Φωτορεπορτάζ: Μάριος Γκούβας

Με χρώματα από όλη τη Μεσόγειο γέμισε το …σκοτεινό (λόγω concept) Faust την περασμένη Τετάρτη. Το δημοφιλές μπαρ – θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, άλλαξε για μια μέρα το σύνηθες ροκ και alternative πρόγραμμά του για να φιλοξενήσει στη μουσική του σκηνή τη Σύλβια Ευθυμίου και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με τη μπάντα τους.

efthimiou_live_2016_02_008

Ο Alex, γνωστός για τις δημιουργίες και τις διασκευές που έχει κυκλοφορήσει δισκογραφικά με ηλεκτρικό βιολί και electro ήχο, είναι και ο συνθέτης των δύο πρώτων singles που κυκλοφόρησε πρόσφατα η Σύλβια.

Το άγχος στα παρασκήνια πριν ξεκινήσει το live είναι πάντα δεδομένο για όλους τους καλλιτέχνες. Οι συζητήσεις αφορούν στην τακτοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών. Η πόρτα κλείνει για φίλους και γνωστούς κι όταν ξανανοίγει οι μουσικοί βγαίνουν και παίρνουν τη θέση τους στη σκηνή.

Το live ξεκινάει με τον Alex να αποδίδει μια δική του δημιουργία και τη Σύλβια να μας καλωσορίζει με την “Κουπαστή” της Πρωτοψάλτη και να μας επιβιβάζει στο …πλοίο για το μουσικό μας ταξίδι στη Μεσόγειο, ερμηνεύοντας και το ομότιτλο τραγούδι της Μοσχολιού.


Τα κομμάτια, με ελληνικό στίχο κυρίως, προερχόμενα κι από τις τρεις ηπείρους που βρέχονται από τη Μεσόγειο, είτε ως συνθέσεις και μουσικές ρίζες, είτε ως …τίτλοι, όπως η “Αλεξάνδρεια” του Κότσιρα ή το “Μαρόκο” της Πρωτοψάλτη. Ακούσαμε όμως και flamenco από την Ισπανία, Edith Piaf από τη Γαλλία, παραδοσιακά της Κάτω Ιταλίας, ακόμα και από Πορτογαλία (αν και τυπικά δεν ανήκει στις χώρες της Μεσογείου), αλλά το “O Pastor” των Madredeus είναι ένα κομμάτι που χωράει σε κάθε πρόγραμμα. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με το “Να βγεις από τα χρώματα” το πρώτο από τα δύο singles με τα οποία μας συστήθηκε δισκογραφικά η Σύλβια.

efthimiou_live_2016_02_009

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, ο Alex επέστρεψε πρώτος στη σκηνή για να μας δώσει δείγματα της δεινότητάς του με Vivaldi και το δικό του “Fire Dance” και η Σύλβια μας …επανέφερε στο μεσογειακό κλίμα με μελωδίες και ρυθμούς από Παλαιστίνη και αρκετή Κύπρο, την πατρίδα της νεαρής ερμηνεύτριας. Παραδοσιακά κυπριακά κομμάτια με τη μελωδική φωνή της Σύλβιας (“Ούλλα χαλάλιν σου”, “Τηλυρκώτισσα”), διασκευές παραδοσιακών ή πιο σύγχρονων ελληνικών τραγουδιών με το βιολί του Αλέξανδρου (“Λιανοχορταρούδια”, “Τζιβαέρι”), το πρόγραμμα συνεχίζεται με εναλλαγές ρυθμών και ήχων, αλλά με τη σταθερά εξαιρετική ερμηνεία της Σύλβιας.

“Νά ‘σαι καλά”, “Βασιλική”, “Τι να θυμηθώ”, “Δυνατά δυνατά” και το πρόγραμμα κλείνει με τις “Τρεις αναπνοές”, το δεύτερο single της Σύλβιας σε πιο ροκ ρυθμό και ήχο. Για να κατέβει από τη σκηνή, η Σύλβια “υποχρεώθηκε” να επαναλάβει το “Cancao Do Mar” μετά από απαίτηση του κοινού, που άρχισε να αποχωρεί απόλυτα ικανοποιημένο από την παράσταση που παρακολούθησε.


Πολύ καλό το σύνολο της Σύλβιας, με τον Αλέξανδρο να δίνει άλλο τόνο και …πνοή στα τραγούδια με το βιολί του, τους μουσικούς δεμένους και την ίδια την ερμηνεύτρια να εκπλήσσει ευχάριστα με την καλοδουλεμένη μελωδική φωνή της και τα ηχοχρώματα που αποδίδει!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here