Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

O Endre (Géza Morcsányi) εργάζεται ως οικονομικός διευθυντής σε ένα σφαγείο ζώων και έχει παράλυτο το ένα του χέρι. Όταν στη δουλειά έρχεται μια νέα γιατρός, η Mária (Alexandra Borbély), προκειμένου να αντικαταστήσει την υγειονομική υπεύθυνο που λείπει με άδεια εγκυμοσύνης, όλοι τη βρίσκουν κάπως απόμακρη και ιδιόρρυθμη. Από μια σύμπτωση, ο Endre και η Mária ανακαλύπτουν ότι κάθε βράδυ βλέπουν ακριβώς τα ίδια όνειρα. Και μια αναπάντεχη ερωτική ιστορία αρχίζει…

body_soul_afisa_2017_12

Η Ildikó Enyedi γράφει και σκηνοθετεί το «Η Ψυχή και το Σώμα» (“Testről és lélekről” / “On Body and Soul”), μια πολύ δυνατή ταινία, η οποία απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο, το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής και το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), στο φετινό 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου του Βερολίνου. Αποτελεί δε την επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας για το επερχόμενο Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η δημιουργός επιλέγει να εκφραστεί με σαφώς πολυεπίπεδο και διόλου εύπεπτο τρόπο. Θέτοντας στο επίκεντρο δύο ανθρώπους με αναπηρία –του Endre είναι σωματική, της Mária πηγάζει από τη σπάνια μορφή αυτισμού Asperger– και να τους ενώσει στα όνειρά τους, η Enyedi μιλά με αμεσότητα και ευαισθησία για την αγάπη, την ανάγκη για αποδοχή, το να βιώνεις τη ζωή με τρόπο σωματικό. Το κινηματογραφικό αυτό ζευγάρι –οι ερμηνείες από αμφότερους τους πρωταγωνιστές είναι θαυμάσιες– μπορεί να βασανίζεται από άλλου είδους αναπηρίες, ωστόσο σίγουρα δεν διαθέτει αναπηρία στην ψυχή. Είναι δύσκολο, όμως, για τους δυο τους να έρθουν κοντά, καθώς οι άνθρωποι έχουν μάθει να φοβούνται να εκφράζουν τα συναισθήματά τους –το τί στ’ αλήθεια αισθάνονται, όταν κάτι πραγματικά τους κάνει να φλέγονται. Από την άλλη, δεν είναι διόλου δύσκολο για τους περισσότερους να δείξουν την αντιπάθειά τους ή να κοροϊδέψουν –να εγκλωβιστούν σε όσα τους φοβίζουν ή τους φαίνονται διαφορετικά.

body_soul_2017_12

Το έργο είναι πολλές φορές σκληρό, τόσο κυριολεκτικά αφού η δράση εκτυλίσσεται σε ένα σφαγείο, όσο και συναισθηματικά. Όπως λέει η ίδια η Enyedi, «αυτή η ταινία προσεγγίζεται μόνο με γενναιόδωρη καρδιά». Ακριβώς γιατί αγγίζει με συνταρακτική απλότητα για όσα έχουν πραγματική σημασία –για την ίδια τη ζωή που, όταν βιωθεί αληθινά, «καταργεί» τα όνειρα. Ακριβώς διότι τότε γίνεται η ίδια όνειρο αληθινό…

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τις StraDa Films και Seven Films, από την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here