Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη
5/2/2010

Η περσινή νίκη του Alexander Rybak με το τραγούδι “Fairytale” φέρνει τoν 55ο Διαγωνισμό της Eurovision στο Όσλο της Νορβηγίας. Οι δύο ημι-τελικοί θα διεξαχθούν στις 25 και 27 Μαΐου, ενώ ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στην Telenor Arena στις 29 Μαΐου.

Στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν 39 συνολικά χώρες, τρεις λιγότερες από πέρσι, με την Ανδόρα, την Τσεχία, την Ουγγαρία και το Μαυροβούνιο να έχουν αποσυρθεί. Η Γεωργία επιστρέφει, μετά την περσινή απόφαση της EBU να απορρίψει το γεμάτο πολιτικούς υπαινιγμούς τραγούδι της και την ακόλουθη απόσυρσή της από το διαγωνισμό.

Με τη Eurovision, λοιπόν, να διεξάγεται στα τέλη Μαΐου, οι χώρες έχουν αρχίσει να επιλέγουν το τραγούδι και τον καλλιτέχνη που θα τους εκπροσωπήσει.

Η Αλβανία, η Ελβετία και η Φινλανδία έχουν ήδη ολοκληρώσει τις διαδικασίες επιλογής. H Βοσνία Ερζεγοβίνη έχει επιλέξει τη συμμετοχή της, θα την παρουσιάσει όμως επίσημα στις αρχές Μαρτίου. Άλλες έξι χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γεωργία, Ισραήλ, Τουρκία, Ουκρανία) έχουν ανακοινώσει μόνο το όνομα των καλλιτεχνών που θα τους εκπροσωπήσουν στο διαγωνισμό. Η Ολλανδία έχει παρουσιάσει το τραγούδι, το οποίο ονομάζεται “Ik ben verliefd, Shalalie” («Είμαι Ερωτευμένος, Shalalie»), αλλά θα αναζητήσει μέσα από εθνικό διαγωνισμό στις 7 Φεβρουαρίου τον ερμηνευτή του.

Οι υπόλοιπες χώρες θα αρχίσουν να ανακοινώνουν τις συμμετοχές τους μέσα στις επόμενες μέρες. Στις 6 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν οι εκπρόσωποι της Νορβηγίας, της Δανίας και της Ισλανδίας, ενώ την επόμενη μέρα σειρά θα πάρουν η Κύπρος και η Ολλανδία.

Οι πρώτες πάντως συμμετοχές που έχουν παρουσιαστεί δεν ξεφεύγουν από όσα έχουμε δει και ακούσει τα προηγούμενα χρόνια.

Η Αλβανία θα στείλει την εξαιρετική τραγουδίστρια Juliana Pasha με το τραγούδι “Nuk mundem pa ty” («Δεν μπορώ χωρίς εσένα»). Η τραγουδίστρια είχε δοκιμάσει το 2007 και το 2008 να λάβει το χρίσμα, φαίνεται όμως ότι φέτος ήταν η χρονιά της να κερδίσει τον εθνικό διαγωνισμό της Αλβανίας και να ταξιδέψει στο Όσλο. Το τραγούδι αποτελεί ένα χορευτικό κομμάτι, στο disco στυλ που ακούγεται συχνά στη Eurovision.

 

—————————————————————————————————–

Η Ελβετία επέλεξε φέτος να στείλει ένα γαλλόφωνο τραγούδι με τίτλο “Il Pleut d’Or” («Βρέχει Χρυσάφι») και ερμηνευτή το Michael von der Heide. Αποτελεί και αυτό ένα χορευτικό τραγούδι στους γνώριμους ήχους της Eurovision, με έντονες επιρροές από τη δεκαετία του ’80.

—————————————————————————————————–

H Φινλανδία θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό με ένα χαρούμενο τραγούδι, το οποίο δανείζεται πολλά στοιχεία από την παραδοσιακή μουσική της χώρας. Το “Työlki Εllää” («Ο άνθρωπος μπορεί και να δουλέψει για να ζήσει») θα ερμηνεύσει το γυναικείο folk ντουέτο Kuunkuiskaajat.

—————————————————————————————————–

Πάντως, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τις 22 Μαρτίου, οπότε και λήγει η προθεσμία της EBU για την υποβολή των τραγουδιών από τις χώρες που θα συμμετάσχουν στο φετινό διαγωνισμό…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here