Corner: Αν κερδίσετε και πάτε στο Μπακού, ποιο θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα;
Naya: Μόνο πρόβλημα δε θα υπάρχει εκεί!

Music Corner: Το άγχος μήπως;
Naya: Το έχουμε ξεπεράσει. Θα είμαστε τόσο αφοσιωμένες και συγκεντρωμένες σ’ αυτό που κάνουμε που δεν θα επηρεαστούμε.

Οι Cassiopeia ποζάρουν στο φακό του MusicCorner.gr με τον Λούκα Γιώρκα...

Σ αυτό το σημείο ξεκίνησε η παρουσίαση των τραγουδιών και των καλλιτεχνών, από τον Χρήστο Ζαφειρίδη. Από ένα λάθος της στιγμής, όμως, δεν τηρήθηκε η σειρά με την οποία κληρώθηκαν να ακουστούν τα τραγούδια τη Δευτέρα και η παρουσίαση ξεκίνησε με το τραγούδι των Cassiopeia, το “Killer Bee”. Αμέσως μετά τα κορίτσια ανέβηκαν στη σκηνή, και μας συστήθηκαν. Ακολούθησε το “Baby I’m Yours” της Dora, που παίρνοντας το μικρόφωνο επανέλαβε το πόσο τυχερή αισθάνεται για την ευκαιρία που της δόθηκε.

Τρίτο στη σειρά ακούσαμε το “No Parking” των Velvet Fire που δήλωσαν: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ και περιμένουμε με ανυπομονησία να έρθει η Δευτέρα. Η Eurovision έχει πολλή ενέργεια, πολλή χαρά και πολλή αγάπη για τη μουσική κι εμείς αυτό υποστηρίζουμε έτσι κι αλλιώς», είπε η May, ενώ ο George συμπλήρωσε: “Ελπίζουμε να μας στηρίξετε. Μην το φοβάστε, δεν είναι πολύ ροκ το κομμάτι. Το τραγούδι είναι ποπ. Μη μας βλέπετε μ’ αυτό το look και φοβάστε. Να στηρίξουμε λίγο την ποπ μουσική γιατί το χρειάζεται”, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους καλλιτέχνες που παρέστησαν.

Μαριάννα Ευστρατίου

Χρήστος Κάλλοου

Τελευταίο στη σειρά, το “Aphrodisiac” της Ελευθερίας Ελευθερίου, που ανέφερε : «Το τραγούδι το αγάπησα από την πρώτη στιγμή που μου το εμπιστεύθηκαν. Είναι ένα ποπ κομμάτι, έχει μπουζούκι, έχει ελληνικό ήχο. Αυτό που θέλω να πω, είναι καλή επιτυχία σε όλους μας τη Δευτέρα, να περάσουμε όλοι πολύ καλά, να διασκεδάσουμε τη στιγμή, γιατί πάμε για να περάσουμε πολύ όμορφα. Να το απολαύσουμε για να περάσουμε καλά κι εμείς και το κοινό».

Σ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης, τα παιδιά χόρευαν με τα τραγούδια όλων, ενώ ήταν εμφανέστατο το θετικό και πολύ φιλικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ τους. Μετά την παρουσίαση των τραγουδιών και των ερμηνευτών, το Greek Eurovision Fan Club, με προεξάρχοντα τον Χρήστο Ζαφειρίδη, τίμησε σχεδόν όλους τους παρευρισκόμενους καλλιτέχνες, ξεκινώντας από τον Μάκη Δελαπόρτα, που τιμήθηκε για το βιβλίο του σχετικά με τις ελληνικές συμμετοχές της Eurovision.

Ο Μάκης Δελαπόρτας με τις αδελφές Μαγγίρα...

Βραβεία έλαβαν και οι Θάνος Καλλίρης, Ματθίλδη και Μπέτυ Μαγγίρα, Μπέσσυ Αργυράκη, Λούκας Γιώρκας, Χρήστος Κάλλοου, Τάκης Παππάς, Γιάννης Δημητράς, Μαντώ, Ελίνα Κωνσταντοπούλου, Μαριάννα Ευστρατίου. Όλοι οι τιμηθέντες είχαν να θυμηθούν κάποια στιγμή από τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, και ευχήθηκαν καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους και καλό αποτέλεσμα στον νικητή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Μπακού. Στο τέλος, το Greek Eurovision Fan Club έκοψε και την τούρτα των 25ων γενεθλίων του, με όλους τους καλλιτέχνες και το κοινό να τραγουδούν το “Happy Birthday”.


Γιάννης Δημητράς


Τάκης Φωτίου

Το επίσημο μέρος της τελετής ολοκληρώθηκε με τα μέλη του ΔΣ να σβήνουν τα κεράκια της τούρτας και στη συνέχεια οι DJ του Shisha άλλαξαν ύφος και με dance μουσική έδωσαν νέα πνοή στην εκδήλωση, ενώ οι χορευτές και χορεύτριες του μαγαζιού έδιναν το δικό τους show που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Ες αύριον τα σπουδαία! Από εμάς καλή επιτυχία και στους 4 υποψήφιους!

———–

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ωραία γραμμένο άρθρο με πολύ όμορφες και “ζωντανές” φωτογραφίες. Λόγος που ρέει, χωρίς κουτσομπολίστικα στοιχεία. Μπράβο στον ρεπόρτερ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here