Η Ολλανδία είναι η μεγάλη νικήτρια του 64ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision! Η χώρα που εξ’ αρχής δινόταν ως το απόλυτο φαβορί, δικαίωσε τον τίτλο και επικράτησε στο τέλος, παρ’ όλο που δεν βρέθηκε στη πρώτη θέση ούτε στη ψηφοφορία του κοινού, ούτε και των επιτροπών! Ωστόσο πήρε και από τις δύο πλευρές υψηλές βαθμολογίες, που στο άθροισμα έδωσαν τη πρωτιά στον 25χρονο Duncan Laurence και το “Arcade“… Μετά από 44 χρόνια, η Ολλανδία κερδίζει ξανά σε Eurovision…

Ιταλία και Ρωσία έκλεισαν την πρώτη τριάδα.

“Καταποντισμός” για την ελληνική συμμετοχή που αναζητούσε να μπει στη δεκάδα, όμως τελικά βρέθηκε στην 21η θέση. Ωστόσο η Κατερίνα Ντούσκα είχε άψογη παρουσία και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Λίγο πιο ψηλά από τη χώρα μας, αλλά επίσης κάτω από την αναμενόμενη θέση, βρέθηκε η Τάμτα για την Κύπρο, στην 15η.

Αυτή είναι η τελική βαθμολογία του τελικού:

—————–

Στη ψηφοφορία των επιτροπών, η πρώτη πεντάδα ήταν:
Σουηδία 239
Βόρεια Μακεδονία 237
Ολλανδία 231
Ιταλία 212
Αζερμπαϊτζάν 197

Στη ψηφοφορία του κοινού (televoting) την πρώτη πεντάδα κατέλαβαν οι:
Νορβηγία 291
Ολλανδία 261
Ιταλία 253
Ρωσία 244
Ελβετία 212

Βλέπουμε λοιπόν την πλήρη ….διαφωνία κοινού και επιτροπών, που στις πρώτες πεντάδες τους οι μόνοι κοινοί εκπρόσωποι ήταν η νικήτρια Ολλανδία (αλλά σε καμία από τις δύο πρώτη!) και η δεύτερη Ιταλία.

Εντύπωση προκαλεί η νικήτρια στο κοινό Νορβηγία με 291 πόντους, που όμως οι επιτροπές της έδωσαν μόλις 47 (!) και την χαντάκωσαν! Αντίθετα, οι επιτροπές έδωσαν πλουσιοπάροχα πόντους στη Βόρεια Μακεδονία (237), όμως το κοινό της έδωσε μόλις 58 πόντους, αφήνοντάς την τελικά στην όγδοη θέση.

Η Ελλάδα πήρε 24 πόντους από το κοινό και 47 από τις επιτροπές, ενώ η Κύπρος πήρε 32 βαθμούς από το κοινό και 69 από τις επιτροπές.

—————–

Σοκ στους διοργανωτές, όταν κατά την ανακοίνωση των ψηφοφοριών οι εκπρόσωποι της Ισλανδίας Hatari, έβγαλαν σημαίες της Παλαιστίνης!

—————–

Ιδιαίτερη στιγμή του τελικού, η guest εμφάνιση της Madonna, που ερμήνευσε δύο τραγούδια της… Το ολοκαίνουργιο single «Future», που συμπεριλαμβάνεται στο νέο της άλμπουμ με τίτλο «Madame X» που θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουνίου καθώς και τo θρυλικό «Like a Prayer». Ωστόσο και η Madonna κατάφερε να ανεβάσει στη σκηνή, σημαία της Παλαιστίνης, η οποία υπήρχε στην πλάτη ενός χορευτή της! (στην πλάτη του άλλου, υπήρχε και η σημαία του Ισραήλ). Στις πρόβες οι χορευτές δεν είχαν σημαίες στις πλάτες και αυτή ήταν μια κίνηση αιφνιδιασμού της διάσημης pop τραγουδίστριας!

Από την άλλη, υπήρξαν και πολλά αρνητικά σχόλια για τις …φωνητικές επιδόσεις της Madonna, που φάνηκε να μην πατάει σωστά κάποιες στιγμές πάνω στα τραγούδια της!

—————–

Εντυπωσίασε η Ελένη Φουρέιρα που ήταν κι αυτή ανάμεσα στους guest καλεσμένους του τελικού και ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τους Conchita Wurst, Mans Zelmerlow και Verka Serduchka. Η Ελένη Φουρέιρα ερμήνευσε το «Dancing Lasha Tumbai», το τραγούδι της Ουκρανίας το 2007 (Verka Serduchka), ενώ στη συνέχεια, όλοι μαζί οι καλλιτέχνες είπαν το επικό «Hallelujah» με το οποίο το Ισραήλ κέρδισε την Eurovision το 1979. Μαζί τους και η Gali Atari, που είχε ερμηνεύσει το τραγούδι το 1979!

—————–

Ξερές έμειναν οι γερμανίδες …”Sisters” όταν ανακοινώθηκε ότι από τη ψηφοφορία του κοινού, πήραν ….μηδέν βαθμούς! Όχι ότι είχαν πετύχει και τίποτα φοβερό κι από τις επιτροπές, από τις οποίες είχαν λάβει μόλις 32 βαθμούς. Παρ’ όλα αυτά, ξεπέρασαν στη βαθμολογία Λευκορωσία και Ηνωμένο Βασίλειο και τερμάτισαν …τρίτες! Από το τέλος εννοείται!

—————–

Ποιες κριτικές επιτροπές χωρών ψήφισαν την Ελλάδα:
Βέλγιο (3)
Μάλτα (4)
Αλβανία (4)
Αζερμπαϊτζάν (6)
Σαν Μαρίνο (8)
Ρωσία (10)
Κύπρος (12)

Ποιες κριτικές επιτροπές χωρών ψήφισαν την Κύπρο:
Βόρεια Μακεδονία (1)
Ολλανδία (1)
Νορβηγία (1)
Βέλγιο (2)
Αζερμπαϊτζάν (3)
Σαν Μαρίνο (5)
Μαυροβούνιο (5)
Ισπανία (5)
Μάλτα (6)
Γεωργία (6)
Αλβανία (7)
Σουηδία (7)
Ρωσία (8)
Ελλάδα (12)

Πως ψήφισε η Ελλάδα:

Κριτική Επιτροπή Κοινό (televoting)
Κύπρος (12) Κύπρος (12)
Ρωσία (10) Ιταλία (10)
Αζερμπαϊτζάν (8) Ρωσία (8)
Ιταλία (7) Ελβετία (7)
Σαν Μαρίνο (6) Ολλανδία (6)
Μάλτα (5) Αλβανία (5)
Σλοβενία (4) Ισπανία (4)
Αλβανία (3) Αυστραλία (3)
Αυστραλία (2) Ισλανδία (2)
Βόρεια Μακεδονία (1) Γαλλία (1)

 

Πως ψήφισε η Κύπρος:

Κριτική Επιτροπή Κοινό (televoting)
Ελλάδα (12) Ελλάδα (12)
Ρωσία (10) Ρωσία (10)
Ιταλία (8) Ιταλία (8)
Σουηδία (7) Ελβετία (7)
Αζερμπαϊτζάν (6) Ολλανδία (6)
Ολλανδία (5) Ισραήλ (5)
Γαλλία (4) Ισπανία (4)
Μάλτα (3) Γαλλία (3)
Αλβανία (2) Αυστραλία (2)
Ελβετία (1) Νορβηγία (1)

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here