3/3/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας

Πραγματοποιήθηκε χθες στα studio της ΕΡΤ ο ελληνικός τελικός της Eurovision, μέσα από τον οποίο αναδείχθηκε το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει το Μάιο στη Γερμανία. Ο Λούκας Γιώρκας με τον Stereo Mike επικράτησαν τελικά και το τραγούδι τους “watch my dance” θα ακουστεί στον 56ο διαγωνισμό της Eurovision.

Η βραδιά ξεκίνησε στις 22.00 και μεταδόθηκε απ’ ευθείας από τη ΝΕΤ. Φέτος στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, η ΕΡΤ αποφάσισε να κάνει οικονομία (αλήθεια, γιατί δεν κάνει το ίδιο και σε κάποιες άλλες παραγωγές της για τις οποίες έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί;) και έτσι ο ελληνικός τελικός διακρίθηκε για τη …προχειρότητα και τη μιζέρια του. Φυσικά δεν είναι το χρήμα και τα φαντασμαγορικά show που θα ορίσουν μια εκδήλωση ως επιτυχημένη και το πρόβλημα δεν το εστιάζω στο ότι η ΕΡΤ αποφάσισε να οργανώσει μια …οικονομική βραδιά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρχαν πραγματικά πρωτότυπες ιδέες, όλα έμοιαζαν μουντά, χωρίς κέφι και χωρίς παλμό. Οι διοργανωτές προσπάθησαν να σώσουν τη παρτίδα με κάποιες …κουλτουριάρικες guest επιλογές, που όμως δεν ταιριάζουν στο γενικότερο προφίλ του διαγωνισμού και τελικά ήταν παράταιρες. Πραγματικά αστεία μου φάνηκε η “εξέδρα” στο Αμφιθέατρο της ΕΡΤ, που αποτελούταν από κάποιους δημοσιογράφους και fans του θεσμού, που μετά από κάθε συμμετοχή προσπαθούσαν φωνάζοντας και κάποιοι κυριολεκτικά …γκαρίζοντας να δώσουν ένταση, πως όμως να γίνει κάτι τέτοιο με κάτι παραπάνω από 50 άτομα;

Οι νεαροί ερμηνευτές που φέτος αποφασίστηκε να είναι οι φιναλίστ του διαγωνισμού, έδειχναν κι αυτοί κάπως τρακαρισμένοι. Λογικό, τα παιδιά δεν έχουν ακόμα το κατάλληλο background για να σταθούν σε τόσο δυνατούς θεσμούς και φαντάζομαι και κανείς από την ΕΡΤ δεν φρόντισε να τους βοηθήσει στη προετοιμασία τους.

Πριν την εμφάνιση των φιναλίστ, το event ξεκίνησε με την ομάδα κρουστών του Νίκου Τουλιάτου. Κανείς από την ομάδα δεν γέλασε, για την ακρίβεια ήταν όλοι …κατσουφιασμένοι, όλοι ντυμένοι στα μαύρα, όλοι σοβαροί και …στενοχωρημένοι! Εμείς όμως, γιατί να συμμετέχουμε στο …πένθος αυτό;;;

Αμέσως μετά εμφανίστηκε η παρουσιάστρια Λένα Αρώνη. Κι αυτή ντυμένη στα μαύρα, στο κλίμα της βραδιάς! Μας εξήγησε ότι η βραδιά σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο studio A, στο studio Δ, στο αμφιθέατρο… Δηλαδή αλλού είναι τα τραγούδια και αλλού …οι θεατές που ζητωκραυγάζουν! Μας παρουσίασε την κριτική επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι Μαρίνα Λαχανά (Διευθύντρια Προγράμματος Ελληνικής Ραδιοφωνίας), Ανδρέας  Πυλαρινός (αρχιμουσικός), Γιώργος  Παυριανός (στιχουργός), Μπέσυ  Μάλφα (ηθοποιός) και Μιχάλης Τσαουσόπουλος (γενικός διευθυντής Ρ/Σ Athens Dee Jay και Rοck FM). Στη συνέχεια παρέδωσε τη σκυτάλη ξανά στον Νίκο Τουλιάτο, που παίζοντας ένα …μπουκάλι νερού εν είδη κρουστού οργάνου και έχοντας τριγύρω του όλους τους υποψήφιους, παρουσίασαν με τρόπο ιδιαίτερο ένα μικρό μέρος από τα ρεφρέν των τραγουδιών του τελικού. Ιδιαίτερη παρουσίαση, δεν λέω, είχε ενδιαφέρον…

Στη συνέχεια βαρεθήκαμε από το πολύ μπλα μπλα της Λένας Αρώνη… Συνέντευξη στον Νίκο Τουλιάτο, παρουσίαση πάλι των χώρων, πολυλογία για το τι σημαίνουν όροι όπως Green Room, τηλεψηφοφορία κλπ, μέχρι και επιμονή της Λένας Αρώνη να στραφούν οι κάμερες ντε και καλά στους ανθρώπους στα κομπιούτερ που μάζευαν τις ψήφους του televoting και ήταν στριμωγμένοι πίσω από την επιτροπή! Μετά άντε να μας θυμήσουν …με το ζόρι τι έγινε στον περυσινό τελικό εστιάζοντας όμως αποκλειστικά στη Γερμανία και τη Lena που κέρδισε. Καμία αναφορά στον Γιώργο Αλκαίο που ήρθε όγδοος!!! Αντιθέτως μας έδειξαν ξανά ολόκληρο το “Satellite” της Γερμανίας και τους Γερμανούς να πανηγυρίζουν στις πλατείες, λες και τίποτε άλλο σημαντικό δεν συνέβη πέρσι! (ευχαριστημένη τώρα κυρία Μέρκελ;)

Στη συνέχεια η ΕΡΤ αποφάσισε να μας παρουσιάσει το συγκρότημα του Απόλλωνα Ρέτσου που φέρει την ονομασία PIGS που στα αγγλικά σημαίνει “γουρούνια” και όπως μας εξήγησε η Αρώνη, είναι τα αρχικά των χωρών Portygal, Italy, Greece και Spain των νότιων χωρών δηλαδή που οι βόρειοι λαοί μας ονομάζουν …γουρούνια (pigs)!!! Τώρα αν πρέπει να χαρούμε με όλο αυτό, τι να σας πω… Ο καθένας ότι καταλαβαίνει. Τι σχέση είχε πάλι αυτή η παρουσίαση ενός …άσχετου τραγουδιού με τον τελικό, και πάλι …τι να σας πω… Ο καθένας (ξανά) ότι καταλαβαίνει!

Μετά πάλι συνέντευξη της Αρώνη – που φαίνεται πως δεν μπορούσε να χωνέψει το ρόλο της παρουσιάστριας και σε καμιά στιγμή δεν ξέχασε τη δημοσιογραφική της ταυτότητα – αυτή τη φορά με τον Ρέτσο.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν με video κάποιοι εκπρόσωποι άλλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά και ο Σάκης Ρουβάς! Μ’ αυτά κι αυτά, φτάσαμε 45 λεπτά μετά την έναρξη της εκδήλωσης, για να μπούμε στην ουσία, να ξεκινήσουμε δηλαδή να βλέπουμε τους υποψήφιου του τελικού. Με τη βαρεμάρα να έχει φτάσει στο έπακρο, προσπαθήσαμε να …ξυπνήσουμε για να δούμε επιτέλους τον ελληνικό τελικό…

Τα Κόκκινα Χαλιά εμφανίστηκαν πρώτα. Παρουσίασαν το “come with me”, ένα δυναμικό ροκ κομμάτι, που ομολογώ πως όσο το ακούω, τόσο πιο καλό το βρίσκω! Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι δεν σε κερδίζει με το πρώτο άκουσμα και αυτό για Eurovision δεν είναι καλό. Στη σκηνή πάντως ήταν ευχάριστη η παρουσία τους, και δεν κατέφυγαν στη λύση χρησιμοποίησης κάποιου χορευτή.

Η Βαλάντω Τρύφωνος ακολούθησε με τη μοναδική μπαλάντα της βραδιάς. Όμορφη εμφάνιση, όμορφη φωνή και καλό τραγούδι που όμως δεν είχε στοιχεία που να το κάνουν να ξεφεύγει από τις μπαλάντες που εδώ και χρόνια συνήθως ακούμε στη Eurovision. Η παρουσίαση λιτή, η Βαλάντω εμφανίστηκε με δύο μόνο τραγουδίστριες που έκαναν φωνητικά και όλο το concept εστίασε πάνω στη πολύ καλή φωνή της τραγουδίστριας αλλά και στο εντυπωσιακό φόρεμά της…

Στη συνέχεια η σκηνή γέμισε χαμογελαστές φατσούλες σε στυλ emoticon του facebook! Ήταν η σειρά των Τριημιτόνιο που παρουσίασαν το “χαμογέλα”, το μοναδικό αμιγώς ελληνόφωνο κομμάτι του θεσμού. Χαρούμενος ρυθμός, αισιόδοξες νότες, σου φτιάχνει τη διάθεση. Οι τρεις …”τριημιτόνιοι” συνοδεύτηκαν από τρεις χορεύτριες που αρχικά έκαναν πως έπαιζαν ντραμς, στα οποία ξεχώριζε πάλι μια χαμογελαστή φατσούλα. Η αλήθεια είναι ότι κατάφεραν και μας έβαλαν στο ρυθμό τους με την ενέργεια και το μπρίο τους.

Η Αντιγόνη Ψυχράμη ήταν η πιο sexy παρουσία της βραδιάς. Με 4 χορεύτριες ντυμένες αλά Lara Croft να τη συνοδεύουν, ερμήνευσε το “it’s all greek to me”. Η ίδια εκμεταλεύτηκε τις χορευτικές της ικανότητες και συμμετείχε στο χορευτικό δίνοντας τα όλα στη σκηνή. Το τραγούδι όμως νομίζω πως πέρα από ένα catchy ρεφρέν, δεν είχε κάτι ιδιαίτερο να παρουσιάσει και η προσοχή μας περισσότερο στράφηκε μάλλον στη σκηνική παρουσία.

Το πέμπτο τραγούδι του τελικού, ήταν το “watch my dance” του Λούκα Γιώρκα, στο οποίο συμμετέχει και ο Stereo Mike. Οι δυο καλλιτέχνες ήταν φαβορί από τη πρώτη στιγμή σε πολλά ιντερνετικά polls και έμενε να δούμε αν θα κατάφερναν να εντυπωσιάσουν και με τη σκηνική τους παρουσία. Προσωπικά περίμενα κάτι περισσότερο. Μια ζεϊμπεκιά ίσως; Τρεις χορευτές συνόδευσαν τους δύο καλλιτέχνες, υποστηρίζοντας όμως ουσιαστικά μόνο το rap μέρος του κομματιού. Κατά τη διάρκεια που τραγουδούσε ο Γιώρκας, αυτοί στέκονταν ακίνητοι σαν παγοκολώνες! Μόνο σε μια μουσική γέφυρα ο Γιώρκας χόρεψε …όσο πρόλαβε στο ρυθμό του ζεϊμπέκικου, ενώ ένας χορευτής έκανε τη …σβούρα με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά! Εντυπωσιακό αλλά …άσχετο. Όπως και να έχει πάντως, Γιώρκας και Stereo Mike ήταν πολύ καλοί ερμηνευτικά και δικαίωσαν τις φήμες που τους ήθελαν νικητές και πλέον ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Ντίσελντορφ. Κατά τη γνώμη μου πάντως, πρέπει η χορογραφία να ενισχυθεί με περισσότερα ελληνικά στοιχεία, μιας και το τραγούδι προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

Τελευταία κληρώθηκε να εμφανιστεί στον τελικό η ελληνοκαναδέζα Nikki Ponte, με το “I Don’t Wanna Dance” που και αυτό θεωρείτο από πολλούς φαβορί. Η αλήθεια είναι ότι και κατ’ εμέ ήταν το πιο καθαρόαιμο “Eurovisionικό” κομμάτι του τελικού. Η μελωδία του σου έμενε με τη πρώτη και το ρεφρέν του ήταν αρκετά “κολλητικό”! Ωστόσο προσωπικά η σκηνική παρουσία δεν μου άρεσε καθόλου… Μα καθόλου! Οι 4 χορευτές ήταν ντυμένοι …ούτε κατάλαβα τι, πάντως αστεία και οι κινήσεις τους ήταν πολύ άχρωμες. Η Nikki στάθηκε όμορφα στη σκηνή, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.

Με την ολοκλήρωση των εμφανίσεων των υποψηφίων ξεκίνησε η διαδικασία του televoting και το χρόνο αυτό ανέλαβαν να καλύψουν οι καλεσμένοι της ΕΡΤ, υποψήφιοι άλλων χωρών. Πρώτος εμφανίστηκε ο Κύπριος Χρίστος Μυλόρδος ο οποίος παρουσίασε το τραγούδι της Κύπρου “σαν άγγελος σ’ αγάπησα”, ένα κομμάτι με παραδοσιακά ελληνικά ηχοχρώματα και έντονα φωνητικά. Πολύ ποιοτικό τραγούδι που πραγματικά είναι απορίας άξιο ποια θα είναι η πορεία του στη Eurovision. Στη συνέχεια είδαμε τον εκπρόσωπο της Μάλτας Glem Vella που ερμήνευσε το “one life”. Δυνατό dance κομμάτι που αν προσεχθεί σκηνικά μπορεί να πάει πολύ καλά! Η τρίτη καλεσμένη από το εξωτερικό ήταν η Polly Genova που θα εκπροσωπήσει τη Βουλγαρία με το “Na inat”. Εμφανίστηκε στη σκηνή με τους μουσικούς της και είχε μια πολύ καλή παρουσία, με ένα δυναμικό rock κομμάτι που κι αυτό φαίνεται πως έχει τα προσόντα για μια πολύ καλή πορεία στον τελικό.

Σ’ αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε ο χρόνος του televoting …όχι όμως και τα βάσανά μας, αφού πριν να ανακοινωθεί ο νικητής, θα έπρεπε να δούμε μια ακόμη cult εμφάνιση, αυτή τη φορά από τον David Lynch που εμφανίστηκε σε ένα παγκάκι και προσομοίωσε ήχο κρουστών χτυπώντας …τα δάχτυλα του χεριού του και με το άλλο χέρι το πόδι του ενώ συγχρόνως τραγουδούσε με ένα δικό του jazzy τρόπο τα “secret combination” της Καλομοίρας, “shake it” του Ρουβά, “my number one” της Παπαρίζου και το “opa” του Αλκαίου. Κάποια στιγμή πήρε και κουνούσε και μια …μπανάνα και ένα μήλο! Στο τέλος πήρε και το σαξόφωνό του για το οποίο άλλωστε φημίζεται, ενώ εμφανίστηκε ξανά και η ομάδα κρουστών του Τουλιάτου και ανάμεσά τους και η Λένα Αρώνη που έδειχνε να το απολαμβάνει! Εννοείται ότι η Λένα Αρώνη πήρε συνέντευξη και από τον Lynch, όπως είχε κάνει νωρίτερα και με τους υποψήφιους των άλλων χωρών…

Στη συνέχεια ο Αλέξανδρος Λιζάρδος, συνεργάτης της Αρώνη από το green room στο οποίο κάθονταν οι έλληνες υποψήφιοι, μίλησε μαζί τους και τους έβαλε να τραγουδήσουν a capella ένα τραγούδι που θα έδειχνε τα συναισθήματά τους εκείνη τη στιγμή (ξέρετε, “i feel good”, “it’s a beautiful day”, “απόψε λέω να μη κοιμηθούμε” και άλλα τέτοια, ενώ τη διαφορά έκανε ο Λούκας που είπε το ρεφρέν του “φεύγω” του Αντώνη Βαρδή!)


Και επιτέλους μετά από όλα αυτά, ήρθε ή ώρα να κληθεί στη σκηνή η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Μαρίνα Λαχανά, με το φάκελο που έγραφε το όνομα του νικητή. Κατ’ αρχήν η Αρώνη δεν άφησε ούτε τη Λαχανά χωρίς να της πάρει μια …μίνι συνέντευξη και αμέσως μετά προσπάθησαν να τα βρουν για το ποια θα πει το όνομα του νικητή (αφού καμιά τους δεν ήθελε να διαβάσει το φάκελο!). Τελικά από τα χείλη της Μαρίνας Λαχανά μάθαμε ότι στη Γερμανία θα μας εκπροσωπήσουν ο Λούκας Γιώρκας και ο Stero Mike με το τραγούδι “watch my dance” σε μουσική Γιάννη Χριστοδουλόπουλου και στίχους Ελεάνας Βραχάλη!

Πριν ο Λούκας και ο Stereo Mike βγουν ξανά στη σκηνή για να ερμηνεύσουν το νικητήριο κομμάτι τους, η Λένα Αρώνη βρήκε την ευκαιρία να …”συνεντευξιαστεί” και με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής και έτσι να μην αφήσει κυριολεκτικά κανέναν παραπονεμένο!!! Και η βραδιά έφτασε – επιτέλους – στο τέλος της…

Άντε και καλή επιτυχία στον τελικό!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here