Το Rēs Ratio με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει -online αυτή την φορά- την πρώτη σκηνοθετική δουλειά της Έφης Μπίρμπα, Ο Σωσίας.
Με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη και τους Δρόσο Σκώτη, Γιώργο Συμεωνίδη, Συμεών Τσακίρη και Κωνσταντίνο Καρβουνιάρη, η Έφη Μπίρμπα συστήνει μια σπουδή στο ομώνυμο έργο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.

Μετά από τη συγκινητική ανταπόκριση του κοινού στην παράσταση με τα περισσότερα sold out της σεζόν 2014-15 το έργο θα προβάλλεται για 3 μέρες, 8, 9, 10 Ιανουαρίου 2021 στην πλατφόρμα της Ticketservices.gr. Με τον Σωσία εγκαινιάζεται μια αναδρομική online παρουσίαση όλων των θεατρικών παραστάσεων της Έφης Μπίρμπα: Ο Σωσίας, Τα Ωραία Χέρια μας, Ριχάρδος ο Β’, Δον Κιχώτης βιβλ. 2ο, κεφ. 23ο. Μαζί της πάντα μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών κι ερμηνευτών με επικεφαλής τον Άρη Σερβετάλη.

Επηρεασμένος τόσο από τον Γερμανό E.T.A. Hoffmann όσο και από τον Ρώσο Νικολάι Γκόγκολ, ο κορυφαίος δημιουργός Ντοστογιέφσκι γράφει τον Σωσία πριν τα διάσημα μεταγενέστερα έργα του (Έγκλημα και Τιμωρία, Δαιμονισμένοι, Αδελφοί Καραμαζόφ). Ο Σωσίας εξέπληξε τους συγχρόνους του, καθώς καταδύεται με τρόπο θαυμαστό στα μύχια της ψυχής του ήρωά του. Το έργο αποτέλεσε σημείο αναφοράς ακόμα και για συγγραφείς που δεν εκτιμούσαν τον Ντοστογιέφσκι – ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ που τον θεωρούσε «μέτριο συγγραφέα» παραδεχόταν πως ο Σωσίας είναι «το καλύτερο πράγμα που έγραψε ποτέ» και πως είναι «ένα σπάνιο έργο τέχνης».

Σημείωμα Έφης Μπίρμπα
Γινόμαστε αυτόπτες της εσώτερης ζωής του Γκολιάτκιν, ενός αθόρυβου, ασήμαντου προσώπου που ζει κάπου στην σκοτεινή Αγ. Πετρούπολη. Τον παρατηρούμε στην προσπάθεια του να σταθεί εντός μιας κοινωνικά αποδεκτής φυσιολογικότητας σε μια σειρά επεισοδίων της ζωής του. Μπροστά μας εμφανίζεται το υποκειμενικό πλάνο του ήρωα και ό,τι συμβαίνει κάτω από το κέλυφος των φαινομένων μιας φυσιολογικής ζωής. Διασπώντας την γραμμικότητα της αφήγησης του έργου και μεγεθύνοντας κάποια από τα επεισόδιά του επιτελείται μια προσπάθεια καταβύθισης μαζί με το πρόσωπο του Γκολιάτκιν στην κοινωνική αποκοπή, την απομόνωση, τον θόρυβο και τη σιωπή.

Σκηνοθεσία – Σκηνoγραφία – Κοστούμια: Έφη Μπίρμπα
Δραματουργική επεξεργασία: Έφη Μπίρμπα σε συνεργασία με τους Άρη Σερβετάλη και Μιχαήλα Πλιαπλιά

Ηχητικός σχεδιασμός: Vangelino Currentzis
Σχεδιασμός φωτισμού: Θύμιος Μπακατάκης
Bοηθός σκηνοθέτη: Μιχαήλα Πλιαπλιά
Επιμέλεια κοστουμιών: Κωνσταντίνος Μαλινδρέτος

Ερμηνευτές: Άρης Σερβετάλης, Δρόσος Σκώτης, Γιώργος Συμεωνίδης, Συμεών Τσακίρης, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης

Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καπλανίδης
Γραφίστες: Σάκης Στριτσίδης, Πασχάλης Ζέρβας
Video και teaser παράστασης: Γρηγόρης Πανόπουλος, Χρήστος Νίκου

ONLINE ΠΡΟΒΟΛΗ – VIDEO ON DEMAND
ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΑΠΟ 8 ΕΩΣ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 10€
(με δυνατότητα παρακολούθησης της παράστασης online οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο τριήμερο 8, 9, 10 Ιανουαρίου 2021 και για διάστημα 4 ωρών από την έναρξη της προβολής).

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Online: ticketservices.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here