Παραδοσιακοί σκοποί και ιστορίες από τη Σκύρο, τη Κρήτη, την Αργολίδα, τη Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία, τη Ρουμανία αλλά και την Κεντρική Αφρική, ένα χαϊκού, ένας «τρελός λαγός», δύο ήρωες της Ζυράννας Ζατέλη, οι πρώτοι άναρθροι ήχοι ενός μωρού που προσπαθούν να γίνουν λέξεις, και ένα κείμενο του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, γίνονται πρώτα «κλωστή» και μετά «κέντημα», ή καλύτερα, ένα μουσικό μωσαϊκό με μοναδικό πρωταγωνιστή την ανθρώπινη φωνή.

Η Μάρθα Μαυροειδή, παρουσιάζει την τέταρτη δισκογραφική της δουλειά, με τίτλο «Η Κλωστή και το Βελόνι», την Πέμπτη 15 Ιουνίου στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο.

mavroeidi_martha_2017_06_001

Πρόκειται για έναν δίσκο με αποκλειστικά φωνητικές συνθέσεις, βασισμένες σε παραδοσιακά κομμάτια από διάφορα μέρη της Ελλάδας διασκευασμένα για φωνητικό σύνολο, αλλά και νέες συνθέσεις γραμμένες για φωνές a cappella.

Στα δεκατέσσερα κομμάτια του δίσκου την θέση των οργάνων παίρνει η φωνή, αναλαμβάνοντας όλους του μουσικούς ρόλους, από την μελωδία και την αρμονία μέχρι και την ρυθμική συνοδεία. Η Μάρθα Μαυροειδή χρησιμοποιεί την φωνή της για να χτίσει πολλαπλά μουσικά επίπεδα, δημιουργώντας μια ορχήστρα από φωνές. Σε αυτόν τον δίσκο συνεργάζεται με την Σαβίνα Γιαννάτου, το βουλγάρικο πολυφωνικό σχήμα Eva Quartet, το νέο φωνητικό σχήμα Κουαρτέτο Γιασεμί, τον Αργύρη Μπακιρτζή και την Ειρήνη Δερέμπεη. Εκτός από τους τραγουδιστές, στον δίσκο συμμετέχουν και δύο σημαντικοί μουσικοί, ο περκασιονίστας Βαγγέλης Καρίπης και ο κανονιέρης Τάσος Πούλιος, χρησιμοποιώντας την φωνή τους σαν μουσικό όργανο, και μεταφέροντας την εμπειρία τους από τις τεχνικές των παραδοσιακών οργάνων στη φωνή. Τις συμμετοχές του δίσκου συμπληρώνουν ο συγγραφέας Γαβριήλ Πεντζίκης ο οποίος απαγγέλλει ένα κείμενο του πατέρα του Νίκου Πεντζίκη, μια χορωδία και ένα μωρό που βγάζει τους πρώτους ήχους με την φωνή του. Ο δίσκος ακούγεται σαν ένα παραμύθι με δύο πρωταγωνιστές: έναν μουσικό που παίζει φωνή, και ένα παιδί που παίζει με την φωνή του.

yasemi_2017_06_001

«Η Κλωστή και το Βελόνι» κυκλοφόρησε στις αρχές του 2017 από την Violins Productions.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα  τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πέμπτη 15 Ιουνίου

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ερμού 134, Θησείο
Τηλ.: 210 3252214

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here