Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη
23/2/2010

Φαίνεται ότι στη φετινή Eurovision θα ακούσουμε πολλά τραγούδια με στίχους στις γλώσσες των συμμετεχουσών χωρών ή με επιρροές από την τοπική μουσική τους παράδοση.

 Δύο τέτοια τραγούδια επιλέχτηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο για να εκπροσωπήσουν την Σλοβενία και την ΠΓΔΜ στον τελικό της Eurovision το Μάιο. Ούτε η Μάλτα όμως πήγε πίσω, καθώς ακολούθησε την …παράδοση της Chiara, επιλέγοντας ένα ανάλογου ύφους τραγούδι για να στείλει στο Oslo.

 Το Σάββατο, κοινό και επιτροπή στην ΠΓΔΜ επέλεξαν για την εκπροσώπηση της χώρας τους τον Gjoko Taneski και το “Jas Ja Imam Silata” («Έχω τη Δύναμη»). To τραγούδι έγραψε ο Krisijan Gabrovski. Στην ψηφοφορία μπορούσαν να συμμετάσχουν και τηλεθεατές από την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Τουρκία, τη Νορβηγία και τη Ελβετία!

 Μπορεί οι στίχοι να μην είναι στα αγγλικά, οι επιρροές όμως από τη δυτική μουσική είναι εμφανείς. Πρόκειται για ένα pop-rock τραγούδι, ενώ ξεχωριστή νότα δίνουν η συμμετοχή του ράπερ Billy Zver και η «σόλο» κιθάρα. Αν και είναι ενδιαφέρον τραγούδι, δεν αποτελεί ιδιαίτερα πρωτότυπη σύνθεση και ίσως ο τραγουδιστής να είναι λίγος μεγάλος για τη Eurovision. Μπορεί λοιπόν  να δυσκολευτεί να περάσει στο μεγάλο τελικό. 

 

Η Σλοβενία αποφάσισε την Κυριακή να δώσει το χρίσμα στους Roka Žlindre και Kalamari και το τραγούδι τους “Narodnozabavni Rock” (σύνθεση, στίχοι: Marino Legović και Leon Oblak). Ο τίτλος σημαίνει “Folk Rock” και μάλλον είναι αρκετά ταιριαστός, καθώς το τραγούδι συνδυάζει την παραδοσιακή μουσική με τη pop-rock. Ακόμα και αισθητικά είναι μοιρασμένοι: η κοπέλα είναι ντυμένη με παραδοσιακά ρούχα, ενώ το «άλλο της μισό» θυμίζει ροκά της δεκαετίας του ’80! Συνολικά, το τραγούδι υπηρετεί την τάση που παρατηρείται στην Eurovision για «πάντρεμα» του παραδοσιακού με τη δυτική μουσική – πάντρεμα που συνήθως φέρνει ανάμικτα αποτελέσματα…

Το κοινό και οι κριτικοί στη Μάλτα, από την πλευρά τους, φαίνεται να αγαπούν ιδιαίτερα τις τρυφερές μπαλάντες. Γι’ αυτό την Κυριακή επέλεξαν την Thea Garrett και το “My Dream”. Πίσω από το τραγούδι αυτό βρίσκεται το δίδυμο Jason Cassar και Sunny Aquilina, οι οποίοι είχαν γράψει και το “The One That I Love” της Chiara, που πήρε την τρίτη θέση στο διαγωνισμό το 1998. Η Thea Garrett διαθέτει μια εξαιρετική φωνή, ενώ το styling της θυμίζει Liza Minnelli! Το “My Dream” είναι μια όμορφη, αλλά όχι ιδιαίτερα πρωτότυπη  μπαλάντα και το «στήσιμο» του τραγουδιού πάνω στην σκηνή δεν εντυπωσιάζει. Φυσικά, υπάρχει χρόνος να γίνουν αλλαγές, ώστε να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η εξαιρετική της φωνή.

Πάντως, η εβδομάδα αυτή προβλέπεται «καυτή», καθώς πέντε ακόμα χώρες θα ανακοινώσουν το τραγούδι και τον καλλιτέχνη που θα διεκδικήσει την πρώτη θέση στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision… Εδώ στο Music Corner, θα σας ενημερώνουμε όποτε υπάρχουν νεώτερα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here