Γράφει η Ελένη Τσαλκατίδου
Φωτογραφίες: Ιωάννης Αδαμίδης

Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου σε μιούζικαλ; Μπορεί στο άκουσμα της είδησης πολλοί να ξαφνιαστούν, όμως, εξίσου γλυκό θα είναι το ξάφνιασμά τους όταν δουν στη σκηνή μπροστά τους να ξετυλίγεται το έργο με την υπογραφή του Δημήτρη Μαραμή!

erotokritos_2017_07_016_tutti

Το έργο ξεκίνησε το ταξίδι του τον περασμένο Μάιο από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, γνωρίζοντας ενθουσιώδη αποδοχή από το κοινό, και πλέον οι θεατές ανά την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν τη συναυλιακή εκδοχή του. Όπως, δηλαδή, έκαναν και οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι βρέθηκαν την περασμένη Δευτέρα στη Μονή Λαζαριστών και απόλαυσαν το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, δοσμένο μ’ έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην σκηνή της Μονής Λαζαριστών αξιοποιήθηκε ένα σύνολο από 10 ερμηνευτές και μουσικούς από το δυναμικό της πόλης!

Ο Ερωτόκριτος -αυτός δηλαδή που κρίνεται από τον έρωτα, αυτός που υποφέρει- είναι μια ιστορία αγάπης. Μέσα από τις ιστορίες των δύο πρωταγωνιστών, ο θεατής θα έρθει αντιμέτωπος με τις έννοιες της φιλίας, της αρρώστιας και του πόθου. Οι ρόλοι της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου εκφράζουν την βαθιά και αληθινή υπόσταση του έρωτα, που σήμερα έχει ξεφτίσει.


Αυτό που εντυπωσιάζει ευχάριστα είναι το γεγονός ότι ο Δημήτρης Μαραμής, έχοντας ως βάση το κείμενο του Κορνάρου δημιούργησε ένα μουσικό θέατρο χωρίς αισθητικές προκαταλήψεις: με αρκετές αναφορές στην τζαζ, μπλουζ και ροκ μουσική, ο συνθέτης άντλησε μεγάλο μέρος του υλικού του και από την κρητική διάλεκτο, στην οποία είναι γραμμένο το έργο. Αξιοποίησε, δηλαδή, με απόλυτη μαεστρία παλιά υλικά για να δημιουργήσει κάτι νέο, με σεβασμό όμως στο αρχικό έργο. Κατάφερε να το φέρει στο σήμερα, αν και είναι γραμμένο …το 1600!

erotokritos_2017_07_025_voutsikakis_dimopoulou_mavridou

Ο Ερωτόκριτος του Μαραμή δεν ακολουθεί την πεπατημένη: είναι ένα μουσικό κάλεσμα που σκοπό έχει την παρουσίαση του αληθινού έρωτα με μία σύγχρονη ματιά, που δικαίως κατατάσσει τον συνθέτη στη λίστα με τους πιο ελπιδοφόρους δημιουργούς της γενιάς του. Η συναυλιακή εκδοχή του έργου έχει τη δομή και το ύφος μιας συναυλίας, ενώ η ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι υπάρχει λόγος: τα αφηγηματικά δηλαδή μέρη, δια στόματος του ίδιου του συνθέτη, που βοηθούν στη συνοχή και στην εξέλιξη του έργου.


Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για τον Θοδωρή Βουτσικάκη, ο οποίος κρατάει τον ρόλο του Ερωτόκριτου και αποτελεί την ιδανική επιλογή, συνδυάζοντας την ευγενική φυσιογνωμία με τη μελωδικότητα της φωνής που απαιτείται. Επίσης για την Ελένη Δημοπούλου που ως Αρετούσα είναι απόλυτα πειστική στο ρόλο της έφηβης ερωτευμένης.

erotokritos_2017_07_034_tutti

Αν σταθείτε τυχεροί και στο μέρος όπου βρίσκεστε ταξιδέψει η ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, μην τη χάσετε! Πρόκειται για μία καλλιτεχνική πρόταση, που θα σας συναρπάσει και θα σας μεταφέρει στα μονοπάτια του παθιασμένου έρωτα!

erotokritos_2017_07_032_voutsikakis_dimopoulou

*** Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο καταξιωμένος ερμηνευτής Θοδωρής Βουτσικάκης και οι ταλαντούχες τραγουδίστριες Ελένη Δημοπούλου και Μέλα Γεροφώτη.

Συμμετέχουν ως special guests οι Νίκος Κύρτσος, Ανέστης Ιωαννίδης και Θάλεια Μαυρίδου ενώ τo σχήμα διευθύνει και συνοδεύει στο πιάνο ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής.

————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here