Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Και ενώ εμείς είμαστε λίγες ώρες πριν επιλέξουμε τον δικό μας υποψήφιο για την εκπροσώπηση μας στην Eurovision της Βιέννης το ερχόμενο Μάιο, οι υπόλοιπες χώρες …πήραν φωτιά και σιγά σιγά συμπληρώνεται το παζλ των συμμετοχών για την 60η διοργάνωση. Να υπενθυμίσουμε ότι μέσα σε 12 μέρες τελειώνει η προθεσμία για την υποβολή των τραγουδιών και έτσι θα ξέρουμε και τις 40 συμμετοχές που θα διαγωνιστούν για την πρωτιά στην Αυστρία στις 19, 21 και 23 Μαΐου.

ΙΣΠΑΝΙΑ. Το όνομα της Edurne, ήταν ήδη γνωστό από τις αρχές του Φλεβάρη όπως και ο τίτλος του κομματιού, ‘‘Amanecer” αφού τής έγινε απευθείας ανάθεση από την κρατική τηλεόραση. Απλά δεν ξέραμε το τραγούδι. Και ήρθε η ώρα να το μάθουμε. Πολύ ιδιαίτερο, με αρκετά όμορφη ενορχήστρωση, που θα μπορούσε κάλλιστα να παίζει στη σειρά …”Ζήνα, η πολεμίστρια”! Δυνατή συμμετοχή που με μια αξιόλογη και δυναμική σκηνική παρουσία, και αν είναι άψογη φωνητικά, μπορεί να πλασαριστεί και 5αδα και να κάνει την έκπληξη. Θα την δείτε κατευθείαν στον τελικό, γιατί είναι μια από τις Big 5!

edurne_spain_eurovision_2015_03_01

————-

ΟΥΓΓΑΡΙΑ. Αν και υπήρχαν πολλά καλά κομμάτια, όμορφα κομμάτια, που θα μπορούσαν να βάλουν την Ουγγαρία στην 5αδα όπως και πέρσι, εντούτοις οι Ούγγροι προτίμησαν να διαλέξουν την Boggie και το Wars of nothing”. Απλό, λιτό και απέριττο, ελαφρώς βαρετό, ένα βήμα ίσως και πριν το νανούρισμα, με μία πολύ γλυκιά ερμηνεύτρια, με αρκετά καλή φωνή. Καθαρά αντιπολεμικό μήνυμα, με βαθυστόχαστο στίχο περί ειρήνης, και να με κάνει να αναρωτιέμαι μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό το κομμάτι. Θα κάτσει στον ημιτελικό και θα μείνει με τη χαρά του κοινωνικού μηνύματος  ή θα φύγει για δεκάδα στον τελικό?

boggie_hungary_eurovision_2015_03_01

————-

ΣΛΟΒΕΝΙΑ. Μακριά από τις συνταγές της Eurovision, η Σλοβενία έκανε την έκπληξη με την Maraaya και το κομμάτι ”Here for you”. Φρέσκο στο άκουσμα του, παίζει και άνετα στα ραδιόφωνα αλλά η σκηνική του παρουσία με το αόρατο βιολί και τα ακουστικά στο κεφάλι της ερμηνεύτριας, χωρίς λόγο, το κάνουν να φαίνεται κάπως…άσχημα ιδιόμορφο! Το είπα …πολύ κομψά αν και μ’ αρέσει το τραγούδι!

maraaya_slovenia_eurovision_2015_03_01

————-

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ. Αν συζητήθηκε πέρσι η Conchita, φέτος με την Φινλανδία θα γίνει το αντίστοιχο για άλλους λόγους. Το τετραμελές συγκρότημα Pertti Kurikan Nimipäivät με το τραγούδι ”Aina mun pitää”, αποτελεί την μικρότερη σε διάρκεια συμμετοχή στην ιστορία του διαγωνισμού. Άτομα με ειδικές ανάγκες (Σύνδρομο Down κυρίως) απαρτίζουν το συγκρότημα, όπως θα δείτε στο βίντεο. Και φυσικά είναι για χειροκρότημα η προσπάθεια τους αυτή, και φυσικά έχουν όλοι δικαίωμα στο να συμμετέχουν και καλά κάνουν που κατεβάζουν μια τέτοια πρόταση οι Φινλανδοί… Θα πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν ως ισάξιοι με τους άλλους, οπότε θα πρέπει να είναι σε θέση να δεχτούν την όποια κριτική. Το χειρότερο τραγούδι όλων των εποχών και επιεικώς απαράδεκτο. Έρχονται στην 3η θέση στα στοιχήματα. Οι λόγοι προφανείς… Θα απασχολήσει πολύ η συμμετοχή φέτος, να με θυμηθείτε.

pertti_kurikan_nimipaivat_finland_eurovision_2015_03_01

————-

Σε λίγες μέρες θα έχουμε ακόμα περισσότερα τραγούδια, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, όπου σήμερα 4 Μαρτίου γίνεται ο ελληνικός τελικός στο “ΕΝΑΣΤΟΝ”.

Καλή μας επιτυχία και ας κερδίσει ο καλύτερος και ο καταλληλότερος!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here