Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Η “Electra” είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου. Βασισμένο ελεύθερα στον μύθο της Ηλέκτρας, το φιλμ περιγράφει την ψυχολογική διαδρομή της ηρωίδας, η οποία προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τον «ξένο» μέσα της και, κατά τη γνώμη μου, να αποδεχθεί ξανά τη μητέρα της.

Όλο αυτό το ταξίδι της ψυχολογικής περιπλάνησης, περιγράφεται με εξαιρετικής ομορφιάς -συχνά καθηλωτικές- εικόνες. Γυρισμένη σε απίστευτα τοπία που βρίσκονται στη σύγχρονη Αθήνα, τη φύση, αλλά και τη Σενεγάλη, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλο μέρος των γυρισμάτων, η ταινία εντυπωσιάζει με τις εικόνες, την ατμόσφαιρα και τη σκηνοθεσία της. Ο ήχος και η μουσική, οργανικά δεμένα στο σύνολο, παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία συναισθημάτων.

electra_afisa_2014_12

Ο Πέτρος Σεβαστίκογλου γύρισε ο ίδιος με κάμερα στο χέρι την “Electra” και η αμεσότητα που δίνει αυτό το σκηνοθετικό στοιχείο, αντισταθμίζει -εν μέρει- την εσωστρέφεια της ταινίας, η οποία χαρακτηρίζεται από τη -σχεδόν παντελή- απουσία διαλόγου. Ο σκηνοθέτης προσπαθεί να εκφράσει αποκλειστικά με εικόνες την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων του και, ενώ σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνει, θεωρώ ότι η απουσία διαλόγου ξενίζει και επιβάλλει περισσότερη «επεξεργασία» από τους θεατές, προκειμένου να αντιληφθούν την ιστορία.

electra_kokkali_2014_12

Στα πλεονεκτήματα της “Electra”, οι δύο βασικές ηθοποιοί της, η Σοφία Κόκκαλη στον ομώνυμο ρόλο και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σε αυτόν της μητέρας της –η Κλυταιμνήστρα, άλλωστε, είναι χαρακτήρας που έχει «σημαδέψει» τη θεατρική της καριέρα. Τα υπέροχα εκφραστικά πρόσωπα και βλέμματα που διαθέτουν και οι δυο τους, είναι από τα μεγαλύτερα «όπλα» της ταινίας, η οποία θα προβάλλεται από την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου -και κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 22:00-, σε ειδικές προβολές στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135, Κεραμεικός)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here