Γράφει ο Γιάννης Μαυρόπουλος

Συνοδευόμενη από πολλά παράσημα, το Whiplash (“Χωρίς Μέτρο” ο τίτλος στα Ελληνικά) αμέσως σε τραβάει, σε ρουφάει να το παρακολουθήσεις. Με κομμένη την ανάσα. Δεν ήταν όμως τόσο η λάμψη των παρασήμων που φέρει (νικήτρια του Sundance Festival, όπου απέσπασε το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού) όσο αυτή των ντραμς που με μάγεψε. Δεν υπάρχει αυτί που να μην έχει πωρωθεί να το πω, με τον ήχο των percussions, των κρουστών που δίνουν ένα άλλο τόνο, ένα ηλεκτρισμένο τέμπο στην μουσική.

whiplash_1

Ο ιδιαίτερα ταλαντούχος Damien Chazelle, υπογράφει κείμενο και σκηνοθεσία, σε μία από τις πιο ηλεκτρισμένες ατμόσφαιρες που έχουμε συναντήσει σε ταινία τα τελευταία χρόνια, συνοδευόμενος και από την μαεστρική υποκριτική ικανότητα του J.K.Simmons (στο ρόλο του Φλέτσερ).

Ο Άντριου είναι ένας νεαρός, φιλόδοξος ντράμερ, που φοιτά σε ένα από τα καλύτερα μουσικά σχολεία της Αμερικής και επιζητά τη θέση του στο μεγαλείο των ντραμς. Στο δρόμο του βρίσκεται ο καθηγητής Φλέτσερ, που φημίζεται μεν για τις εξαιρετικές του μπάντες, αλλά και για τις αντισυμβατικές μεθόδους που εφαρμόζει. Ο Φλέτσερ φθάνει τον Άντριου να σκίσει κατά πολύ το ταβάνι του, ξεπερνώντας τα όρια που υπέθετε ότι υπάρχουν και μια πραγματική μάχη λαμβάνει χώρα στο σχολείο Shammer για τον βασικό ντράμερ.

whiplash_2

Ο Άντριου προπονείται σκληρά, αγνοεί τα πάντα, απλά και μόνο για να γίνει σπουδαίος. Το ενδεχόμενο της επιτυχίας όμως, σε συνδυασμό και με πιθανή απόρριψη τον θολώνει, τον κάνει επιθετικό και του δημιουργεί προβλήματα. Θα καταφέρει να εκπληρώσει το όνειρο του ή θα γίνει στα μάτια του Φλέτσερ ως ένας ακόμα μουσικός που δεν άντεξε την πίεση με στόχο τη κορυφή;

Ένταση, ρυθμός, πάθος, αγωνία, συγκίνηση επί 110 λεπτά. Η καρδιά σου νομίζεις ότι παύει να χτυπά κανονικά, και ακολουθεί τον ρυθμό των ντραμς. Εξαιρετική μουσική, ένας ρυθμός που δεν θες να σταματήσει, μια πραγματική ωδή στην jazz. Η υποκριτική του J.K Simmons είναι μυθική, καλυμμένη με σκληρότητα αλλά και άφθονο χιούμορ, που δίκαια του χάρισαν την χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Αν και υπάρχουν ορισμένες σκληρές σκηνές, στο πρόσωπο και στα ματωμένα χέρια του Miles Teller διαγράφονται οι κόποι, τα βάσανα, ο θυμός και τα όνειρα που κρύβει ένας πολλά υποσχόμενος ντράμερ που οξυγόνο του είναι η επιτυχία και η αναγνώριση. Μια μοναδική και ιντριγκαδόρικη ταινία, που δεν αποκλείεται να λάβει και άλλα βραβεία, καθώς είναι υποψήφια για 5 Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και Β’ Ανδρικού Ρόλου.

whiplash_3

Η μουσική αυτή πρεμιέρα αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 05.02 από την FEELGOOD.

Ηθοποιοί: Miles Teller (Andrew), J.K.Simmons (Fletcher), Paul Reiser (Jim Neimann), Melissa Enoist (Nicole), Austin Stowell (Ryan), Nate Lang (Carl Turner), Chris Mulkey (Uncle Frank)
Σενάριο-Σκηνοθεσία : Damien Chazelle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here