Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Μπορεί να έχουμε περάσει στον τελικό, και να καθόμαστε πιο άνετοι στον καναπέ μας, αφού ξεπεράσαμε το εμπόδιο του ημιτελικού, αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν θα πρέπει να γνωρίσουμε τους ενδεχόμενους αντιπάλους που θα έχουμε το βράδυ του Σαββάτου. Δέκα ακόμη χώρες θα διεκδικήσουν το πολυπόθητο εισιτήριο, το βράδυ της Πέμπτης και πάμε να δούμε τι έχουμε να περιμένουμε.

1. Η Λιθουανία ανοίγει το χορό με τους με τους Monica και Vaidas σε ένα τραγούδι όπου κυριαρχεί πολύ χρώμα για φόντο, το οποίο καταλήγει να γίνεται λίγο παιδικό. Φυσικά, όλο αυτό στηρίζεται και δε φαίνεται άσχετο με το τραγούδι, το οποίο είναι απλά καλό. Φωνητικά είναι άρτιοι, κινούνται κατά μήκος της σκηνής, δίνουν και ένα φιλί και όλα μέλι γάλα.

2. Και μετά την παιδική χαρά στο Τέξας, έρχεται η απόλυτη μελαγχολία από την Ιρλανδία και την Molly Sterling. Καθισμένη, καθ όλη τη διάρκεια της μπαλάντας στο πιάνο, με άλλα πέντε άτομα γύρω της, δυο κοπέλες στα φωνητικά, μία σε ρόλο βιολίστριας και δυο άντρες, ένας στα ντραμς και ένας με βιολοντσέλο, δίνει μια πολύ γλυκιά θλίψη στο κομμάτι. Για φόντο ένα υπέροχο ,σε γραφικά, δάσος το οποίο φωτίζεται από τον ήλιο, έτσι για να κάνει και μια κόντρα στην κατάθλιψη που σε πιάνει όταν ακούς αυτό το τραγούδι. Δεν είναι κακή, και εφόσον πέρασε η Ουγγαρία, μπορεί και εκείνη άνετα να πάει τελικό.

3. Και από την 17χρονή, στους άλλους δυο 17χρονούς του μικρού κρατιδίου του Σαν Μαρίνο. Η Anita και ο Michelle ντυμένοι λες και θα πάνε στη …χοροεσπερίδα του σχολείου τους, ερμηνεύουν ικανοποιητικά το κομμάτι. Το κακό με αυτή την συμμετοχή είναι ότι είναι λίγο παλιομοδίτικη και δεν ταιριάζει στην ηλικία των παιδιών. Η γη από πίσω τους γυρίζει και αυτοί παλεύουν να μας εντυπωσιάσουν… Δύσκολο. Έως ακατόρθωτο.

4. Το Μαυροβούνιο, θέλει απεγνωσμένα να περάσει στο τελικό, χωρίς να θυμίζει Σερβία και Zeljko Joksimovic. Όχι μόνο μου την θυμίζουν, αλλά νομίζω ότι είναι και μια κακή αντιγραφή. Ο Knez, με μαύρο γυαλιστερό κοστούμι, ένα βήμα πριν θεωρήσω ότι …πάει για γαμπρός, πλαισιώνεται από 5 κοπέλες στα φωνητικά, που χορεύουν παράλληλα. Αναρωτιέμαι πραγματικά, αν συγκινεί ακόμα αυτός ο βαλκανικός ήχος και αν αυτή η συνταγή έχει πέραση ακόμη στην Ευρώπη. Εξακολουθώ να πιστεύω, ότι δεν ταιριάζει ο καλλιτέχνης αυτός, με το συγκεκριμένο τραγούδι.

5. Σειρά έχει η Μάλτα, και η Αmber που, λόγω έλλειψης έμπνευσης προφανώς, ζήτησε να έχει τα περσινά γραφικά του Rise like a Phoenix, ελαφρώς μεταλλαγμένα! Πίστευε ότι δε θα το παρατηρήσουμε; Πέραν τούτου, δεν είναι κακή, το τραγούδι δεν είναι παντελώς άσχημο, ολομόναχη πάνω στη σκηνή βρίσκεται και θέλει να κερδίσει την ψήφο μας. Με την επιθυμία μάλλον, θα μείνει…

6. Η Νορβηγία, με τους Mοrland και Debrah Scarlet, έχοντας ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι, ντυμένοι και οι δύο στα λευκά γιατί χορτάσαμε από το μαύρο, κερδίζουν σιγά σιγά έδαφος στα στοιχήματα και εξελίσσονται σε μεγάλο φαβορί. Με χρυσά και πορτοκαλί φώτα, χωρίς γραφικά, στηρίζονται καθαρά στο τραγούδι και στην ερμηνεία τους, και από ότι φαίνεται, τα καταφέρνουν μια χαρά.

7. Και από την Σκανδιναβία, κατεβαίνουμε σε πιο ζεστά μέρη, και πάμε στην Πορτογαλία και την Leonor Andrade. Το φόντο είναι σε μπλε χρωματισμούς με παραστάσεις πόλεων στις πίσω οθόνες. Φωνητικά είναι πολύ καλή και δυνατή αλλά το τραγούδι, δεν λέει και πολλά πράγματα. Η μοναδική χώρα που ακόμα τραγούδα στην γλώσσα της χώρας. Και καλά κάνει! Θα την στεναχωρήσω, αλλά ο τελικός για αυτήν θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

8. Η Τσεχία, με τους Marta και Vaclav, είναι η χώρα που πιστεύω ότι θα είναι η έκπληξη του δεύτερου ημιτελικού. Με φόντο καθρέφτες που γυρίζουν, απεικονίζοντας καιρικά φαινόμενα, ένα όμορφο κομμάτι, όχι νικητήριο βέβαια, με την Marta να πετάει τις γόβες της σε κάποια φάση -υποθέτω ότι την χτύπησαν στην φτέρνα!- , προσπαθούν να βρουν μια θέση στον τελικό. Και να δείτε που στο τέλος θα την βρουν…

9. Και έφτασε η στιγμή, το κοινό στο Stadhalle να χορέψει και να ξεσηκωθεί. Το Ισραήλ φέτος ανέλαβε αυτό το ρόλο και ο Navad Guedj. Δεν είναι σταθερός φωνητικά, η αλήθεια να λέγεται, αλλά πάω στοίχημα ότι το κοινό δεν θα ενδιαφερθεί καθόλου για αυτό. Χορευτικό, λίγο λίκνισμα στην μέση, λίγο Τελ Αβίβ, και μετά από καιρό θα δει τελικό η χώρα. Αν όχι, θα είναι μεγάλο σκάνδαλο.

10. Η Λετονία και η Animata ακολουθούν. Φωτιά στα κόκκινα η ερμηνεύτρια, με πολύ τούλι στο ρούχο, κλέβοντας το από πολλές μπομπονιέρες, άψογη φωνητικά και η Λετονία θα προσπαθήσει να κάνει πιο δύσκολο το έργο της Εσθονίας στο δρόμο προς την νίκη, αφού θα τις ”κλέψει” αρκετούς βαθμούς στον τελικό. Η πιο ιδιαίτερη παρουσίαση για φέτος…

11. Μπροστά από ένα τεράστιο φεγγάρι ερμηνεύει ο Elnur από το Αζερμπαϊτζάν. Μαζί του δύο ημίγυμνοι χορευτές που σαν αγρίμια παλεύουν γύρω του. Για λύκους μιλά το κομμάτι, δε θα με παρεξένευε να δω και την …Κοκκινοσκουφίτσα επί σκηνής. Είναι ντυμένος με λευκό μπλουζάκι, μαύρο παντελόνι. Φωνητικά είναι σχεδόν άψογος και καταφέρνει μαζί με τα όμορφα γραφικά να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο τραγούδι του.

12. Ψηλά πάμε πάλι, προς Ισλανδία μεριά, και συναντάμε την Maria Olafs. Ντυμένη για μπαλέτο, έχει για φόντο γραφικά που θυμίζουν λίγο Βόρειο Σέλας. Υπερβολική στην ερμηνεία της, αλλά κανείς δε μπορεί να την κατηγορήσει για αυτό. Μπορεί όμως να κατηγορηθεί ότι παραπέμπει λίγο σε Emelie de Forest. Μάλλον θα κριθεί ένοχη…!

13. Ακλόνητος από την πρώτη θέση στα στοιχήματα, παραμένει ο Mans από την Σουηδία. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από την εμφάνισή του στο σουηδικό Melodifestivalen. Τα γραφικά είναι ίδια, εκείνος πάνω στη σκηνή έχει αυτοπεποίθηση και θα τολμήσω να πω, ότι σίγουρα δε θα είναι πρώτος στο τελικό, ούτε καν στην 3αδα.

14. Τι κακό και αυτό, με την Ελβετία. Όσες φορές και αν το ακούσω, δε το θυμάμαι.
Θα ζητήσω συγνώμη από την Melanie Rene, αλλά το μόνο που μου αρέσει είναι τα πράσινα και μοβ χρώματα στο φόντο που δείχνουν και πάλι ένα δάσος. Και η τουαλέτα η λευκή είναι καλή. Δε μπορώ να βρω κάτι άλλο καλό.

15. Και πάμε στην Κύπρο μας. Το τραγούδι ξεκινάει με έναν προβολέα να φωτίζει απαλά τον ερμηνευτή. Στη συνέχεια το φόντο γεμίζει με άστρα σε λευκές, χρυσές και κίτρινες αποχρώσεις πριν κλείσει με αρκετό μπλε. Ο Γιάννης Καραγιάννης ερμηνεύει το τραγούδι του πολύ σταθερά και είναι αρκετά καλός. Πολύ αισιόδοξα τα στοιχήματα για την Κύπρο.

16. Υπήρξε φαβορί, και ακόμα είναι αλλά έχασε λίγο την λάμψη του. Ο λόγος για την Σλοβενία και την Maraaya που θα ήθελα να την πάρω τηλέφωνο και να την ρωτήσω πως συνδύασε τα ακουστικά στο κεφάλι της με το λευκό δαντελωτό φόρεμα! Πολύ καλό κομμάτι, έχει μεγάλη απήχηση και σίγουρα μια θέση στο τελικό. Επίσης, να βρούμε και ένα βιολί στην κοπέλα που την συνοδεύει!

17. Τέλος, η γλυκύτατη Πολωνία με την Monika Kuszunska. Για φόντο ροζ χρώμα στα άνθη του εικονιζόμενου δένδρου στις οθόνες και στα ανεμίζοντα πέπλα και με την τραγουδίστρια στα λευκά ντυμένη πάνω στο αναπηρικό της καροτσάκι. Ρομαντικό κομμάτι, που σίγουρα θα ευαισθητοποιήσει αρκετούς αν και δεν ξέρω κατά πόσο θα την στείλει στο τελικό. Δε θα με χαλούσε πάντως να είναι καθόλου.

Δέκα φιναλίστ και από εδώ, θα περάσουν στον τελικό. Ομολογουμένως, έχει περισσότερο ενδιαφέρον αυτός ο ημιτελικός γιατί υπάρχουν 3-4 ξεκάθαρα φαβορί, όπως Σουηδία, Νορβηγία, Σλοβενία και Αζερμπαϊτζάν και πολλά αουτσάιντερ που θα παλέψουν. Τσεχία και Πολωνία θεωρώ ότι θα κάνουν την ανατροπή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα ανέβηκε στα στοιχήματα και πάμε για μια πολύ δυνατή εμφάνιση την βραδιά του τελικού…!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here