Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Η νεαρή εκδότρια Daphné Despero (Alice Isaaz) και ο συγγραφέας φίλος της, Fred Koskas (Bastien Bouillon) ανακαλύπτουν ένα λογοτεχνικό αριστούργημα σε μία βιβλιοθήκη όπου συγκεντρώνονται βιβλία που έχουν απορριφθεί από εκδοτικούς οίκους. Το βιβλίο, το οποίο έχει γραφτεί από τον Henri Pick, έναν… ιδιοκτήτη πιτσαρίας που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγα χρόνια, εκδίδεται και γίνεται η απόλυτη επιτυχία. Ωστόσο, ο ιδιόρρυθμος κριτικός λογοτεχνίας Jean-Michel Rouche (Fabrice Luchini) αμφισβητεί την ταυτότητα του συγγραφέα και αποφασίζει να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποδείξει ότι έχει δίκιο. Η γνωριμία του με την κόρη του Pick, Joséphine (Camille Cottin), θα αποδειχθεί καθοριστική…

Ο Rémi Bezançon σκηνοθετεί και γράφει, μαζί με τη Vanessa Portal, «Το Μυστήριο του Κυρίου Πικ» (“Le Mystère Henri Pick”), έργο το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του David Foenkinos. Η ταινία είναι εξαιρετικά ευχάριστη, διαθέτει λεπτό χιούμορ και πολύ ωραία μουσική –αποτελεί με λίγα λόγια, μια τρυφερή κομεντί, η οποία διανθίζεται με στοιχεία μυστηρίου και «αστυνομικής» πλοκής. Οι καλές ερμηνείες όλων των ηθοποιών ζωντανεύουν με φυσικότητα τους ρόλους καθημερινών ανθρώπων, η σκηνοθεσία ακολουθεί την ανάλογα απλή λογική, ενώ ωραία έκπληξη αποτελεί η σύντομη παρουσία της θρυλικής Hanna Schygulla.

Βασικό στοιχείο για την εξέλιξη του έργου είναι η ίδια η λογοτεχνία και το πώς η γραφή του κάθε ανθρώπου μπορεί πραγματικά να τον χαρακτηρίσει. Ποια είναι τα στοιχεία που διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας; Πόσο μας επηρεάζουν αυτά που διαβάζουμε; Τι χρειάζεται για να ανακαλύψουμε μέσα σε ένα κείμενο τον εαυτό μας; Τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε προκειμένου να κερδίσουμε την αναγνώριση των άλλων; Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα που κινούν την πλοκή, με τις εμμονές και τα πιστεύω του κάθε χαρακτήρα να κρύβουν τις τελικές απαντήσεις για τη λύση του μυστηρίου.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Feelgood Entertainment, από την Πέμπτη, 9 Μαΐου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here