13/3/2012
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Σε έναν λιτό τελικό με δύο μάλλον αμήχανους για τη περίσταση παρουσιαστές (όσο κι αν προσπαθούσαν να δείχνουν άνετοι), η Ελευθερία Ελευθερίου και το “Aphrodisiac” επικράτησαν των υπολοιπων συμμετοχών και πήραν το εισιτήριο για το μακρινό Baku του Αζερμπαϊτζάν, όπου στις 22 Μαΐου θα ξεκινήσει ο 57ος Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision! Η Ελευθερία θα πάρει μέρος αρχικά στον α’ ημιτελικό (22/5) και ελπίζουμε φυσικά να συνεχίσει και στον τελικό της 26ης Μαΐου. 

Πάμε λοιπόν να δούμε όσα συνέβησαν στον χθεσινό τελικό…

Όλα ξεκίνησαν στις 22.00 και η αρχή ήταν αφιερωμένη στον περυσινό εκπρόσωπο της χώρας μας στη Eurovision, Λούκα Γιώρκα. Είδαμε το video και θυμηθήκαμε στιγμές από τη περυσινή εμφάνιση του Λούκα και του Stereo Mike με το …επικό “Watch my dance“! Ήταν αναμφισβήτητα μια ενυπωσιακή εμφάνιση, ειδικά από απόψεως θεάματος με τις φωτιές και τον επιβλητικό χαρακτήρα του τραγουδιού… Ο Λούκας Γιώρκας εμφανίστηκε στη συνέχεια live στη σκηνή του River West και μίλησε με τους παρουσιαστές της βραδιάς Μαρία Κοζάκου και Γιώργο Φραντζεσκάκη. Είπε πως δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι αρνητικό από τη περυσινή συμμετοχή του, αντίθετα ήταν μια εμπειρία που ανάλογή της δεν υπάρχει. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες του φετινού τελικού και αποκάλυψε πως σύντομα θα κυκλοφορήσει νέο single αλλά και ολοκληρωμένο album. 

Η βραδιά συνεχίστηκε με τον Χρήστο Π. που ερμήνευσε το “κι όλο μου λείπεις” από το album «Η Καρδιά μου Αντιμιλάει» και τον Γιώργο Σαμπάνη που παρουσίασε το “μεταξύ μας” από το album “μυστήριο τρένο”. Και οι δύο είναι φυσικά τραγουδιστές της Universal, όπως και οι 4 υποψήφιοι, αφού η συγκεκριμένη δισκογραφική ήταν η μόνη που δέχτηκε να αναλάβει τα όποια έξοδα του καλλιτέχνη που θα έπαιρνε το εισιτήριο για το Αζερμπαϊτζάν.

Στη συνέχεια είδαμε video με σύντομες δηλώσεις εκπροσώπων άλλων χωρών, αρχικά τη Nina Zilli που φέτος θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στον διαγωνισμό, με το τραγούδι “l’ amore è femmina” και στη συνέχεια τη Gaitana που με το “be my guest” θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία. Τελευταίο έπαιξε το video με τις δηλώσεις – σε άπταιστα ελληνικά! – του Zeljko Joksimovic που είπε πως η Σερβία είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας!

Η Μαρία Κοζάκου, παρουσιάζει τη κριτική επιτροπή του ελληνικού τελικού που αποτελείται από τους Μιχάλη Τσαουσόπουλο (Διευθυντής πολλών ραδιοφωνικών σταθμών), Φωτεινή Γιαννουλάτου (Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ΕΡΤ), Ανδρέας Πυλαρινός (Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΡΤ), Μαρίνα Λαχανά (Διευθύντρια Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας) και Τάσος Τρύφωνος (Διευθυντής του Love Radio)…

Η ώρα όμως της παρουσίασης των υποψήφιων συμμετοχών, είχε φτάσει… Με κλήρωση αποφασίστηκε πρώτη να παρουσιάσει τη συμμετοχή της η Dora, το τραγούδι “baby I ‘m yours” σε μουσική Franc και Ηλία Πανταζόπουλου και στίχους Νεκτάριου Τυράκη. Εμφανίστηκε στη σκηνή με 4 χορεύτριες και δεν απέφυγε κάποιες κλασικές κινήσεις, όπως το κλείσιμο του ματιού στο φακό και το …συνεχές τίναγμα των μακριών μαλλιών της! Γενικά η παρουσίαση δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο παρά την εντυπωσιακή παρουσία της Dora. Κάτι έλειπε…

Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν οι Cassiopeia, που ερμήνευσαν “killer Bee” σε μουσική Χρήστου Δάντη και στίχους Λεωνίδα Χατζάρα. Εντυπωσίασαν στη σκηνή, τόσο με τα ρούχα τους όσο και με το πολύ καλό χορευτικό τους και το κέφι τους! Φυσικά τράβηξαν και τα βλέματα με την γενικότερα εντυπωσιακή παρουσία τους! Νομίζω πως κατάφεραν να ανεβάσουν το κομμάτι τους με την εμφάνισή τους, καθώς παρά το ότι το group τους δημιουργήθηκε …μόλις πριν τη Eurovision, έδειξαν πολύ δεμένες και συντονισμένες.

Οι Velvet Fire πήραν θέση και ερμήνευσαν το “no parking” σε μουσική και στίχους George Samuelson και Λεωνίδα Χατζάρα. Ενυπωσιακά κοστούμια και εδώ, δυναμική εμφάνιση και ένα τραγούδι που ξεχώριζε για τον έντονο και ξεσηκωτικό χαρακτήρα του. Μια συμμετοχή που σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Τα παιδιά εκμεταλεύτηκαν στο έπακρο τα δυνατά ρεφρέν του κομματιού και “χτυπήθηκαν” πάνω στη σκηνή παρασύροντας τον κόσμο να χορέψει σε έντονους ρυθμούς μαζί τους, ωστόσο δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο (excuse me? Whaaaat???)

Τελευταία εμφανίστηκε η Ελευθερία Ελευθερίου με το “aphrodisiac” σε μουσική – στίχους των Δημήτρη Στάσσου, Mikaela Stenström και Dajana Lööf. Ένα κλασσικό pop κομμάτι σκανδιναβικής τεχνοτροπίας με ελληνικές πινελιές! Συνταγή δοκιμασμένη τα τελευταία χρόνια και συχνά επιτυχημένη στη πράξη. Η Ελευθερία εμφανίστηκε με 4 χορευτές και κατάφεραν να εντυπωσιάσουν με τη χορογραφία τους. Η εμφάνιση θεωρώ πως είχε στοιχεία από Παπαρίζου και Καλομοίρα, αν και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η Ελευθερία πέρασε στη σκηνή και το προσωπικό της ύφος, τη δική της κίνηση και το στυλάκι της.

Η ένστασή μου γενικά στη παρουσίαση των τραγουδιών, έχει να κάνει με το ότι τα πάντα ήταν play back. Όχι μόνο η μουσική που το καταλαβαίνω, αφού και στον ευρωπαϊκό τελικό play back θα είναι, αλλά και οι ερμηνείες. Θα προτιμούσα οι καλλιτέχνες να ερμηνεύουν live τα κομμάτια τους, για να δούμε τις πραγματικές τους δυνατότητες να τα υποστηρίξουν παράλληλα με τα χορευτικά. Άλλωστε είναι καλλιτέχνες που (με εξαίρεση τη νικήτρια) δεν ξέρουμε τις live επιδόσεις τους, αφού είναι όλοι  νέα στο χώρο παιδιά.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Φραντζεσκάκης …κήρυξε (κατά τη δική του έκφραση) την έναρξη της ψηφοφορίας! Στην 20λεπτη διάρκειά της είδαμε κάποιους εκπροσώπους άλλων χωρών, αυτή τη φορά live στη σκηνή! Πρώτη εμφανίστηκε η Anggun, η 37χρονη Ινδονήσια εκπρόσωπος της Γαλλίας, με το τραγούδι Echo (You and I). Πρόκειται για μια αρκετά γνωστή στην Ευρώπη ερμηνεύτρια, με δυνατές επιτυχίες στη καριέρα της. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο της άλμπουμ πούλησε 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα ενώ και τα υπόλοιπα 3 albums που κυκλοφόρησε έγιναν όλα τουλάχιστον χρυσά! Η Anggun θα εμφανιστεί απ’ ευθείας στον Τελικό (η Γαλλία ανήκει στις “Big5” χώρες της Eurovision). Ωστόσο το τραγούδι “Echo” προσωπικά δεν μπορώ να πω πως με εξιτάρισε… Αντιθέτως εντελώς απαρατήρητο θα έλεγα πως πέρασε… Ένα δυνατό όνομα με ένα αδύναμο τραγούδι… Να δούμε τι μπορεί να καταφέρει στον τελικό η πολύ όμορφη κατά τ’ άλλα ερμηνεύτρια!

Μετά την Anggun η Ήβη Αδάμου ήρθε για να παρουσιάσει τη Κυπριακή συμμετοχή “Lala love“. Γνωστό πλέον τραγούδι, το ακούμε πολύ καιρό, το αγαπάμε και μένει να δούμε τη γνώμη και των ευρωπαίων εταίρων μας γι’ αυτό! Η Ήβη εμφανίστηκε στη σκηνή με 4 χορεύτριες (κλασσικός αριθμός το “4” όταν μιλάμε για χορευτές στη Eurovision!). “Feel the energy, between you and me” και “la la love …Europe”!

Τελευταία εμφανίστηκε η Sofi Marinova, εκπρόσωπος της Βουλγαρίας, που ερμήνευσε το “love unlimited“, ένα dance κομμάτι με κάποιες επιρροές από ήχους της επιτυχημένης στα Βαλκάνια Ρουμάνας Inna. Χαρακτηριστικό το ρεφρέν που έλεγε “σ’ αγαπώ” σε πάρα πολλές γλώσες, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής. Αυτό είναι το “τρικ” με το οποίο θα προσπαθήσει να “χτυπήσει” η Βουλγαρία, να πει “σ’ αγαπώ” στη γλώσσα 12 χωρών και να τις κερδίσει! Θα δούμε κατά πόσο θα τα καταφέρει, γιατί σαν σύνθεση το τραγούδι της υστερεί…

Μετά την εμφάνιση και της Βουλγάρας εκπροσώπου, ήρθε η ώρα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος! Η Μαρία Κοζάκου πήρε από την επιτροπή τον φάκελλο με το όνομα του νικητή και ανακοίνωσε πως το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 57ο διαγωνισμό της Eurovision στο Baku, είναι το “Aphrodisiac” της Ελευθερίας Ελευθερίου! Η νεαρή ερμηνεύτρια βρέθηκε ξανά στη σκηνή και αφού ευχαρίστησε τον κόσμο και τους συνεργάτες της, ερμήνευσε ξανά το “Aphrodisiac”! Το τραγούδι που πλέον θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον α’ ημιτελικό της Eurovision στις 22 Μαΐου… Καλή επιτυχία Ελευθερία!

——————-

Στο τέλος της βραδιάς, μιλήσαμε με την Ελευθερία για την επικράτησή της στον τελικό. Ας δούμε τι είχε να μας πει:

Music Corner: Προχθές μας είχες πει πως έχεις αρκετό άγχος και πως θέλεις στον τελικό να κερδίσει ο καλύτερος. Κέρδισε ο καλύτερος; Και πως τα πήγες με το άγχος σου;
Ελευθερία Ελευθερίου: Προσπάθησα να διώξω το άγχος σήμερα, δεν ξέρω βέβαια αν τα κατάφερα! Πάντως τα τρία λεπτά που ήμουν πάνω στη σκηνή, δεν κατάλαβα πως πέρασαν. Το διασκέδασα, ήθελα να περάσω καλά όποιο κι αν θα ήταν το αποτέλεσμα, αλλά τελικά ήμασταν κι αυτοί που κερδίσαμε απόψε.

Music Corner: Σίγουρα πλέεις σε πελάγη ευτυχίας!
Ελευθερία Ελευθερίου: Εννοείται πως είμαι πολύ ευτυχισμένη, ακόμη προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται! Όλα έγιναν πάρα πολύ γρήγορα…

Music Corner: Τι σου είπαν οι συνεργάτες σου μετά την παρουσίαση του τραγουδιού σου;
Ελευθερία Ελευθερίου: Μου είπαν πως βγήκε πάρα πολύ καλό. Έχω μια πολύ καλή ομάδα με την οποία δουλέψαμε πάρα πολύ τον τελευταίο μήνα και κάπου εδώ θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Νίκο τον Μαριάνο που είχε κάνει τη χορογραφία, τους χορευτές που ήταν μαζί μου, τη Universal Music, την ΕΡΤ. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και αυτό που έχει σημασία είναι πως μέσα από αυτή τη διαδικασία και όλες αυτές τις πρόβες και τον διαγωνισμό, έχω κάνει πολύ καλούς φίλους!

Music Corner: Αυτό που παρατήρησα κι εγώ είναι πως υπήρχε πολύ καλό κλίμα ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους.
Ελευθερία Ελευθερίου: Ναι, ήρθαμε όλοι εδώ κατ’ αρχήν για να περάσουμε πολύ καλά και είπαμε ο καλύτερος να κερδίσει. Και τελικά κερδίσαμε εμείς! (γέλια)

Music Corner: Και κάτι τελευταίο… Αν δεν συμμετείχες σήμερα στον τελικό, ποιο από τα άλλα τρία τραγούδια θα ψήφιζες;
Ελευθερία Ελευθερίου: Ειλικρινά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο! Άσε που σήμερα με το άγχος μου, πολύ λίγο κατάφερα να δω τις υπόλοιπες συμμετοχές. Αλήθεια, ήμουν σε μια γωνιά και προσπαθούσα να συγκεντρωθώ…

Music Corner: Ελευθερία σε ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στο Baku.
Ελευθερία Ελευθερίου: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

——————-

Σύμφωνα με την ΕΡΤ: Συνολικά ψήφισαν 24.557 τηλεθεατές, εκ των οποίων οι 14.172 με SMS και οι 10.385 μέσω κλήσης από σταθερό τηλέφωνο. Πρέπει να σημειωθεί, ότι τα χρήματα από τα SMS κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, θα διατεθούν στους συλλόγους «Κιβωτός του κόσμου», «Παιδικά χωριά SOS» και «Το χαμόγελο του Παιδιού».

——————-

Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από τα παρασκήνια του τελικού!

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here