Γράφει o Γιάννης Μαυρόπουλος

Μα να μην μπορώ να αντισταθώ σε αυτό το μικρόβιο με τίποτα…! Μην ακούσω για δημοσιογραφία, αμέσως να τρέξω σαν τρελός! Κάτι τα λίγα Αγγλικά που ξέρω, κάτι ο Jake Gyllenhaal, δεν το σκέφθηκα δεύτερη φορά και είπα ότι αξίζει να τη δεις. Και εκεί καταλήγω μετά από περίπου δύο ώρες. Αξίζει απλά να τη δείτε. Όχι γιατί έχει κάτι εντυπωσιακό ή επειδή πάει για Oscar (ακόμα επηρεασμένος…). Για δύο λόγους: για όσους ζουν σε μια ψευδαίσθηση της αλήθειας που κρύβεται πίσω από τον δημοσιογράφο και φυσικά για τον ταλαντούχο Jake Gyllenhaal, που στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Louis Bloom, αποδεικνύει γιατί θεωρείται από τα καλύτερα ονόματα της εποχής του.

nightcrawler_2015_03_001

Η ιστορία κινείται γύρω από τον Louis Bloom, έναν τύπο που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ζήσει και αναζητά μανιωδώς δουλειά. Μέσα από ασυνήθιστες συγκυρίες προκύπτει στο μυαλό του η ιδέα του nightcrawler (νυχτερινός ανταποκριτής) και ανακαλύπτει τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από αυτή την ευκαιρία. Ξεκινά να βιντεοσκοπεί, να καλύπτει κάθε γεγονός, με στόχο στην ουσία να πουλήσει και να γίνει αρεστός στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, που αναζητούν οτιδήποτε που μπορεί να ρουφήξει μανιωδώς ο κάθε τηλεθεατής. Η επαγγελματική ανέλιξη όμως, κάνει ζόρικο τον Louis και εριστικό τόσο απέναντι στον υπάλληλό του Rick, όσο και στην εργοδότη του, Nina.  Η …ασθένεια για ένα “αποκλειστικό” τον οδηγεί στα άκρα και σε επιλογές που δεν περίμενε ποτέ ότι θα κάνει, αλλά δεν διστάζει με στόχο το προσωπικό του όφελος. Δίχως ποτέ να υπολογίζει τις συνέπειες, σπάει κάθε ηθικό κώδικα φθάνοντας μέχρι το τέλος. Το πραγματικό τέλος…

Η ταινία περνάει το μήνυμα που θέλει μέσα από το πρόσωπο του Louis. Το επάγγελμα του δημοσιογράφου στην Αμερική τίθεται σε άλλα πρότυπα, εκεί όπου ο νόμος έχει δεμένα τα χέρια, χωρίς καμία περίπτωση λογοκρισίας. Εκεί που η δημοσιογραφία είναι πραγματικά η τέταρτη εξουσία, αλλά με φανερά σημάδια κίτρινου. Το έγκλημα και η ανθρώπινη τραγωδία γίνονται ορεκτικά για τις βραδινές ειδήσεις και ο Jake Gyllenhaal κάνει αυτό για το οποίο προσλήφθηκε: επικίνδυνα έξυπνος, πονηρός και πάντα με την ικανότητα να ελίσσεται, θα κάνει τα πάντα για να ανέλθει στα μάτια των άλλων και να πετύχει τον στόχο του: ο κόσμος να δει την αλήθεια γυμνή. Μια ταινία που βλέπεται ευχάριστα , αλλά στην ουσία ανεβαίνει από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή, που μετά και το Prisoners, δείχνει να είναι γεννημένος για το στυλ αυτών των ταινιών.

——————

Η πρεμιέρα της ταινίας έρχεται από την TANWEER στις 5/3.

Σκηνοθεσία: Dan Gilroy
Σενάριο: Dan Gilroy
Ηθοποιοί: Jake Gyllenhaal (Louis Bloom), Pat Harvey (Pat Harvey), Riz Ahmed (Rick), Bill Paxton (Joe Loder), Rene Russo (Nina Romina), Ann Cusack (Linda), Kevin Rahm (Frank Kruse)

—————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here