Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Η Mildred Hayes (Frances McDormand) έχει χάσει την κόρη της με βίαιο τρόπο. Καθώς οι Αρχές δεν προσπαθούν αρκετά προκειμένου να εξιχνιάσουν τη δολοφονία της, η μητέρα αποφασίζει να νοικιάσει τρεις μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες στον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στην πόλη του Ebbing, με σκοπό να παρακινήσει, με τα μηνύματα που αναρτά σε αυτές, τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, William Willoughby (Woody Harrelson) να ασχοληθεί πιο ενεργά με την υπόθεση. Η πρωτοβουλία της αυτή, θα προκαλέσει απρόσμενες αντιδράσεις, προερχόμενες ειδικά από έναν αστυνόμο, τον Jason Dixon (Sam Rockwell)…

three_billboards_outside_ebbing_missouri_afisa_2018_01

Ο γνωστός συγγραφέας Martin McDonagh, δημιουργός του εξαιρετικού θεατρικού «Ο Πουπουλένιος» (“The Pillow Man”) γράφει και σκηνοθετεί το έργο «Οι Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» (“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) και μας προσφέρει μια πραγματικά ξεχωριστή, δυνατή κινηματογραφική ιστορία. Με όπλο του το εξαιρετικά αιχμηρό –συχνότατα σκληρό στη γλώσσα, αλλά και διεισδυτικό στην ψυχολογία των χαρακτήρων– σενάριο, ο McDonagh, φτιάχνει με την ιδιαίτερη προσωπική γραφή του ένα στιβαρό δράμα, με τις χαρακτηριστικές του πινελιές από μαύρο χιούμορ. Η δημιουργία του μοιάζει με μοντέρνο, «ανορθόδοξο» γουέστερν του αμερικανικού νότου, ενώ όλοι οι χαρακτήρες είναι ολοκληρωμένοι και ερμηνεύονται θαυμάσια από την εκλεκτή διανομή, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους Caleb Landry Jones, Abbie Cornish, John Hawkes, Peter Dinklage και Lucas Hedges.

three_billboards_outside_ebbing_missouri_2018_01

Η ταινία κέρδισε 4 Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερη Ταινία – Δράμα, Α΄ Γυναικείου Ρόλου – Δράμα για τη McDormand, Β΄ Ανδρικού για τον καταπληκτικό Sam Rockwell, σε μία φυσικότατη, πολυεπίπεδη, γεμάτη εκπλήξεις ερμηνεία, καθώς και Πρωτότυπου Σεναρίου). Ωστόσο, η δημιουργία αυτή έχει ως συναισθηματική κινητήριο δύναμη την ερμηνεία της Frances McDormand, η οποία γίνεται πραγματικά σπουδαία διότι είναι κατασταλαγμένη. Αποφεύγοντας τις εξάρσεις και τις υπερβολές, η αμερικανίδα ηθοποιός σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας πονεμένης, δυναμικής μητέρας, η οποία είναι αποφασισμένη να φτάσει στην αλήθεια, φέροντας τη συντριβή της με αξιοπρέπεια, αλλά και κάποια συναισθηματική αποστασιοποίηση –αναγκαία προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει από τη συμφορά του χαμού της κόρης της.

Το έργο αυτό σίγουρα δεν είναι «εύπεπτο», όμως σε παρασύρει στην ιστορία του, διαθέτει στιγμές γνήσιας συγκίνησης και παρακολουθείται «μονορούφι» από την αρχή έως το ταιριαστό, κατά τη γνώμη μου, ανοιχτό του φινάλε.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Odeon, από την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here