Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Στο Λονδίνο του 1970, ένας ιδιόρρυθμος νέος με καταγωγή από τη Ζανζιβάρη, επιλέγει για τον εαυτό του το όνομα Freddie Mercury (Rami Malek) και παίρνει τη θέση του βασικού τραγουδιστή σε ένα άσημο φοιτητικό συγκρότημα, το οποίο σύντομα μετονομάζεται σε Queen…

bohemian_rhapsody_afisa_2018_11

Ο έμπειρος Bryan Singer σκηνοθετεί μαεστρικά το “Bohemian Rhapsody”, το οποίο διατρέχει 15 χρόνια της ζωής του Freddie Mercury και της καλλιτεχνικής πορείας των Queen, με αποκορύφωμα τη συναυλία που έδωσε η μπάντα στις 13 Ιουλίου 1985, στο Wembley, στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής κίνησης “Live Aid”. Το καλογραμμένο σενάριο φωτίζει κομμάτια από την πολύπλευρη προσωπικότητα του χαρισματικού, ιδιοφυούς καλλιτέχνη –από τις οικογενειακές και τις προσωπικές του σχέσεις και τη συνειδητοποίηση της σεξουαλικής του ταυτότητας, την προσπάθειά του να ισορροπήσει ανάμεσα στις ρίζες του και την ανάγκη του να πρωτοπορήσει, μέχρι τις ανασφάλειές και την αποφασιστικότητά του, αλλά και τον μοναδικό τρόπο που είχε να δημιουργεί. Ο Malek τον ερμηνεύει καταπληκτικά και θεωρώ απίθανο να μην δούμε το όνομά του στις επερχόμενες υποψηφιότητες των Oscar. Και όχι μόνο διότι έχει καταφέρει να αγγίξει το τέλειο στην αποτύπωση των εκφράσεων και της κινησιολογίας του σπουδαίου καλλιτέχνη τον οποίο ενσαρκώνει, αλλά, κυρίως, γιατί θαρρώ πως έχει συλλάβει, κατανοήσει και αποδώσει κάτι από τη φλόγα και την ουσία της ψυχής του.

bohemian_rhapsody_2018_11

Οι Queen δημιούργησαν μουσικές άνευ προηγουμένου με έναν εντελώς δικό τους τρόπο και έναν ολοκληρωτικά δικό τους ήχο, ξεπερνώντας τα πρέπει και τους κανόνες της μουσικής βιομηχανίας με το όραμά τους. Τα ανεπανάληπτα τραγούδια τους δίνουν τον κατάλληλο ρυθμό στην ταινία, σε συνδυασμό με το πολύ έξυπνο μοντάζ και τις θαυμάσιες ερμηνείες όλου του cast. Το έργο καταφέρνει έτσι να αναβιώσει με επιτυχία μια ολόκληρη εποχή και να αναδειχθεί σε αληθινή «ραψωδία» για την αποδοχή της διαφορετικότητας, της οποίας πρέπει να έχει προηγηθεί η αποδοχή του ίδιου μας του εαυτού. Η απαράμιλλη μουσική των Queen και η μοναδική προσωπικότητα του Mercury, άλλωστε, εξακολουθούν να αποδεικνύουν εμπράκτως και διαχρονικά ότι η αληθινή Τέχνη υπερβαίνει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, καθώς είναι ικανή να ενώσει αβίαστα τους ανθρώπους μέσω του συναισθήματος. Αυτό ακριβώς επιτυγχάνει και η κινηματογραφική δημιουργία του Singer, η οποία ξεχειλίζει από ρυθμό και πάθος, και προκαλεί βαθιά, αυθεντική συγκίνηση.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Odeon, από την Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here