Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, η Emily Dickinson (την υποδύονται η Cynthia Nixon και η Emma Bell, σε μεγαλύτερη και νεότερη ηλικία, αντίστοιχα), ζει στο ασφυκτικό κοινωνικό πλαίσιο της εποχής της και προσπαθεί να χαράξει τη δική της πορεία, με οδηγό την αγάπη και το ταλέντο της για την ποίηση.

quiet_passion_afisa_2017_06

Η ταινία «Ήρεμο Πάθος» (“A Quiet Passion”) που σκηνοθέτησε και έγραψε ο Άγγλος Terence Davies, αποτελεί μια λυρική, ποιητική δημιουργία για τη ζωή της σημαντικότερης, ίσως, αμερικανίδας ποιήτριας του προπερασμένου αιώνα. Η φράση που δίνει τον τίτλο της στην ταινία, δεν θα μπορούσε να περιγράφει καλύτερα την προσωπικότητα της Dickinson, ενώ το φιλμ, με τη θαυμάσια φωτογραφία και την άρτια ατμόσφαιρα εποχής, θυμίζει πολλές φορές πίνακα ζωγραφικής. Το μοντάζ κινείται σε αργό ρυθμό, ο οποίος ταιριάζει πολύ με τους χρόνους της ζωής σε εκείνα τα χρόνια, ωστόσο, στιγμές – στιγμές, το αργόσυρτο ύφος γίνεται κουραστικό. Οι ερμηνείες των ηθοποιών πάντως είναι θαυμάσιες –και εδώ θα ήθελα να αναφέρω και την, πάντοτε άψογη, Jennifer Ehle, που υποδύεται την αδελφή της ποιήτριας, τη Vinnie.

quiet_passion_2017_06

Ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί με ευστοχία την κοινωνία της εποχής, τον κυρίαρχο ρόλο της θρησκείας, τον συντηρητισμό, αλλά και την υποτελή θέση των γυναικών, ενώ δίνει ιδιαίτερη σημασία στον λόγο, τόσο στο σενάριο, όσο και με το να εντάσσει σωστά στην πλοκή επιλεγμένα ποιήματα της Dickinson. Η αγάπη του Davies για την ποιήτρια είναι βαθιά και προφανής, προσωπικά ωστόσο κάτι μου έλειψε από το όλο εγχείρημα. Ίσως θα έπρεπε αυτό το πάθος του τίτλου και της ζωής της δημιουργού να εκφραστεί με κάπως πιο ζωηρό τρόπο στην ταινία, προκειμένου να έρθει λίγο πιο κοντά στο σήμερα…

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Neo Films, από την Πέμπτη, 1 Ιουνίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here