Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η νεαρή Gabrielle-Sidonie Colette (Keira Knightley) παντρεύεται τον διάσημο, αλλά όχι και τόσο ταλαντούχο συγγραφέα, “Willy” Henry Gauthier-Villars (Dominic West), και κάνει την είσοδό της στην καλή κοινωνία του Παρισιού. Όταν ο Willy ανακαλύπτει το ταλέντο της συζύγου του στη συγγραφή, οικειοποιείται ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τα παιδικά της χρόνια, παρουσιάζοντάς το ως δικό του δημιούργημα…

colette_afisa_2018_10

Ο Wash Westmoreland μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη βιογραφία μιας μοναδικής γυναίκας, η οποία θεωρείται από πολλούς η σπουδαιότερη Γαλλίδα συγγραφέας του αιώνα της και υπήρξε υποψήφια για Nobel Λογοτεχνίας. Η “Colette” δεν αφηγείται μόνο τη ζωή της ομώνυμης δημιουργού, αλλά ταυτόχρονα καταφέρνει να αποτυπώσει με πληρότητα την όλη ατμόσφαιρα και τις συνθήκες που επικρατούσαν στην εποχή της. Σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες κυριολεκτικά ανήκαν στους άνδρες τους, η Colette έπλασε την “Claudine”, μια ξεχωριστή, χειραφετημένη νεαρή, οι περιπέτειες της οποίας σκανδάλισαν και γοήτευσαν εξίσου το Παρίσι. Η ηρωίδα της δεν ήταν παρά το alter ego της νεαρής γυναίκας, η οποία φάνηκε αποφασισμένη να είναι η μόνη κυρίαρχος του εαυτού της και να εξερευνήσει τις δυνατότητες και τα όριά της, τόσο στην κοινωνική, όσο και στη συγγραφική και τη σεξουαλική της ζωή.

colette_2018_10

Η Knightley ερμηνεύει εξαιρετικά όλες τις εκφάνσεις του πολύπλευρου ρόλου της, ενώ εξίσου αποτελεσματικός δίπλα της είναι ο West, ο οποίος ισορροπεί θαυμάσια ανάμεσα στην απεχθή τάση του για χειραγώγηση, αλλά και στη γεμάτη αυτοπεποίθηση γοητεία του. Η ταινία παρακολουθείται με ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκειά της και παρουσιάζει με ολοκληρωμένο τρόπο τη μυθιστορηματική ζωή μιας γυναίκας που έζησε τόσο μέσα όσο και μπροστά από την εποχή της και άλλαξε μια για πάντα τα στερεότυπα που αφορούν στο φύλο της, αλλά και στο τί είναι ικανή να κάνει μια γυναίκα, ανεξαρτήτως των κοινωνικών επιταγών της εκάστοτε εποχής.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Odeon και την Audiovisual, από την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here