Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο ζωγράφος Paul Gauguin (Vincent Cassel) αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ταϊτή, αναζητώντας την έμπνευση. Ο έρωτάς του για μια νεαρή ιθαγενή, την Téhura (Tuheï Adams) θα σταθεί καθοριστικός για τη ζωή και την τέχνη του…

gauguin_afisa_2018_05

Ο Edouard Deluc σκηνοθετεί το «Πωλ Γκωγκέν» (“Gauguin”), μια βιογραφία για τον διάσημο ζωγράφο και τα χρόνια που πέρασε στη Γαλλική Πολυνησία. Έχοντας αφήσει πίσω τη γυναίκα και τα πέντε παιδιά του –η οικογένειά του αρνήθηκε να τον ακολουθήσει σε αυτήν του την καλλιτεχνική αναζήτηση–, ο Gauguin έφθασε στην Ταϊτή αντιμετωπίζοντας ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και απογοητευμένος από τη ζωή του. Στον εξωτικό αυτόν τόπο, βρήκε ξανά την έμπνευση και την αγάπη, οι οποίες και τον ώθησαν να δημιουργήσει τα σπουδαιότερα έργα του. Ο ίδιος ωστόσο δεν πρόλαβε να γευθεί τη χαρά που προσφέρει η αναγνώριση και πέθανε περίπου μία δεκαετία αργότερα, πάμφτωχος και μόνος.

gauguin_2018_05

Δυστυχώς, παρά τις καλές προθέσεις της, η ταινία δεν καταφέρνει ούτε στο ελάχιστο να αποτυπώσει αυτήν την έκρηξη ζωής, μορφών και χρωμάτων που έχουν οι πίνακες του, ούτε την έντονη προσωπικότητα του ζωγράφου. Η οργιώδης δύναμη και η καθαρότητα της φύσης στην Ταϊτή αποδίδονται κάπως άτονα από τη φωτογραφία του κινηματογραφικού φακού, ενώ το όλο εγχείρημα είναι μάλλον άνευρο και επίπεδο –το εντελώς αντίθετο δηλαδή από τη ζωγραφική του Gauguin. Μόνη όαση, η εξαιρετική ερμηνεία του Cassel στον ομώνυμο ρόλο. Ο θαυμάσιος ηθοποιός επιβεβαιώνει το ταλέντο του, δημιουργώντας –ουσιαστικά χωρίς να έχει κάποια σκηνοθετική ή άλλη βοήθεια– ένα πολύ προσωπικό πορτρέτο ενός ιδιόρρυθμου, εξωστρεφούς αλλά και βαθιά μοναχικού ανθρώπου, ο οποίος, μέσα από τις αντιθέσεις του, γέννησε σπουδαία και άμεσα αναγνωρίσιμα έργα, που άλλαξαν μια για πάντα τα έως τότε δεδομένα για τη ζωγραφική και την τέχνη στο σύνολό της.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Seven Films, από την Πέμπτη, 10 Μαΐου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here