Γράφει η Πέννυ Γέρου
www.musiccorner.gr
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Death Proof

Εντάξει, δε διαφωνώ, τα λόγια είναι περιττά γι’ αυτό και δε θα μακρυγορήσω στο σημερινό άρθρο. Αλλά, πιστέψτε με, δεν είναι δυνατό να αφιερώνεις μια στήλη τη μουσική και τον κινηματογράφο και να μην κάνεις ένα πέρασμα από Death Proof (2007), Quentin Tarantino και… The Coasters!

movies_corner_2013_11_death_proof_01

Για να είμαι ειλικρινής, το Death Proof σαν πλοκή δε μου είπε πολλά πράγματα. Η σκηνοθεσία και το σενάριο στο πρώτο μισό ήταν αρκετά ενδιαφέροντα και μου τράβηξαν την προσοχή. Η παρέα των Arlene (Vanessa Ferlito), Jungle Julia (Sydney Poitier) και Kim (Tracie Thoms) να ακολουθείτε ύποπτα από τον Mike (Kurt Russel) σε κρατά με κομμένη σχεδόν την ανάσα και παρατηρείς με ενδιαφέρον πώς εξελίσσεται η γνωριμία τους και πώς ο κίνδυνος σκαρφαλώνει σιγά σιγά ως το λαιμό της κοριτσοπαρέας.

Τα λόγια για τη Vanessa Ferlito και το lap dance της είναι επίσης περιττά. Η ίδια αισθησιακή, δυναμική και τολμηρή. Επίσης, είναι ζωντανή απόδειξη πως μια γυναίκα μπορεί να είναι sexy με ένα απλό t-shirt, ένα σορτσάκι κι ένα ζευγάρι πλαστικές παντόφλες. Ακόμα κι αν η Kim της την έφερε, η Arlene χόρεψε το δικό της χορό μπροστά σε έναν άγνωστο, σε ένα μυστήριο τύπο που δε διστάζει να κάτσει ένα ολόκληρο βράδυ στη μπάρα του μαγαζιού και να κοιτάζει την κοριτσοπαρέα με βλέμμα γοητευτικό και συνάμα επικίνδυνο.

Νομίζω πως είναι από τις πιο δημοφιλείς σκηνές του Hollywood και το soundtrack από τα κομμάτια που θα ακούγονται για πολύ καιρό. Οι The Coasters είχαν την τύχη (ή ατυχία) να γίνουν περισσότερο γνωστοί από την εν λόγω σκηνή, αλλά παρόλα αυτά είναι ένα συγκρότημα που υπάρχει από τη δεκαετία του ’50 στην Αμερική. Πρόσφατα, ένα νέο συγκρότημα από την Ισπανία τόλμησε (με την καλή έννοια) να τους διασκευάσει. Cromática Pistona, λοιπόν, και μια διασκευή που ακούστηκε ιδιαίτερα την τελευταία χρονιά, «Down In Mexico»!

Όπως ανέφερα παραπάνω, το δεύτερο μισό της ταινίας δε μου έκανε τόση εντύπωση. Ο Tarantino έδωσε περισσότερη έμφαση στη δράση, με χαρακτηριστική τη σκηνή της ηθοποιού και stuntman Zoe Bell (η ίδια έκανε τα stunts του ρόλου της, καθώς είχε κάνει και τα stunts της Uma Therman στο Kill Bill). Παρόλα αυτά ο σκηνοθέτης πέτυχε το στόχο του, μια ταινία με δράση, μυστήριο και πολύ κίνδυνο.

Ακριβώς λόγω ενός stunt αυτοκινήτου που στέκεται ως ο τόπος θανάτου για πολλές κοπέλες που πέφτουν θύμα στη γοητεία του Mike, κάθε φορά μου έρχεται στο μυαλό ένα άλλο κομμάτι – soundtrack από άλλη ταινία φυσικά – το οποίο θα μπορούσε να περιγράψει με δύο άλλες λέξεις το αμάξι αυτό: In the Death Car, αυτή τη φορά από το θρύλο της rock μουσικής Iggy Pop και τον γκουρού της βαλκανικής μουσικής Goran Bregovic!  Η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που μπαίνω σε ένα αμάξι που ο οδηγός… δεν είναι και τόσο εμπιστεύσιμος, αυτόματα μετονομάζω το αμάξι του Death Proof ή Death Car, περισσότερο για να τον πειράξω με έμμεσο τρόπο!

Μια ταινία λοιπόν που θα μείνει στην ιστορία της κινηματογραφικής δράσης του Quentin Tarantino και του Hollywood, είτε για το ιστορικό lap dance, είτε για το αξέχαστο soundtrack, είτε για αυτό το deathproof αμάξι!

movies_corner_2013_11_death_proof_02

————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here