Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Ο Henri Charrière (Charlie Hunnam), είναι έμπειρος διαρρήκτης, διάσημος με το προσωνύμιο «Πεταλούδας» (“Papillon”). Όταν τα αφεντικά του τον παγιδεύουν για έναν φόνο που δεν διέπραξε, ο «Πεταλούδας» καλείται να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές της Γαλλικής Guiana. Στη μεταφορά του προς το νησί, γνωρίζεται με έναν ιδιόρρυθμό παραχαράκτη, τον Louis Dega (Rami Malek), τον οποίο και προσεγγίζει γιατί διαθέτει χρήματα –χρήματα που θέλει να χρησιμοποιήσει για να καταφέρει να αποδράσει…

papillon_afisa_2018_08

Ο Michael Noer υπογράφει τη σκηνοθεσία στο «Ο Πεταλούδας» (“Papillon”), το remake της ομώνυμης κλασικής ταινίας του 1973, με πρωταγωνιστές τους Steve McQueen και Dustin Hoffman, η οποία επίσης κυκλοφορεί αυτόν τον καιρό σε επανέκδοση στις αίθουσες. Το σενάριο και των δύο φιλμ βασίζεται στα βιβλία του Charrière “Papillon” και “Banco”, τα οποία περιγράφουν μία απίστευτη αληθινή ιστορία. Καθώς δεν έχω δει την πρωτότυπη ταινία, ευτυχώς δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις –οι οποίες, άλλωστε δεν μου αρέσουν διόλου–, ωστόσο είναι σαφές ότι το πρωτότυπο έργο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολύ επιτυχημένες και αγαπημένες ταινίες, όπως «Η Τελευταία Έξοδος, Ρίτα Χέιγουορθ» (“The Shawshank Redemption”, 1994).

papillon_2018_08

Τί έχουμε λοιπόν σε αυτόν τον καινούργιο «Πεταλούδα»; Εξαιρετική αναπαράσταση της εποχής και των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούσαν σε εκείνη τη φυλακή – κάτεργο. Πολύ καλές ερμηνείες από τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, αλλά και τη διανομή εν γένει. Μια ταινία έντιμων προθέσεων, η οποία υμνεί τη θέληση, το ανθρώπινο πνεύμα, την πίστη, την ελπίδα, τη φιλία και, κυρίως, δεν υποτιμά τη νοημοσύνη του θεατή. Ναι, ορισμένες φορές είναι δύσκολο και σκληρό να παρακολουθήσεις και τα 136 λεπτά της –ειδικά εάν λάβουμε υπ’ όψιν πως τα όσα περιγράφει συνέβησαν στ’ αλήθεια. Όμως η ολοκλήρωση της θέασης αξίζει τον κόπο, καθώς προσφέρει συγκίνηση, αλλά και την πολυπόθητη κάθαρση.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Spentzos Film, από την Πέμπτη, 23  Αυγούστου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here