Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Ο Joe Coughlin (Ben Affleck) έχει επιστρέψει στη Βοστώνη και, απαυδισμένος από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ορκίζεται να μην ακολουθήσει ποτέ ξανά εντολές άλλων. Έτσι, αποφασίζει να μπει στην παρανομία και να φτιάξει τους δικούς του κανόνες, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του (Brendan Gleeson) είναι επιθεωρητής της αστυνομίας. Σταδιακά, βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα παιχνίδι αντίπαλων συμμοριών, στην εποχή της Ποτοαπαγόρευσης…

live_by_night_afisa_2017_01

«Ο Νόμος της Νύχτας» (“Live by Night”) είναι απλά μία από τις καλύτερες ταινίες της σεζόν. Πέρα από το να πρωταγωνιστεί, ο Affleck υπογράφει τη σκηνοθεσία, αλλά και το σενάριο, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Dennis Lehane. Προσωπικά, θεωρώ τον πρωταγωνιστή του φιλμ μακράν καλύτερο σκηνοθέτη από ηθοποιό. Εν προκειμένω, έχει δημιουργήσει ορισμένες σεκάνς και πλάνα τα οποία μπορούν να ενταχθούν σε κινηματογραφικές ανθολογίες, ενώ ταυτόχρονα το σενάριό του διαθέτει εξαιρετικά ευφυείς και κοφτερούς διαλόγους. Το φιλμ αποτελεί, λοιπόν, προσωπικό του επίτευγμα –και δικαίως.

live_by_night_2017_01

Θαυμάσια φωτογραφία, σκηνικά, κοστούμια, μοντάζ, αλλά και όλο το εκλεκτό καστ των ηθοποιών, συμβάλλουν τα μέγιστα στη δημιουργία ενός φιλμ που είναι απολαυστικό στη θέασή του. Το σπουδαιότερό του πλεονέκτημα δε, για εμένα, είναι ότι ο Affleck δεν αναβιώνει απλώς το είδος της γκανγκστερικής ταινίας –έχουμε, άλλωστε, δει και άλλα έργα αντίστοιχου ύφους τα τελευταία χρόνια. Αυτό που επιτυγχάνει, όπως και σε όλες τις προηγούμενες ταινίες που έχει σκηνοθετήσει, είναι ότι, μέσα από τη σκηνοθετική του οπτική, είναι εμφανές πως έχει μελετήσει πολύ καλά το είδος με το οποίο καταπιάνεται κάθε φορά και, κυρίως, ότι χειρίζεται το υλικό του με σεβασμό και θαυμασμό για την ιστορία του σινεμά. Γι’ αυτό ακριβώς και θεωρώ πως έχει δημιουργήσει μία ταινία, η οποία έχει ήδη πάρει επάξια τη θέση της στις μεγάλες αφηγήσεις του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Tanweer, από την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here