Γράφει ο Παύλος Ζέρβας

Όλα έτοιμα για τον μεγάλο τελικό του 61ου διαγωνισμού της Eurovision, που θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες στη Σουηδία και για πρώτη φορά από το 2000 και έπειτα δεν θα δούμε να συμμετέχει η χώρα μας! Η συμμετοχή των Argo δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό, αποτέλεσμα μάλλον αναμενόμενο και φυσικά οι έλληνες eurofans βράζουν από τον θυμό τους για την επιλογή της διοίκησης της ΕΡΤ.

Μια ΕΡΤ που σε ανακοίνωσή της προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέροντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν την ενδιαφέρει το “εμπορικό” κομμάτι του διαγωνισμού και στόχος της είναι να στέλνει “ποιοτικές” συμμετοχές. Η …πχοιότητα όμως που στείλαμε, προφανώς και έπεσε βαριά στην Ευρώπη η οποία ψήφισε ένα μεγαλοπρεπές GRexit, εκθέτοντας τη διοίκηση της ΕΡΤ και φυσικά τον πρόεδρό της Διονύση Τσακνή. Το αλλοπρόσαλλο “utopian land” μόνο με μια ουτοπία θα μπορούσε να βρεθεί στον τελικό, αλλά το θαύμα αυτό παραήταν δύσκολο για να συμβεί!

Έτσι πάμε σε έναν τελικό χωρίς ελληνική συμμετοχή, αλλά με …ελληνικό ενδιαφέρον! Κι αυτό εστιάζεται πλέον στην συμμετοχή της Ρωσίας, που εμφανίζεται με τραγούδι του δικού μας Δημήτρη Κοντόπουλου, το οποίο επιμελήθηκε σκηνικά ο μετρ του είδους Φωκάς Ευαγγελινός! Δυο άνθρωποι που προφανώς δεν χωρούσαν στην “ποιότητα” της ΕΡΤ.

Από την άλλη, έχουμε και τη Κύπρο, που φέτος είναι ικανή για πολλά, με την εξαιρετική ροκιά των Minus One και το “Alter Ego”. Ένα τραγούδι με δυναμικά χαρακτηριστικά που μπορεί να μπει στη δεκάδα και το οποίο φέρει τη σφραγίδα του Τόμας Γκούσταφσον, δημιουργού εκείνου του αξέχαστου “Euphoria” που είχε κερδίσει στον διαγωνισμό του 2012.

Τι να προσέξουμε σήμερα;

  • Την άτυπη κόντρα Ρωσίας – Ουκρανίας. Και οι δύο συμμετοχές δείχνουν ικανές να πάνε ψηλά. Η Ουκρανία κατεβαίνει με ένα πολιτικό τραγούδι, το “1944” που ερμηνεύει η Jamala και το οποίο ουσιαστικά αναφέρεται στην εκδίωξη των Τατάρων από τη Κριμαία, από τις δυνάμεις του Ιωσήφ Στάλιν. Το τραγούδι αναφέρεται με έξυπνο τρόπο σε αυτά τα γεγονότα και όχι ευθέως, και έτσι ξεπέρασε τον σκόπελο της επιτροπής του θεσμού που δεν επιτρέπει “πολιτικά τραγούδια”, ωστόσο οι δημιουργοί του όπου σταθούν και όπου βρεθούν είναι ξεκάθαροι για το νόημα του τραγουδιού τους! Μάλιστα αν οι Ουκρανοί κερδίσουν λέγεται πως θα προσπαθήσουν να διεξάγουν του χρόνου τον διαγωνισμό στη Σεβαστούπολη, που προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσία!

 

Από την άλλη η Ρωσία κατεβαίνει με το τραγούδι “You are the only one” του Sergey Lazarev, που όπως είπαμε πιο πάνω φέρει τη σφραγίδα των δικών μας Δημήτρη Κοντόπουλου και Φωκά Ευαγγελινού. Με στήριγμα το ανατολικό μπλοκ που αναμένεται να ψηφίσει γενναιόδωρα τη συμμετοχή αυτή, οι Ρώσοι φαίνεται να θέλουν πολύ τη πρώτη θέση και γι’ αυτό έριξαν πολύ χρήμα με το διαδραστικό video wall και τη γενικότερη προετοιμασία του τραγουδιού. Μέχρι και έμπειρους Σουηδούς τραγουδιστές πήραν για να αναλάβουν τα φωνητικά! Τα μεγάλα διεθνή δίκτυα αναφέρουν πως η Ρωσία φέτος είναι αποφασισμένη να κερδίσει και τα στοιχήματα τη φέρνουν στη πρώτη θέση, με την Ουκρανία όμως να ανεβαίνει συνεχώς!

 

  • Τη συμμετοχή της Αυστραλίας (Dami Im – Sound Of Silence) που έρχεται ψηλά στα προγνωστικά! Μιας χώρας που φυσικά δεν έχει σχέση με την Ευρώπη, αλλά φαίνεται πως αγαπά πολύ τη Eurovision. Πέρυσι συμμετείχε χαριστικά λόγω του εορταστικού χαρακτήρα της 60ης Eurovision και φέτος …επιστρέφει μετά από απαίτηση των Eurofans αλλά και επιθυμία της χώρας να ξανασυμμετάσχει στον διαγωνισμό. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι αν κερδίσει, ο διαγωνισμός του χρόνου δεν θα γίνει στην μακρινή ήπειρο, αλλά σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, ώστε να μη χαθεί ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας του θεσμού.

 

  • Την Iveta Mukuchyan…! Μπορεί το όνομά της να μη σας θυμίζει κάτι αλλά ….σίγουρα σας θυμίζει η φιγούρα της στον α’ ημιτελικό! Η 30χρονη Αρμένισα και κάτοικος Γερμανίας, έχει καταστήσει μόνη της την Αρμενία ανάμεσα στα φαβορί, με την εκρηκτική παρουσία της. Στα στοιχήματα ανεβαίνει συνεχώς αλλά ανεβαίνει και στην …εκτίμηση του ανδρικού φύλλου! Ωστόσο η Αρμενία αναμένεται να δεχθεί κυρώσεις, καθώς η πανέμορφη Iveta αποφάσισε να δείξει πως την απασχολεί και η πολιτική και δεν δίστασε στο green room,  κατά τη διεξαγωγή του α’ ημιτελικού, να υψώσει σημαία της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ! Η EBU καταδίκασε αυτή τη κίνηση και …υποσχέθηκε στην Αρμενία ποινές, μέχρι και αφαίρεση του τίτλου αν η χώρα κερδίσει!
    Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί πεδίο διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν με αποκορύφωμα φυσικά τον αιματηρό πόλεμο που έγινε στη περιοχή ανάμεσα στις δύο χώρες και τερματίστηκε το 1994…

 

  • Τον νέο τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων… Ενώ μέχρι σήμερα η κάθε χώρα έδινε την τελική της βαθμολογία που αποτελούσε τον μέσο όρο των ψήφων επιτροπής και κοινού (televoting), από φέτος κάθε χώρα θα δίνει δύο διαφορετικά σετ βαθμολογιών. Το ένα θα αφορά τις ψήφους της επιτροπής και το άλλο του κοινού. Με αυτό το τρόπο θα φαίνεται ποιο τραγούδι ήταν πιο “δημοφιλές” στο κόσμο και πιο ήταν το καλύτερο σύμφωνα με τους πιο “εξειδικευμένους” κριτικούς. Στη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων, οι εκπρόσωποι των χωρών θα δίνουν το αποτέλεσμα των κριτικών επιτροπών και στο τέλος, αφού παρουσιαστεί η βαθμολογία όλων των κριτικών επιτροπών, θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του κοινού, ξεκινώντας από τη χώρα που συγκέντρωσε τη μικρότερη βαθμολογία. Η βαθμολογία του κοινού θα προστίθεται στη βαθμολογία της κριτικής επιτροπής που ανακοινώθηκε νωρίτερα και έτσι στο τέλος θα φτάσουμε στον τελικό νικητή.
    Με το νέο αυτό σύστημα, οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι ο νικητής δεν θα μπορεί να προκύψει από πολύ νωρίς και μέχρι τελευταία στιγμή που θα ανακοινώνονται οι βαθμολογίες του κοινού, θα υπάρχει αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα…

 

  • Τον …Justin Timberlake που όχι, δεν θα διαγωνιστεί στον τελικό, θα εμφανιστεί όμως στη σκηνή για να προωθήσει το νέο του single από την κινηματογραφική ταινία “Trolls” όπου πρωταγωνιστεί ο ίδιος!

timberlake_2016_05_001

Τη βραδιά στην Globe Arena της Στοκχόλμης θα παρουσιάσουν -όπως και τους ημιτελικούς- η Πέτρα Μέντε και ο Μανς Ζεμερλόου που κέρδισε πέρυσι με το τραγούδι «Heroes» και έφερε τον διαγωνισμό στη Σουηδία…

eurovision_2016_parousiastes

Θα ξεκινήσει στις 10 μμ ώρα Ελλάδος, και θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ1…

Παρακάτω όλες οι συμμετοχές, με τη σειρά που θα εμφανιστούν:

01. Βέλγιο: What’s The Pressure – Laura Tesoro
02. Τσεχία: I Stand – Gabriela Gunčíková
03. Ολλανδία: Slow Down – Douwe Bob
04. Αζερμπαϊτζάν: Miracle – Samra
05. Ουγγαρία: Pioneer – Freddie
06. Ιταλία: No Degree Of Separation – Francesca Michielin
07. Ισραήλ: Made Of Stars – Hovi Star
08. Βουλγαρία: If Love Was A Crime – Poli Genova
09. Σουηδία: If I Were Sorry – Frans
10. Γερμανία: Ghost – Jamie-Lee
11. Γαλλία: J’ai cherché – AMir
12. Πολωνία: Color Of Your Life – Michał Szpak
13. Αυστραλία: Sound Of Silence – Dami Im
14. Κύπρος: Alter Ego – Minus One
15. Σερβία: Goodbye (Shelter) – Sanja Vučić ZAA
16. Λιθουανία: I’ve Been Waiting For This Night – Donny Montell
17. Κροατία: Lighthouse – Nina Kraljić
18. Ρωσία: You Are The Only One – Sergey Lazarev
19. Ισπανία: Say Yai! – Barei
20. Λετονία: Heartbeat – Justs
21. Ουκρανία: 1944 – Jamala
22. Μάλτα: Walk On Water – Ira Losco
23. Γεωργία: Midnight Gold – Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz
24. Αυστρία: Loin d’ici – ZOË
25. Ηνωμένο Βασίλειο: You`re Not Alone – Jack and Joe
26. Αρμενία: LoveWave – Iveta Mukuchyan

eurovision_2016_trophy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here