Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Η Tonya Harding (Margot Robbie) είναι πρωταθλήτρια του πατινάζ και η μόνη Αμερικανίδα που έχει καταφέρει να κάνει τριπλό axel σε αγώνα. Ζει με το όνειρο να πάει στους Ολυμπιακούς και προσπαθεί να ξεφύγει από την καταπιεστική μητέρα της LaVona (Allison Janney), αλλά και τον βίαιο σύζυγό της, Jeff Gillooly (Sebastian Stan). Όλα ανατρέπονται όταν κατηγορείται ότι χτύπησε μια συναθλήτριά της, που τυγχάνει να είναι και η κυριότερη αντίπαλός της για τη θέση στην Ολυμπιακή Ομάδα…

i_tonya_afisa_2018_01

Ο Craig Gillespie σκηνοθετεί με ιδιαίτερο στυλ το «Εγώ, η Τόνια» (“I, Tonya”), ένα έργο βασισμένο σε αληθινή ιστορία, για την οποία ωστόσο οι μαρτυρίες είναι τόσο αντιφατικές που, ακόμη και σήμερα, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το τι ακριβώς συνέβη. Ο σκηνοθέτης στήνει την ταινία του με άξονα τις συνεντεύξεις όλων των εμπλεκομένων και δημιουργεί μια πρωτότυπη ανάμειξη στοιχείων σε ύφος ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία, με όπλα του το θαυμάσιο μοντάζ της Tatiana S. Riegel και την αδρή φωτογραφία του ελληνικής καταγωγής Nicolas Karakatsanis. Πάνω απ’ όλα, αποσπά δύο σπουδαίες ερμηνείες: η Robbie είναι κυριολεκτικά άψογη στον ρόλο της λαϊκής, αθυρόστομης, δυναμικής πατινέζ που απέχει άρδην από την εικόνα της εύθραυστης, πορσελάνινης, χαριτωμένης κουκλίτσας που έχουμε συνηθίσει για τις κοπέλες αυτού του αθλήματος. Αυτή όμως που κυριολεκτικά κλέβει την παράσταση είναι η Janney –φαβορί για το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου ρόλου–, σε μία ερμηνεία υπεράνω περιγραφών.

i_tonya_2018_01

Η ταινία σχολιάζει επίσης εύστοχα τον σκληρό κόσμο και τις απάνθρωπες απαιτήσεις που μπορεί να υπάρχουν στον χώρο του πρωταθλητισμού, από τα στερεότυπα που έχουν τα μέλη των κριτικών επιτροπών, μέχρι τον απίστευτο ανταγωνισμό που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα σε συναθλητές. Ωστόσο, γι’ αυτό το κορίτσι με το απίστευτο ταλέντο στο πατινάζ, το οποίο μπήκε στις παγοπίστες με σκοπό να γίνει πρωταθλήτρια πριν καλά-καλά κλείσει τα τέσσερά της χρόνια, η σκληρότητα του πρωταθλητισμού ήταν παιχνιδάκι. Κι αυτό γιατί είχε ήδη βιώσει σωματική και λεκτική βία από τη μητέρα της αρχικά, και από τον σύζυγό της αργότερα. Τα σημάδια που μπορεί να σου αφήσουν τα χτυπήματα όταν πέφτεις στον πάγο, κάποτε φεύγουν. Αυτά όμως που μένουν και σε καθορίζουν ανεξίτηλα είναι όσα δημιουργούνται από την έλλειψη αποδοχής και αγάπης –ειδικά της μητρικής.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Seven Films, από την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here