Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Αισίως, έχουμε αρχίσει να μετράμε αντιστρόφως για τον διαγωνισμό της Eurovision, μιας που σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχουμε τους ημιτελικούς και τον τελικό. Και επειδή δε θέλω να σας πιάσουν αδιάβαστους, να σας υπενθυμίσω ότι οι ημιτελικοί είναι στις 19 και 21 Μαΐου και ο τελικός στις 23, με την Ελλάδα να συμμετέχει στον 1ο ημιτελικό. Όμως, σας χρωστάω τις συμμετοχές του 2ου ημιτελικού, έτσι για να έχετε μια σφαιρική άποψη για τους αντιπάλους μας. Voila, με σειρά εμφάνισης…

Austria-Eurovision-2015

1. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ:
Η μόνη χώρα της Βαλτικής, που δεν έχει δει πότε της πρωτιά, είναι η Λιθουανία, που φέτος κατεβαίνει με ένα ντουέτο, από τους Monika Linkytė και Vaidas Baumila, με το τραγούδι ”This time”. Η χώρα έχει στείλει και πολύ χειρότερα από αυτό, να πούμε την αλήθεια, αλλά δε μπορώ να το χαρακτηρίσω ούτε βαρετό ούτε ενδιαφέρον. Ένα χαρούμενο τραγουδάκι, μέσα στο βασίλειο της μπαλάντας για φέτος, το οποίο απλά σε κάνει να το ακούσεις. Δε θα σηκωθείς και πάνω στο καναπέ να χορέψεις. Αν πρέπει να πω κάτι θετικό, που το έψαξα αρκετή ώρα, είναι ότι τα παιδιά ταιριάζουν αρκετά επί σκηνής και βγάζουν κάτι όμορφο.

2. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Η χώρα με τις 7 νίκες, δε θα την αποκαλέσω βασίλισσα όπως την αποκαλούν, έχει χάσει και το στέμμα της και την λάμψη της στο διαγωνισμό, στέλνει φέτος την 17χρονή Molly Sterling με το κομμάτι ”Playing with numbers”. Μπαλάντα και για την Ιρλανδία, που σίγουρα είναι από τις συμμετοχές που έχουν ανέβει αρκετά στα στοιχήματα. Συμπαθητικό και γλυκό τραγούδι, όμορφη η Molly, με ωραίο και εμπνευσμένο στίχο, και ποιος ξέρει που μπορεί να φτάσει. Ο δεύτερος ημιτελικός σίγουρα θα είναι απρόβλεπτος, αν και πιθανολογώ ότι θα περάσει.

3. ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ
Το μικρό κρατίδιο που κρύβεται κάπου στην Ιταλία, δε στέλνει πάλι την Valentina Monetta, όπως έκανε τα τρία προηγούμενα χρόνια. Οι φετινοί εκπρόσωποι είναι οι Anita Simoncini και Michele Perniola με το τραγούδι ”Chain of lights”. Τα 16χρονα παιδιά είχαν λάβει μέρος στην Eurovision Junior το 2014 και το 2013 αντίστοιχα. Τώρα φέτος που μεγάλωσαν, είπαν να τα στείλουν και στην κανονική Eurovision, με ένα γλυκανάλατο, ρομαντικό τραγουδάκι, το οποίο από κάποιους χαρακτηρίζεται βαρετό, ενώ άλλοι το βρίσκουν ενδιαφέρον. Που ανήκω εγώ? Κάπου στη μέση μάλλον, αλλά δυστυχώς δε θα τους βοηθήσει ο ημιτελικός στον οποίο κληρώθηκαν. Ακούγεται ευχάριστα πάντως, υπάρχουν και χειρότερα.

4. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ο Knez, με το τραγούδι ”Adio” που φέρει την υπογραφή του γνωστού  Zeljko Joksimovic, θα είναι εκείνος που εκπροσωπήσει την χώρα. Δυστυχώς αυτός ο βαλκανικός ήχος του Zeljko, εμένα δε μου λέει κάτι πια, γιατί τον συνήθισα από τις τόσες φορές που τον έχω ακούσει. Έχει γράψει πολύ καλύτερα κομμάτια, και νιώθω ότι ο ερμηνευτής του, δεν ταιριάζει στο τραγούδι. Παρόλα αυτά, δεν είναι άσχημο, αλλά αμφιβάλλω κατά πόσο το Μαυροβούνιο είναι ικανό να περάσει και φέτος τελικό. Αξίζει να πούμε ότι είναι ένα από τα 2 κομμάτια του ημιτελικού, που δε θα ερμηνευτεί στα αγγλικά αλλά στη γλώσσα της χώρας.

5. ΜΑΛΤΑ
Στα όρια της μπαλάντας και η συμπαθής Μάλτα, που θα εκπροσωπηθεί από την Amber και το τραγούδι ”Warrior”. Έχει μια δυναμική το κομμάτι, σου αποπνέει μια συμπάθεια η κοπέλα, αλλά αναρωτιέμαι ποσό ψηλά μπορεί να πάει, μόνο και μόνο επειδή είναι συμπαθητική. Χωρίς ιδιαιτερότητες, η τύχη του θα εξαρτηθεί, με το αν έχουν ξυπνήσει καλά οι κριτικές επιτροπές. Πόσα “Warrior” να αντέξουν και αυτοί; Μην ξεχνάτε ότι και το τραγούδι της Γεωργίας, φέρει τον ίδιο τίτλο.

6. ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Ντουετάκι και εδώ, με τη σκανδιναβική χώρα, για μια ακόμα φορά να στέλνει ένα αξιόλογο και αξιοπρεπές κομμάτι. Ο Morland και η Debrah Scarlett θα ερμηνεύσουν το “A monster like me”. Όμορφη και κάπως σκοτεινή μπαλάντα, προσεγμένη μουσικά και το μόνο αρνητικό τους είναι η live εμφάνιση τους, που ήταν λίγο αδύναμη, με το τραγούδι απλά να τους υπερκαλύπτει. Ήδη βρίσκεται μέσα στη δεκάδα στα στοιχήματα.

7. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Η μια εκ των δύο κυριών, της Ιβηρικής χερσονήσου, στέλνει την 20χρονή Leonor Andrade και το κομμάτι ”Ha um mar que nos separa”. Πέρσι είχε ένα μικρό διαμαντάκι υποψήφιο, για να ταξιδέψει, αλλά επέλεξε κάτι άλλο, με πολλές ενστάσεις και φασαρίες, όπου τελικά κιόλας δεν τα κατάφερε η Πορτογαλία να δει τελικό. Φέτος, προβλέπω να παθαίνει τα ίδια, αφού το τραγούδι -μπαλάντα εννοείται- παρόλο που ξεκινά όμορφα, καταλήγει να είναι μονότονο ή για την ακρίβεια λίγο άνευρο. Δεν είναι τυχαίο που έχει πιάσει αγκαλιά από την πρώτη στιγμή την τελευταία θέση στα γραφεία στοιχημάτων.

8. ΤΣΕΧΙΑ
Στην Marta Jandova και στον Vaclav Noid Barta έπεσε το μεγάλο βάρος της απευθείας ανάθεσης για την Δημοκρατία της Τσεχίας με το “Hope never dies”. Ύστερα από πέντε ολόκληρα χρόνια απουσίας, και έχοντας στο ενεργητικό της η χώρα τρεις κάκιστες συμμετοχές, όλες φυσικά αποκλεισμένες, φέτος αποφάσισε να σοβαρευτεί και να στείλει μια αξιοπρεπή μπαλάντα, η οποία δε θα περάσει αδιάφορη.  Βέβαια δεν τους έχουμε ακούσει live να το λένε το κομμάτι, και αν πρέπει να βρω κάτι το οποίο δε με τρελαίνει, είναι μάλλον η ροκ χροιά της φωνής του Vaclav, μέσα σε μία μπαλάντα. Από εκεί και πέρα, όλα είναι ανοιχτά, στο δεύτερο ημιτελικό, αν και βλέπω να περνάει οριακά στο τελικό του Σαββάτου… Πέντε χρόνια έλειψε από τον διαγωνισμό, δε θέλει ξανά η EBU να λείψει άλλα τόσα, πιστέψτε με…

Λίαν συντόμως, θα ακολουθήσουν και οι 9 άλλες χώρες που απαρτίζουν τον δεύτερο ημιτελικό…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here