Το μουσικό έργο «Το τελευταίο σώμα μου» είναι ένα λαϊκό ορατόριο για φωνή, ορχηστρικό σύνολο και αναγνώστρια. Πρόκειται για τη μελοποίηση, από τον συνθέτη και φιλόλογο, Σάκη Παπαδημητρίου, της ομώνυμης ποιητικής συλλογής της ακαδημαϊκού – ποιήτριας Κικής Δημουλά, η οποία πραγματεύεται ίσως το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί τον Άνθρωπο από τη στιγμή που γεννιέται, τη μεταφυσική αγωνία του θανάτου.

Η Κική Δημουλά ως ποιήτρια σηματοδοτεί τη μετάβαση από την εθνική ποίηση των μεγάλων ποιητών Σεφέρη, Ελύτη και Ρίτσου στην ποίηση που αφορά στον Άνθρωπο και στην Ύπαρξή του. Συγκεκριμένα, στον παγκοσμιοποιημένο άνθρωπο, που βρίσκεται πάλι μπροστά στα διαχρονικά υπαρξιακά ζητήματα, πέρα από σύνορα και εθνικούς αγώνες. Στον άνθρωπο που βρίσκεται μπροστά στον χρόνο που περνάει, στην απουσία, στη μοναξιά, στην προδοσία και στον θάνατο. Μέσα από τη διαρκή αναζήτηση της χρυσής τομής ανάμεσα στον λόγο και τη μουσική, το έργο αυτό αποτέλεσε μια πρόκληση για τον συνθέτη να αναδείξει, όπως αναφέρει και ο ίδιος «την επιτηδευμένα κρυμμένη μουσικότητα του λόγου της Κικής Δημουλά.

Η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, που η φωνή της έχει ταυτιστεί με αριστουργήματα  της ελληνικής μελοποιημένης ποίησης, με την κοντράλτο φωνή της, την ιστορία της, την προσωπικότητά της και το ήθος της εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τον επιβλητικό λόγο της Κικής Δημουλά.

Τα ποιητικά μέρη διαβάζουν οι ηθοποιοί Εύα Κοταμανίδου και Ειρήνη Γρέκα. Συμμετέχει το μουσικό σύνολο ΗΔΥΦΩΝΟ με σπουδαίους σολίστες μουσικούς.

«Παρότι η Κική Δημουλά πολλές φορές αμφισβητεί στην ποίησή της την έννοια του Ολόκληρου, εγώ επιδίωξα η μελοποίηση μου να παραμείνει αποκλειστικά στο ποιητικό της έργο «Το Τελευταίο Σώμα μου» και να μην είναι μια ανθολογία απ’ όλη την ποίηση της, πράγμα που θα μου έδινε και περισσότερες επιλογές, γιατί  πιστεύω ότι κάθε πνευματικό δημιούργημα έχει τη δική του ταυτότητα, το δικό του γενεσιουργό «Αίφνης» που το κάνει να είναι μοναδικό και αυτοτελές».

Σάκης Παπαδημητρίου – συνθέτης

Συντελεστές
Ποίηση: Κική Δημουλά
Μουσική: Σάκης Παπαδημητρίου
Ερμηνεία: Μαρία Φαραντούρη

Διαβάζουν: Εύα Κοταμανίδου – Ειρήνη Γρέκα
Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Αναστασόπουλος – Άσπα Παπαδημητρίου

Ορχήστρα: Μουσικό σύνολο ΗΔΥΦΩΝΟ

Γιώργος Αναστασόπουλος – πιάνο
Νίκος Κούκος – βιολί
Μαρίνος Γαλατσινός – κλαρινέτο
Αλέξανδρος Μποτίνης – τσέλο
Τεό Λαζάρου – κοντραμπάσο
Σάκης Παπαδημητρίου – κιθάρα

Σύνθεση – επιμέλεια παράστασης: Μαρία Παναγιωτακοπούλου

8 ΜΑΪΟΥ 2019
Ώρα: 9:00μ.μ.

Διάρκεια: 75‘

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Πειραιώς 206, Ταύρος
Τηλ. 210 3418579

Τιμές εισιτηρίων
Ταμείο 15 €
Προπώληση: 12 €
Μειωμένο:12 €

Προπώληση εισιτηρίων
Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος), από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 11:00-14:00, καθώς και μία ώρα πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της κάθε παράστασης.
Στο εκδοτήριο εισιτηρίων της Ticketservices, Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσματζόγλου, Αθήνα, (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00-20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00-21:00, Σάββατο 09:00-15:00).
Στα καταστήματα PUBLIC σε όλη την Ελλάδα (ώρες καταστημάτων)

Μέσω τηλεφώνου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας
στο τηλεφωνικό κέντρο του Ιδρύματος, τηλ. 210 3418579 (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 11.00-14.00)
στο τηλεφωνικό κέντρο της Ticketservices, τηλ. 210 7234567 (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00-20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00-21:00, Σάββατο 09:00-15:00)

Μέσω διαδικτύου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στις διευθύνσεις: mcf.gr, ticketservices.gr, tickets.public.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here