Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, ένας ιδιαίτερα ευφυής και χαρισματικός νεαρός μηχανικός υπολογιστών, ο Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον στρατό και αποφασίζει να υπηρετήσει την πατρίδα του, μπαίνοντας στη CIA. Σύντομα, ανακαλύπτει ότι τα πράγματα εκεί δεν είναι όσο ιδανικά τα φανταζόταν…

snowden_afisa_2016_11

Η νέα ταινία του πολυβραβευμένου Oliver Stone, “Snowden”, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την πολυσυζητημένη υπόθεση υποκλοπής και δημοσίευσης απόρρητων πληροφοριών από τον, 29χρονο τότε, υπάλληλο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών –της γνωστής και μη εξαιρετέας CIA. Μέσα από μια στρωτή, κλασική αφήγηση, η οποία πλαισιώνεται από τις ερμηνείες γνωστών ηθοποιών (μεταξύ των οποίων οι Nicolas Cage, Tom Wilkinson, Rhys Ifans και Melissa Leo), ο αμερικανός σκηνοθέτης παρουσιάζει με απλότητα τα γεγονότα. Πετυχαίνει έτσι να καταγγείλει την απαράδεκτη και παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων από την κυβέρνηση της χώρας του, ενώ ταυτόχρονα φέρνει στο επίκεντρο έναν σύγχρονο αμερικανό «ήρωα». Αυτές είναι οι δύο πλευρές του Αμερικανικού Ονείρου; Η κακή κυβέρνηση και ο καλός πολίτης; Αν το δούμε απλοϊκά, μπορεί να είναι κι έτσι. Ωστόσο, αυτό που αναδεικνύεται στο φιλμ του Stone είναι σαφώς πιο πολύπλοκο: Η πληροφορία είναι ο βασιλιάς των πάντων, ειδικά σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι επιλέγουμε να καταχωρίσουμε προσωπικά μας στοιχεία και δεδομένα στο αόρατο –αλλά κάτι παραπάνω από υπαρκτό– σύμπαν του Διαδικτύου. Υπάρχουν άνθρωποι, άλλωστε, που ζουν μόνο μέσα στον ψηφιακό κόσμο… Ο Stone, πάντως, δεν είναι ένας από αυτούς. Ούτε ο Snowden, τώρα που το σκέφτομαι. Απλώς και οι δύο κατανοούν αδιαμφισβήτητα την αλήθεια της ρήσης «Η γνώση είναι δύναμη».

snowden_2016_11

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης συνοψίζει εύστοχα την οπτική του για το έργο αυτό: «Ο στόχος μου ήταν να πω μία απλή, στέρεη, δραματική ιστορία. Ίσως κάποιοι να μην την καταλάβουν. Είμαστε μια χώρα που μας αρέσουν οι ταινίες δράσης, τα blockbusters και η βία. Στην ιστορία του Edward Snowden δεν υπάρχουν πυροβολισμοί ή καταδιώξεις. Το επίκεντρο είναι ο πραγματικός Edward Snowden, που είναι ακόμα νέος και ζωντανός και δυναμικός. Έχει πολύ καλές και στοιχειοθετημένες ιδέες για το πώς οι ΗΠΑ μπορούν να προστατευθούν, επειδή είναι ένα θέμα που πραγματικά τον ενδιαφέρει. Οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα να προστατευθούν, όμως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη χρήση του δικαιώματος αυτού και την κατάχρησή του. Το ερώτημα είναι, ώς ποιο σημείο είναι ικανός να φτάσει κάποιος για να σταματήσει αυτό που θεωρεί ότι είναι κατάχρηση;»

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Tanweer, από την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου.

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here