Γράφει ο Γιάννης Μαυρόπουλος

Και ξαφνικά, ένα πρωινό, η ταινία που παρακολουθείς δεν είναι απλά μια ταινία! Είναι ολόκληρη κοσμοθεωρία! Ένα κοινωνικό και μάλιστα σοβαρό φαινόμενο εκείνης της εποχής(;), που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να μπολιάζει ορισμένες γενιές με τις πεποιθήσεις του. Σε ένα καθαρά θρησκευτικό πλαίσιο έχει χτιστεί η δημιουργία του Stations of the Cross (Kreuzweg ο τίτλος της στα γερμανικά, Οι σταθμοί του σταυρού η ελληνική απόδοση), γερμανικής παραγωγής, όπου τα πάντα εξελίσσονται σε μία εποχή που η θεϊκή δύναμη είναι η ανώτερη όλων και η εκκλησία οχυρό κατά του κακού. Ο σκηνοθέτης Dietrich Brüggemann και στο σενάριο η Anna Brüggemann υπογράφον μια ταινία που σίγουρα θα συζητηθεί.

stations_of_the_cross_2014_12_01

Η Μαρία είναι ένα κορίτσι 14 χρονών. Όπως κάθε παιδί της ηλικίας της ζει με την πεποίθηση ότι στο τέλος, ο ύψιστος σκοπός που έχει ως άνθρωπος είναι να αφιερωθεί αποκλειστικά στον Θεό, αγνή και άσπιλη. Οι σχέσεις της με την οικογένεια της είναι τυπικές έως και ψυχρές καμιά φορά, με εξαίρεση τον μικρότερο της αδελφό Γιοχάνες (που δεν μιλάει από τότε που γεννήθηκε) και την νταντά που τους προσέχει, την Μπερναντέτ. Η μητέρα της την πιέζει καθημερινά και προσπαθεί να τον οδηγήσει στον σωστό τότε δρόμο, που δεν είναι άλλος από την εκκλησία και τα όσα πρεσβεύει. Η Μαρία θέλει να προσφέρει τον εαυτό της ως θυσία στο Θεό για να μπορέσει να μιλήσει ο Γιοχάνες και βλέπουμε να ξετυλίγεται ο δικός της Γολγοθάς, σε πλήρη παραλληλισμό με τον Γολγοθά του Ιησού την μέρα της σταύρωσης. Σε 14 επεισόδια- σταθμούς, με τελικό αποτέλεσμα την… «σταύρωση» της Μαρίας, το 14χρονο κορίτσι εξαντλείται, αποδυναμώνεται αλλά η πίστη της και η αγάπη της για τη θρησκεία ολοένα και μεγαλώνει. Κανείς δεν μπορεί να την αποτρέψει από τον δρόμο που έχει ακολουθήσει. Ούτε οι γονείς της, ούτε και ο νέος της φίλος, ο Κρίστιαν. Τα πάθη του Ιησού αποτυπώνονται ανάγλυφα στο πρόσωπο του 14χρονου κοριτσιού, που νιώθει κουρασμένη, αλλά καθαρή και ευλογημένη που πέτυχε το δικό της, προσωπικό θαύμα.

stations_of_the_cross_2014_12_02

Σοκαριστικά αληθινή και ξερή, το Kreuzweg μας περνά την «άρρωστη» νοοτροπία των Καθολικών εκείνης της εποχής, όπου η άγνοια των ανθρώπων για την αλήθεια τους οδηγούσε στην σαθρή κοσμοθεωρία περί θρησκείας. Τα πάντα εκτός από την θρησκεία είχαν σατανική προέλευση και ο κόσμος στηριζόταν σε ένα θαύμα τη φορά. Μια ταινία που είτε θα σου αρέσει είτε όχι, θα περάσει το μήνυμά της , μέσα από το θαύμα του μικρού κοριτσιού. Σε βάζει στο κόλπο να σκεφτείς: Και όμως γίνονται θαύματα. Μήπως η ταινία είναι και ένα μέσο χειραγώγησης; Δεν μπορείς να απαντήσεις με σιγουριά. Η ωραία πλοκή, ο πρωτότυπος χωρισμός της ταινίας σε 14 διαφορετικούς σταθμούς και η υποκριτική της Lucie Aron ως γλυκιά νταντά σε αντίθεση με την άτεγκτη Lea van Acken , ανεβάζουν θετικά την ταινία, που είτε είσαι λάτρης της θρησκείας είτε άθεος, θα την προσέξεις.

Η πρεμιέρα της ταινίας έρχεται σήμερα, Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, από την SEVEN.

stations_of_the_cross_2014_12_03

Σκηνοθεσία: Dietrich Brüggemann
Σενάριο:
Anna Brüggemann
Ηθοποιοί:
Lucie Aron (Bernadette), Michael Kamp (Vater), Moritz Knapp (Christian), Lea van Acken (Maria), Franziska Weisz (Mutter)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here