8/2/2012
Γράφει η Πέννυ Ζαμπούκα
Φωτογράφηση: Ιωάννα Γκόγκου
www.musiccorner.gr

Την προηγούμενη Παρασκευή βρεθήκαμε στην πρεμιέρα του Χρήστου Θηβαίου στο Σταυρό του Νότου! Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις του μαζί με τη μπάντα του στο Club του Σταυρού του Νότου το Δεκέμβρη, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις παραστάσεις στην κεντρική σκηνή εμπλουτίζωντας το B-project τους (που ήταν αρχικά αφιέρωμα στην παράλληλη πορεία του Jeff Buckley και του πρώτου δίσκου των Συνήθων Υπόπτων) με περισσότερα τραγούδια του Χρήστου Θηβαίου. Το αποτέλεσμα πραγματικά τους δικαίωσε, εφόσον έστησαν ένα σφιχτοδεμένο πρόγραμμα που έφτασε σε διάρκεια τις 4 ώρες σχεδόν!

Η αρχή του προγράμματος γίνεται από τον Καλλίστρατο Δρακόπουλο, ο οποίος  ηχογραφεί στιγμιαία τον εαυτό του και πάνω σε αυτή τη μίξη βάζει νέες μελωδιες ενώ παράλληλα τραγουδά ζωντανά. Μετά από αυτή την πρωτότυπη εισαγωγή ανεβαίνει στη σκηνή ο Χρήστος Θηβαίος μαζί με την υπόλοιπη μπάντα, τη Βάσω Δημητρίου, το Μιχάλη Ευδαίμων και το Γιάννη Αναστασάκη και ξεκινάει το πρώτο μέρος του προγράμματος που είναι αφιερωμένο στους δύο δίσκους των Συνήθων ΥπόπτωνΜέρες Αδέσποτες” και “Είμαι αυτό που κυνηγάω”. Μετά απο μόλις τρία τραγούδια ο Χρήστος Θηβαίος καλεί την Άννα Λινάρδου στη σκηνή, η οποία πραγματικά μας μάγεψε με την αιθέρια φωνή  είτε τραγουδώντας μόνη της κάποια κομμάτια, είτε κάνοντας εκπληκτικά φωνητικά. Όλα τα παλιά αγαπημένα (μας) τραγούδια ακούστηκαν εκείνο το βράδυ: Κόκκινο θολό φεγγάρι, Ξημέρωμα στην εθνική,ο γορίλλας, αγάπη, και άλλα πολλά.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος ξεκινάει με τη μπάντα σε ηλεκτρονικούς αυτοσχεδιασμούς και συνεχίζει με ένα ατμοσφαιρικό solo από το Γιάννη Αναστασάκη. Στη συνέχεια εμφανίζεται ξανά στη σκηνή ο Χρήστος Θηβαίος εφόσον ήρθε η ώρα για το αφιέρωμα στο Jeff Buckley. Aπό όσα ακούσαμε θα αναφέρω τα πιο αγαπημένα: Hallelujah κα Last Goodbye.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της βραδιάς δε γινόταν να μην ακούσουμε  το “θέλω τη μέρα που θα φύγεις”, και φυσικά τον  “Άμλετ”, αλλά και το δικό μου αγαπημένο “θέλω να πιω μαζί σου ένα τσιγάρο”, παραλλάσοντας τον στίχο “τα πιο βαριά ναρκωτικά που έχω πάρει, είναι αγάπη μου ο φόβος και η ψήφος” σχολιάζοντας οτι “Ζούμε σε μια χώρα που εγκαταστάθηκε το μεγαλύτερο πραξικόπημα με τη μεγαλύτερη ησυχία” για να εισπράξει ένα δυνατό χειροκρότημα από όλο το μαγαζί!

Γύρω στις 3.30 το βράδυ που τελείωσε αυτή η υπέροχη βραδιά ο Χρήστος Θηβαίος μαζί με τους εξαιρετικούς μουσικούς του μας αποχαιρέτησε, υπενθυμίζοντας μας οτι το πιο δυνατό χειροκρότημα το οφείλουμε στους σερβιτόρους αλλά και σε όλους όσους την ώρα που εμείς διασκεδάζουμε εργάζονται στο μαγαζί αυτό και φροντίζουν ώστε να περάσουμε εμείς καλά.

Λίγο πριν ξεκινήσει το Live βρεθήκαμε στα παρασκήνια γιατί καλλιτέχνες όπως ο Χρήστος Θηβαίος αξίζουν όχι μόνο να τους ακούς να τραγουδάνε αλλά και όταν μιλάνε, γιατί έχουν πάντα κάτι που αξίζει να αφουγκραστείς. Ο Χρήστος Θηβαίος  μιλάει και σκέφτεται καθαρά, γιατί έχει βαθιά καλλιεργήσει τη σκέψη του. Εξάλλου δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τον άνθρωπο που έχει γράψει στίχους όπως “Γυναίκα, στη γέννα προσκυνώ την αρχοντιά σου”.

Music Corner: Μιλήστε μας λίγο για τις εμφανίσεις που ξεκινάτε στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου.
Χρήστος Θηβαίος: Οι εμφανίσεις αυτές είναι η απόρροια ενός ονείρου της Βάσως Δημητρίου, την οποία αγαπώ και εμπιστεύομαι απόλυτα, είναι σαν αδερφή μου μιας και είμαστε συνοδοιπόροι εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε μια παρέα από νέους σε ηλικία αλλά εξαιρετικούς μουσικούς και να “πειράξουμε” δικά μου γνωστά τραγούδια, με νέες ενορχηστρώσεις. Σε όλο αυτό εντάξαμε και ένα μικρό αφιέρωμα στον Jeff Buckley! Το κράμμα όλων αυτών θα παρακολουθήσετε απόψε!

Music Corner: Σε κάθε σας εμφάνιση έχετε πάντοτε ένα καινούριο μουσικό concept. Έχετε τόσα αγαπημένα από τον κόσμο τραγούδια, γιατί νιώθετε την ανάγκη να παρουσιάζετε κάθε φορά κάτι καινούριο; τα τραγούδια καθεαυτά δεν σας αρκούν;
Χρήστος Θηβαίος: Δεν θα αισθανόμουν καλά με τον εαυτό μου αν δεν ανανεωνόμουν. Νιώθω την ανάγκη να ψάχνω διαρκώς νέα μουσικά μονοπάτια και να παρουσιάζω στο κοινό κάτι καινούριο κάθε φορά ή έστω ειδωμένο από άλλη οπτική. Έτσι συντηρούμε μια αμφίδρομη σχέση τόσα χρόνια. Ειδικά φέτος που συνεργάζομαι με τόσα νέα παιδιά, τα οποία τα πιστεύω πολύ και νομίζω οτι όλο αυτό που στήσαμε μαζί είναι πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο.

Music Corner: Πάντοτε μιλάτε με τα καλύτερα λόγια για τους συνεργάτες σας. Ακόμα και πάνω στη σκηνή, τους αφήνετε χώρο για να “φανούν”. Είστε λίγο σπάνιο “φαινόμενο”…!
Χρήστος Θηβαίος: Το θέμα για μένα δεν είναι μόνο ιδεολογικό, αλλά έχει και δημιουργικές καθώς και πολιτικές προεκτάσεις. Αυτού του είδους οι μουσικές συν-εργασίες δεν είναι ποτέ ΕΓΩ αλλά πάντα ΕΜΕΙΣ. Εξάλλου σε αυτή τη ζωή δε μπορεί να υπάρξει δημιουργία αν δεν είσαι ανοιχτός ώστε να νιώσεις τον άλλο, να δεις οτι είστε τόσο ίδιοι αλλά κα τόσο διαφορετικοί. Και προσωπικά έχω αποφασίσει οτι θέλω να συν-υπάρχω, να συμβιώνω με τους άλλους συν-ανθρώπους μέχρι και την τελευταία μου στιγμή.

Music Corner: Πως τα βλέπετε τώρα τα πράγματα;
Χρήστος Θηβαίος: Είναι απλό το θέμα: Στην καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη και κοινωνικοποιούνται οι ζημιές! Έτσι είναι το τραπεζικό σύστημα που υπηρετούμε όλοι μας. Βασικές έννοιες όπως ελευθερία, αλληλεγγύη και  αυτο-οργάνωση έχουν καταλυθεί. Δυστυχώς δε μπορούμε μόνοι μας να ανατρέψουμε όλο αυτό που εναπόθεσαν άλλοι στις πλάτες μας. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να ενημερωνόμαστε με καθαρό μυαλό και να προσπαθήσουμε, μακρυά από λαϊκιστικές μεθόδους να πορευθούμε συλλογικά και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως υπεύθυνοι πολίτες αυτής της χώρας. Δρώντας συλλογικά να προσπαθήσουμε να ελαφρύνουμε όσο γίνεται το καθημερινό μας φορτίο.

Music Corner: Ευχαριστούμε πολύ!
Χρήστος Θηβαίος: Εγώ ευχαριστώ. Θα ήθελα να σας συστήσω και τις δύο κυρίες της μπάντας μας, που είμαι σίγουρος οτι θα σας εντυπωσιάσουν με τη σκηνική τους παρουσία, την Άννα Λινάρδου και τη Βάσω Δημητρίου…

Music Corner: Καλησπέρα. Θα μας κάνετε κι εσείς ένα σχόλιο για τις παραστάσεις που ξεκινάτε;
Άννα Λινάρδου: Καλησπέρα. Καταρχήν είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που είμαι μέλος  αυτής της ομάδας. Ο Χρήστος Θηβαίος είναι φίλος πλέον! Για μένα είναι πολύ σημαντικό που βρίσκομαι ανάμεσα σε σπουδαίους μουσικούς, και φυσικά δεν ξεχνώ οτι πριν γίνω μέλος αυτής της μπάντας ήμουν κι εγώ μια θαυμάστρια του Θηβαίου! Εύχομαι να περάσετε καλά γιατί ετοιμάσαμε αυτή την παράσταση με μεγάλη όρεξη!
Βάσω Δημητρίου: Καλησπέρα και από μένα! Με το Χρήστο υπήρξαμε συνεργάτες για 10 χρόνια και μέσα από αυτή την επανένωση θυμόμαστε παλιές όμορφες στιγμές αλλά  είμαστε χαρούμενοι που δημιουργούμε και κάτι “νέο”! Σε μια περίοδο προσωπικής “μουσικής αγρανάπαυσης” δημιούργησα 2 μπάντες αφουγκραζόμενη το νέο ήχο, τους third attempt και τους electronic meditation . Έτσι αποφάσισα φέτος να μαζέψω τους καινούριους μου φίλους και είπα στον παλιό “Δε κάνουμε κάτι όλοι μαζί;” Ε, κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό που θα δείτε απόψε…

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εμφανίσεις του Χρήστου Θηβαίου πατήστε εδώ!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here