10/5/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Γιώργος Φούκος

I will be popular λέει το ρεφραίν μίας από τις συμμετοχές του 56ου διαγωνισμού της Eurovision, που ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στο Esprit Arena της Γερμανίας. Αν ο θεσμός αυτός θεωρηθεί μία σκηνή που αλλάζει χώρα κάθε χρόνο τότε από το 1956 μέχρι και σήμερα η περιοδεία της έχει «κόψει πολλά εισιτήρια». Κάτι το θέαμα, κάτι η πολιτική και κάτι τα γραφεία στοιχημάτων, ο διαγωνισμός αυτός θεωρείται θεσμός επιβράβευσης όχι του καλύτερου τραγουδιού αλλά της χώρας με το καταλληλότερο τραγούδι για εκείνη τη βραδιά.

Τα 3 λεπτά είναι αυστηρά χρονομετρημένα για όλους. Την επόμενη εβδομάδα και ακόμα περισσότερο τον επόμενο μήνα η συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιών και τραγουδιστών θα έχει ξεχαστεί. Τα παρακάτω 11 ονόματα όμως κατάφεραν το ακατόρθωτο. Έχουν τέτοια καριέρα (πωλήσεις και δισκογραφία) που η Eurovision μοιάζει με απλή στάση στη πορεία τους!

Ofra Haza Ηθοποιός και τραγουδίστρια με διεθνή καριέρα εκπροσώπησε την πατρίδα της το Ισραήλ το 1983. Περισσότερο γνωστή για την επιτυχία του 1988 “Im Nin’Alu” που ανέβηκε στην κορυφή του πανευρωπαϊκού chart, μπήκε στο Top 40 της Αγγλίας και στο δύσκολο playlist του δικτύου του MTV, η Ofra Haza συνεργάστηκε δισκογραφικά με την Paula Abdul στο “My Love Is For Real”. Ήταν το – μέτριας επιτυχίας – comeback της Paula Abdul το 1995 που έφτασε στο #28 του Billboard Hot 100.

Julio Iglesias Το λιγότερο γνωστό για αυτόν είναι ότι εκπροσώπησε την Ισπανία το 1970. Τα “All Of You” “To All The Girls” “My Love” επιτυχίες στο Hot 100 την 4ετία
1984-88 ενώ οι συνολικές του πωλήσεις φτάνουν τα 300 εκατομμύρια παγκοσμίως. Σημειωτέον ότι στη Eurovision βγήκε 4ος.

Olivia Newton John Αυστραλιανή τραγουδίστρια και ηθοποιός με πολλές επιτυχίες στο Billboard Hot 100 και βέβαια πρωταγωνιστική εμφάνιση στο Grease. “If You Love Me (Let Me Know)”, “Have You Never Been Mellow”, “Please Mr. Please”, “Summer Nights”, “You’re the One That I Want”, “Xanadu”, “Physical”, “Heart Attack”, “Make a Move on Me”, “Twist of Fate”, κάποιες απ’ τις επιτυχίες της που μπήκαν στο Top 20 του Hot 100 την περίοδο 1974-1983. Πριν απ’ αυτό, τον Απρίλιο του 1974 είχε εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο με τραγούδι που άρεσε περισσότερο στο κοινό που το διάλεξε, παρά στην ίδια.

Katrina & The Waves 12 χρόνια πριν αποφασίσουν να ανεβούν στη σκηνή της Eurovision για την Αγγλία (και να κατεβούν με το βραβείο) είχαν φτάσει στο 8 του Hot 100 με το πασίγνωστο “Walking On Sunshine”. Η αφετηρία τους ήταν ένα χρόνο πριν η αγορά του Καναδά αν και οι ίδιοι είναι Άγγλοι. Οι επόμενες δισκογραφικές τους απόπειρες το 1986 ”Is That It” και το 1989 “That’s The Way” μπήκαν στο Hot 100 χωρίς όμως να έχουν την αναμενόμενη επιτυχία.

Lara Fabian Μισή Βελγίδα, μισή Ιταλίδα η Lara έλαβε πρόσκληση από το Λουξεμβούργο το 1988 για να το εκπροσωπήσει. Είχε την ατυχία να συναντήσει στην ίδια σκηνή τη Celine Dion η οποία και πήρε το βραβείο για την Ελβετία. Καμία τους  σημειωτέον δεν εκπροσωπούσε τη χώρα τους και είχαν και οι 2 ως αφετηρία την καναδέζικη υπηκοότητα τους. Από το 1990 ως το 1999 η πορεία της ήταν Ευρώπη Καναδάς και το αντίστροφο αφού δισκογραφούσε με επιτυχία στα γαλλικά. Το καλοκαίρι του 1999 μπήκε στην αμερικάνικη αγορά με το “I will love again”, disco επιτυχία που έφτασε στο #32 του Hot 100. Η καριέρα της συνεχίζεται ως και σήμερα.

Dj Bobo Όχι η πιο πετυχημένη κίνηση στην καριέρα του να συμμετάσχει στο διαγωνισμό το 2007 ο Ελβετός χορευτής, συνθέτης, dj και -θεωρητικά-  ερμηνευτής έχει πουλήσει 14 εκατομύρια παγκοσμίως. Δεν έχει ποτέ καταφέρει να περάσει στην Αμερική αλλά θεωρείται ο βασιλιάς αυτού του αμαρτωλού είδους που ονομάζεται eurodance.

Nana Mouskouri 300 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως με 1500 singles σε 15 διαφορετικές γλώσσες και στο διαγωνισμό του 1963 ήρθε μόλις 8η. Ένα χρόνο πριν είχε ξεκινήσει η συνεργασία της με τον Quincy Jones.

Silver Convention Το σχήμα δημιουργήθηκε στις αρχές του 1970 στη Γερμανία και εναλλάσσοντας τραγουδίστριες μπήκαν στην αγορά της Αγγλίας με το “Save Me” οπότε και αναγκάστηκαν να ψάξουν για τραγουδίστριες που θα μπορούσαν να μεταφέρουν επιτυχώς το group από τα studio στις disco live σκηνές. Το “Fly Robin Fly” έφτασε στην κορυφή του Hot 100 το 1975 και το 1977 αποφάσισαν να εκπροσωπήσουν τη Γερμανία. Ακόμα και το Grammy που είχαν κερδίσει δεν τους βοήθησε να καταφέρουν κάτι καλύτερο απ’ την 8η θέση.

Celine Dion To 1988 κέρδισε και περίμενε μέχρι το 1992, να μάθει αγγλικά και να μπει στο Top 10 του Hot 100 με το “Where Does My Heart Beat Now”. Ακολούθησαν άλλα 7 Top 10 μέχρι το 1999 και 5 βραβεία Grammy. Το τραγούδι με το οποίο κέρδισε θεωρείται ένα απ’ τα μετριότερα που έχουν ποτέ βραβευτεί.

Gina G Ξεκίνησε ως dj από την Αυστραλία μέχρι που κατέθεσε συμμετοχή στην Αγγλία το 1996. Το “Just A Little Bit (Ooh Aah)” ήρθε μόλις 8ο την τελική βραδιά. Κάποιες εβδομάδες αργότερα θα έφτανε στο Ν.12 του Ηot 100 και κάποιους μήνες αργότερα θα προτεινόταν στο βραβείο Grammy για το Best Dance. Στη συνέχεια τσακώθηκε με τον manager της κι επανήλθε χρόνια μετά. το 2003, ως υποψήφια σε reality που έδινε την ευκαιρία σε ξεχασμένες βρετανούς pop stars να κάνουν άνοιγμα στην αμερικάνικη αγορά. Το κέρδισε ο Tony Hadley των Spandau Ballet ενώ υποψήφιοι ήταν οι Michelle Gayle. Sonia, μέλη των Imagination, Go West κ.α.

Abba Αν και κέρδισαν το 1974 ένα χρόνο πριν δεν μπόρεσαν να εκπροσωπήσουν τη Σουηδία με το “Ring Ring” που αποκλείστηκε στον εθνικό τελικό. Το τραγούδι είχε την υπογραφή του Neil Sedaka. Την κορυφή του Hot 100 την πλησίασαν 8 φορές (περίοδος 1974-1983) με πιο πετυχημένη αυτή του “Dancing Queen” το 1977. Παγκοσμίως έχουν πουλήσει 375 εκατομμύρια αν και το διαγωνισμό τον κέρδισαν με ένα τραγούδι που μιλούσε για Βατερλό!

Βραβείο έχουν κερδίσει οι: Vicky Leandros, France Gall, Jean Claude Pascal, Lulu, Johnny Loghan, Toto Cotugno, Secret Garden κ.α.
Απ’ το διαγωνισμό, χωρίς να βραβευτούν, έχουν περάσει οι: Goran Bregovic, Cliff Richard, Al Bano, Ronan Keating, Arash, Kirka, Anna Vissi, Rob Pilatus (1/2 Milli Vanilli), Brian Mc Faden, Andrew Lloyd Webber, Tatu, Nicki French και Patricia Kaas.

Τέλος στη σκηνή δεν έφτασαν ποτέ οι Elton John, Alannah Myles, Samantha Fox, Kelly Family, Londonbeat και Weather Girls που …δεν θεωρήθηκαν οι κατάλληλοι στην αντίστοιχη εθνική επιλογή!

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. tin Anna Vissi tin valane gt oso k an den 8eloun na to suniditopoiisoun kapoioi einai mia star p einai sti korufi panw apo treis dekaeties.. exei prosferei polla ston elliniko xwro k kakws orismenoi den tin ektimoun.. apo pou na arxisw. Sunergasia me Kougioumtzi, 8eodwraki, Ntalara, Alexiou. 1o Brabeio sto festival 8essalonikis to 1977! sunergasia me ton Niko Xulouri. Akolou8oun Antwnis Bardis, Giannis Spanos, Nikos Karvelas. Treis summetoxes sti Eurovision: Auto Stop – 1980, Mono i agapi – 1982, Everything – 2006! Ekatommuria pwliseis sto energitiko tis! Kuklofories diskwn me epituxia stis HPA, Australia, Tourkia, Agglia. 1i rok opera stin Ellada itan oi Daimones to 1991 tu Nikou Karvela me tin Anna Vissi! mia alli parastasi u4ilwn prodiagrafwn k simantikis poreias itan i Mala to 2002! Summetoxi stin teleti lixis Olumpiakwn Agwnwn A8ina 2004, ka8ws k e8elontria. No1 sto Amerikaniko Dance Billboart me to Call Me to 2005! Braveusi sto Mousika Balkanika Brabeia gia tin sunoliki prosfora tis! polla vraveia Pop Corn, Ariwn, Mad, Kuprou, Madame Figaro, Gunaikes tis xronias! Prwtoporos sta ellinika mousika drwmena! Sunergasia me Johny Logan, Greg Ladany, Dave Steward.. sold out sunaulies sto exwteriko k.a. k ola osa eipa einai apodedeigmena.
    ANNA VISSI = KORYFH gt polu apla exei talento, fwni, 4uxi, omorfia k einai i moni p mporei na upostirixei ta panta!

  2. oti kai na exei kanei i Anna Vissi…den pianei mia brosta sta alla onomata pou exoun anaferthei sto parapanw arthro! eleos! sugkrinoume Celine Dion me Anna Vissi!? dropi! einai apla asteio to na vlepeis to onoma tis dipla sta alla…

  3. Γιατί αυτή η ξενομανία Grigoris;; Δηλαδή τι καλύτερο έχει η Celine Dion? Και οι 2 έχουν φωνάρα. Στην Αμερική θεωρείται ξοφλημένη η Celine Dion (και κακώς για μένα) ενώ η Βίσση στη χώρα της πουλάει ακόμη…Είναι ναι το μεγαλύτερο όνομα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό αυτό και δικαιώς έχει μια θέση δίπλα στα ονόματα που αναφέρθηκαν. Ή θα μας πεις οτι ο DJ Bobo είναι μεγαλύτερος καλλιτέχνης;

  4. ti na sas pw re paidia.. otan den ektimoume kapoious an8rwpous k den anagnwrizoume tin axia tous tote ti na pw.. as 8ewroume ton ka8ena kallitexni.
    sto katw katw, se opoion aresoume!

  5. Giati Theo esu ksereis tin kariera tou DJ BoBo kai mporeis na krineis an einai megaluteros kalitexnis? alla gia na ton ferneis ws paradeigma “ashmantou kalitexni’ mallon idea dn exeis…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here