Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Αυτοεξόριστος στο Παρίσι μετά την καταδίκη του σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα για την ομοφυλοφιλία του, ο Oscar Wilde (Rupert Everett) διάγει τις τελευταίες μέρες της ζωής του σε ένα φθηνό ξενοδοχείο, αναλογιζόμενος τη σχέση του με τη γυναίκα του, Constance (Emily Watson), αλλά και τον μοιραίο δεσμό του με τον Λόρδο Alfred “Bosie” Douglas (Colin Morgan). Οι μόνοι που του συμπαραστέκονται είναι οι φίλοι του, Robbie Ross (Edwin Thomas) και Reggie Turner (Colin Firth).

happy_prince_afisa_2018_11

Ο Rupert Everett γράφει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει εξαιρετικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Ευτυχισμένος Όσκαρ» (“The Happy Prince”). Ο βρετανός ηθοποιός, ξεκάθαρα σε έναν ρόλο ζωής γι’ αυτόν, προσεγγίζει με σεβασμό, συναισθηματική αμεσότητα και πάθος τη χαρισματική προσωπικότητα του Wilde. Ιδιοφυής, καλλιεργημένος, πολύγλωσσος, πνευματώδης και με αιχμηρό χιούμορ, ο συγγραφέας άφησε πίσω του έργα παρακαταθήκες για τον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσε να βρει την ευτυχία στην προσωπική του ζωή. Το πάθος του για τον αλαζόνα και επιπόλαιο “Bosie”, σε μια υποκριτική κοινωνία που είχε ποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία σαν έγκλημα, του κόστισε την υγεία του, τη φήμη του, τη σύζυγο και –το σημαντικότερο– τους δύο μικρούς του γιους.

happy_prince_2018_11

Η ταινία αποτυπώνει άρτια τόσο τον χαρακτήρα του Wilde, όσο και την κοινωνική κατάσταση της εποχής, ενώ διαθέτει και στιγμές γνήσιας συγκίνησης. Το σπουδαιότερο εύρημά της, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι συνδυάζει την αφήγησή της με μία από τις ωραιότερες και τις πλέον συγκινητικές ιστορίες που μας χάρισε ο συγγραφέας, τον «Ευτυχισμένο Πρίγκιπα» –που ίσως δεν ήταν άλλος παρά ο ίδιος ο δημιουργός του. Καθώς ο Wilde με τη ραγισμένη καρδιά αναπολεί το παρελθόν, αφηγούμενος παράλληλα το υπέροχο αλληγορικό παραμύθι του, η ιστορία του αποκτά ακόμη πιο άμεσο συναισθηματικό αντίκτυπο, που δεν μπορεί παρά να κερδίσει την καρδιά του θεατή.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Filmtrade, από την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here