Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Σε λιγότερο από 2 βδομάδες, για την ακρίβεια σε 11 μέρες, θα ανάψουν επίσημα τα φώτα της σκηνής του Κιέβου, αφού στις 9 Μαΐου διεξάγεται ο πρώτος ημιτελικός στον οποίο να σας θυμίσω, συμμετέχει και η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ στις 11 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος ημιτελικός, από τον οποίο σας χρωστάω αρκετές χώρες. Ας δούμε τι εκπλήξεις μας κρύβει…

eurovision_2017

5. ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Έχοντας λάβει δύο φορές η χώρα την 3η θέση σε τελικό, η Ilinca και ο Alex Florea με το τραγούδι ”Yodel it”, φιλοδοξούν να χαρίσουν επιτέλους μια πρωτιά στην Ρουμανία. Σαν ήχος είναι ευχάριστος και διασκεδαστικός, πολύ καλοί στο live, σαν στυλ λίγο περίεργο, αλλά είναι κάτι όμορφα διαφορετικό παρόλο, που είναι ελαφρώς εμπνευσμένο από το …”The Lonely Goatherd” από την Μελωδία της Ευτυχίας με την Julie Andrews. Σίγουρος τελικός, μετά από έναν χρόνο απουσίας.

6. ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Μολονότι έχει 4 πρωτιές στο ενεργητικό της, με τελευταία το μακρινό 1975, η Ολλανδία φέτος στέλνει το γυναικείο συγκρότημα Ο3GNE, που αποτελείται από τις τρεις αδερφές την Lisa, την Amy και την Shelley Vol. Λοιπόν, εμένα αυτό το κομμάτι μου αρέσει γιατί κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ένα soundtrack για παιδική ταινία της Disney. ”Lights and Shadows” ονομάζεται, οι φωνές τους είναι εξαιρετικές, οι κοπέλες εμφανίσιμες, αλλά παραπέμπει σε λίγο 90’s. Παρόλα αυτά, θέλω να το δω τελικό.

7. ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ο  Joci Papai είναι ο εκπρόσωπος της Ουγγαρίας φέτος με το κομμάτι ”Origo” ερμηνευμένο στη γλώσσα της χώρας. Σαφέστατα και πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη σύνθεση, με ethnic στοιχεία, με χαρακτηριστικό ηχόχρωμα ο Joci, και συνδυασμένο -χωρίς λόγο κατά την ταπεινή μου άποψη- με λίγο rap μέσα. Κατά τα άλλα, η …Μαρίκα με το ντέφι θα γελά και θα σου γνέφει! Για πολλούς θεωρείται πολύ καλό κομμάτι…εμένα δεν μου λέει τίποτα απολύτως! Ανέβηκε αρκετά και απότομα στα στοιχήματα. Μένει να δούμε αν θα κάνει την έκπληξη στον τελικό. Το κομμάτι πάντως προσφέρεται για πολύ καλή σκηνική παρουσία.

8. ΔΑΝΙΑ
Θα σας την εξομολογηθώ την αμαρτία μου… Όταν είχε βγει, δε του είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία. Λάθος μου μεγάλο! H Anja με το Where I am”, στοιχηματίζω ότι θα κλέψει αρκετούς βαθμούς από την Σουηδία. Mainstream, ελαφρώς αμερικάνικο στυλ, pop κομμάτι , άψογη φωνητικά η κοπέλα και σίγουρα θα το βάλω να το ακούω αρκετές φορές. Δικαιούμαι να έχω ένα αγαπημένο! Με κέρδισε πραγματικά από το πουθενά. Συγχαρητήρια στη Δανία, που μετά από 2 συνεχόμενους αποκλεισμούς, και μία άδικη πρωτιά με την Emmelie de Forest, θα βρεθεί ξανά σε τελικό.

9. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Και φτάσαμε στην ξεπεσμένη βασίλισσα του διαγωνισμού. Παρόλο που έχει 7 νίκες, η Ιρλανδία έχει να δει τελικό από το 2013. Φέτος με τον Brendan Murray και το ”Dying to try”, θα προσπαθήσει να ανακτήσει λίγο από την χαμένη της αίγλη. Μια love story μπαλάντα, χαρακτηριστικό άκουσμα πλέον της χώρας, που δε σου κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη να το ακούσεις. ”Πεθαίνει” να περάσει στον τελικό ο Brendan…χλωμό το βλέπω, αν και πιστεύω ότι θα στηριχτεί από επιτροπές.

10. ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ
O δολοφόνος επιστέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος! Για την ακρίβεια επιστρέφει για 4η φορά, και δεν είναι άλλη από την Valentina Monetta που μαζί με τον  Jimmie Wilson θα ερμηνεύσουν το ”Spirit of the night’‘. Βγάλτε ντισκομπάλες, ανάψτε τα φώτα, τα 80’s ξαναχτυπούν. Το κομμάτι δε το λες κακό, το ακούς ευχάριστα αλλά …μέχρι εκεί. Ο κόσμος της Eurovision την λατρεύει. Είναι τελευταία στα στοιχήματα αλλά δε θα παραξενευτώ  καθόλου αν περάσει στον τελικό! Θα χορέψει πολύ ο κόσμος μέσα στο στάδιο. Φήμες θέλουν την Valentina Monetta να συμμετέχει μέχρι το 2045 , προκειμένου να κερδίσει!

11. ΚΡΟΑΤΙΑ
Θα ακούσετε δύο διαφορετικές φωνές στο παρακάτω κομμάτι. Και όμως ο ερμηνευτής είναι ένας, ο Jacques Houdek με το τραγούδι ”My friend”.
Ιταλικά, αγγλικά, λίγο από όπερα, όλα τα έχει αυτό το κομμάτι. Οι φωνητικές δυνατότητες του ερμηνευτή είναι σαφώς αξιέπαινες. Δε ξέρω αν αρκούν όμως, για ένα εισιτήριο για τον τελικό. Από εμένα πάντως, δε θα το έπαιρνε… Αναμφίβολα πολύ ιδιαίτερη συμμετοχή.


Μείνετε συντονισμένοι στο MusicCorner.gr για το τρίτο και τελευταίο μέρος του Β’ ημιτελικού…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here