Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Η επική ιστορία της απελευθέρωσης των Εβραίων από την Αίγυπτο είναι το θέμα της νέας ταινίας του υπέρ-ταλαντούχου Ridley Scott, «Η Έξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες» (“Exodus: Gods and Kings”). Η υπόθεση γνωστή: Ο Μωυσής (Christian Bale) μεγαλώνει σαν Πρίγκιπας της Αιγύπτου μαζί με τον διάδοχο του θρόνου Ραμσή (Joel Edgerton). Όταν από ένα τυχαίο γεγονός αποκαλύπτεται η εβραϊκή καταγωγή του, την οποία και ο ίδιος αγνοούσε, ο Μωυσής εξορίζεται από την Αίγυπτο, για να επιστρέψει τελικά ως ελευθερωτής του λαού του.

exodus_gods_and_kings_afisa_2014_12

Ο Ridley Scott παίρνει, κατά τη γνώμη μου, σωστές επιλογές στην προσέγγιση του θέματος και γυρίζει μια ταινία που ουδεμία σχέση έχει με τις θρυλικές «Δέκα Εντολές» του Cecil B. DeMille. Ναι, έχει στα χέρια του μια επική υπερπαραγωγή και το γνωρίζει. Με τη βοήθεια και των εξαιρετικών οπτικών εφέ που του παρέχει η τεχνολογία, μας δίνει την εικόνα της μεγαλοπρέπειας της Αιγύπτου και κινηματογραφεί με εξαιρετικό ρυθμό τη μάχη με τους Χετταίους στην αρχή της ταινίας. Ωστόσο, δεν αφήνει την υπερβολή της εικόνας να «καπελώσει» τους χαρακτήρες και φροντίζει από πολύ νωρίς να καταλάβουμε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι ο άνθρωπος μέσα στο έπος. Επικεντρώνεται, λοιπόν, στη σχέση Μωυσή και Ραμσή –δύο ανδρών, οι οποίοι μεγάλωσαν σαν αδέλφια και έρχονται αντιμέτωποι με σκληρό τρόπο. Και οι δύο είναι πολύπλοκοι χαρακτήρες και, ειδικά ο Μωυσής, δεν παρουσιάζεται σαν υπεράνθρωπος σωτήρας, αλλά ως ένας έντιμος άνθρωπος, ο οποίος μέχρι και την τελευταία στιγμή αναζητά και δεν θεωρεί δεδομένη την πίστη του. Ο Bale δίνει, ως συνήθως, μια στιβαρή ερμηνεία, κρατώντας σε ισορροπία τη δύναμη και τα ευάλωτα στοιχεία του χαρακτήρα που υποδύεται. Ειλικρινά, είναι από τους ελάχιστους ηθοποιούς που θα μπορούσαν να επωμιστούν έναν βιβλικό χαρακτήρα σήμερα και νομίζω ότι τα καταφέρνει θαυμάσια.

exodus_gods_and_kings_2014_12

Το σενάριο, αν και δεν αποφεύγει κάποια κλισέ -καλοδουλεμένα, ωστόσο-, έχει πολλά να πει για την πολιτική κατάσταση του σήμερα, μιλώντας με διαχρονικό τρόπο για την εξουσία, την πίστη και την ανθρώπινη φιλοδοξία. Ο σκηνοθέτης, πέραν της μαεστρίας που τον διακρίνει, επιλέγει επίσης να «εξηγήσει» τις 10 πληγές του Φαραώ με λογικό και όχι μεταφυσικό τρόπο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το πέρασμα από την Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο γίνεται χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς. Ιδιαίτερος είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται ο Θεός, ενώ στα ατού του φιλμ συγκαταλέγεται η παρουσία σπουδαίων ηθοποιών, όπως ο Ben Kingsley, η Sigourney Weaver και ο John Turturro, σε μικρούς αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους.

Εν ολίγοις, έχουμε να κάνουμε με μια ψυχαγωγική και αρκετά σκεπτόμενη ταινία, την οποία αξίζει να δείτε σε μεγάλη οθόνη -προβάλλεται και σε μορφή 3D-, καθώς το αδιαμφισβήτητο θέαμα, κρύβει πίσω του το ισχυρό μυαλό και το ταλέντο του Ridley Scott, αλλά και την επιβλητική όσο και ανθρώπινη παρουσία του Christian Bale, σε έναν θρυλικό ρόλο.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την ODEON, από την Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here