15/5/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας

  • Τον τελικό παρακολούθησαν 38.000 θεατές στο κατάμεστο Fortuna Düsseldorf Arena και περισσότεροι από 120.000.000 τηλεθεατές σε περισσότερες από 45 χώρες.

  • Το Αζερμπαïτζάν έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για τέταρτη φορά (έκανε ντεμπούτο το 2008 στο Βελιγράδι) και είναι η πρώτη φορά που κερδίζει τη πρώτη θέση! Πάντως έχει αξιοπρόσεκτη πορεία όλες τις χρονιές, καθώς το 2008 τερμάτισε στην 8η θέση, το 2009 στην 3η και πέρυσι στην 5η θέση!
Ell & Nikki νικητές για το Αζερμπαϊτζάν
  • Στον τελικό τα περισσότερα 12άρια πήρε η Βοσνία Ερζεγοβίνη, πέντε στον αριθμό και ακολούθησε η Ιταλία με τέσσερα! Όλες οι χώρες που έλαβαν δωδεκάρια:
    Βοσνία Ερζεγοβίνη 5
    Ιταλία 4
    Δανία 3
    Αζερμπαϊτζάν  3
    Γεωργία 3
    Ουκρανία 3
    Ιρλανδία 3
    Ρουμανία 2
    Λιθουανία 2
    Ισπανία 2
    Γαλλία 2
    Σλοβενία 2
    Σουηδία 2
    Ελλάδα 1
    Ηνωμένο Βασίλειο 1
    Ουγγαρία 1
    Φινλανδία 1
    Αυστρία 1
    Μολδαβία 1
    Ισλανδία 1
Η Βοσνία Ερζεγοβίνη μπορεί να μη νίκησε, πήρε όμως τα περισσότερα 12άρια στον τελικό!
  • Φέτος ήταν η 8η συνεχόμενη χρονιά, που η Ελλάδα τερματίζει στη πρώτη δεκάδα της Eurovision!
  • Η Ελλάδα τερμάτισε πρώτη στον α’ ημιτελικό που συμμετείχε και έβδομη στον τελικό. Στον τελικό έλαβε συνολικά 120 βαθμούς, από τους οποίους οι 60 προήλθαν από τις χώρες που μετείχαν στον α’ ημιτελικό, οι 48 από τις χώρες που μετείχαν στον β’ ημιτελικό και οι 12 από τις big five. Από τις 19 χώρες που συμμετείχαν στον α’ ημιτελικό, στον τελικό μας έδωσαν βαθμούς οι 9. Από τις 19 χώρες που συμμετείχαν στον β΄ημιτελικό, στον τελικό μας έδωσαν βαθμούς οι 7. Από τις Big five, βαθμούς πήραμε μόνο από τις δύο (Ιταλία και Γερμανία).
Για 8η συνεχόμενη χρονιά, η Ελλάδα τερματίζει στη πρώτη δεκάδα της Eurovision!
  • Μόλις ένα δωδεκάρι πήραμε στον τελικό (από τη Κύπρο), ένα πήραμε και στον ημιτελικό. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το δωδεκάρι στον ημιτελικό το πήραμε από τη Πορτογαλία που στον τελικό δεν μας έδωσε ούτε ένα βαθμό!!! (αλήθεια τι άλλαξε;;;) Εντύπωση προκαλούν επίσης η Κροατία και το Ηνωμένο Βασίλειο που μας έδωσαν από 8 βαθμούς στον ημιτελικό και κανέναν στον τελικό! Ανάλογη πρακτική και από τους Πολωνούς και τους Ισπανούς, που ενώ μας έδωσαν από 7 πόντους στον ημιτελικό, δεν μας έδωσαν …τίποτα στον τελικό!Γενικά από τις 19 χώρες που μας έδωσαν βαθμούς στον ημιτελικό, οι 10 δεν μας έδωσαν ούτε έναν βαθμό στον τελικό!Αξίζει επίσης να αναφερθεί, πως από τις 21 χώρες που ψήφισαν στον ημιτελικό, οι 19 μας έδωσαν βαθμούς (δεν μας ψήφισε μόνο η Ισλανδία! – η άλλη είναι η χώρα μας που βέβαια δεν μπορούσε να «αυτοψηφιστεί), ενώ από τις 43 χώρες που ψήφισαν στον τελικό, βαθμούς μας έδωσαν μόνο οι 18.Παρακάτω οι χώρες που μας ψήφισαν στον α’ ημιτελικό και οι βαθμοί που μας έδωσαν (σε παρένθεση και οι βαθμοί που μας έδωσαν οι ίδιες χώρες στον τελικό):
    Πορτογαλία 12 (0)
    Αλβανία 10 (10)
    Αρμενία 10 (7)
    Αζερμπαϊτζάν 10 (8)
    Ουγγαρία 10 (8)
    Κροατία 8 (0)
    Ηνωμένο Βασίλειο 8 (0)
    Γεωργία 7 (6)
    Πολωνία 7 (0)
    Σερβία 7 (3)
    Ισπανία 7 (0)
    Ελβετία 7 (2)
    Ρωσία 6 (8)
    Σαν Μαρίνο 6 (8)
    Μάλτα 5 (0)
    Φινλανδία 4 (0)
    Λιθουανία 4 (0)
    Τουρκία 4 (0)
    Νορβηγία 1 (0) 

  • Η Ελλάδα στον τελικό πήρε βαθμούς από 18 χώρες (από τις 43 που ψήφισαν συνολικά). Παρά τη πολύ καλή πορεία μας, πήραμε μόνο ένα δωδεκάρι, φυσικά από τη Κύπρο! Πήραμε επίσης τρία δεκάρια και έξι οκτάρια… Συνολικά η Ελλάδα έλαβε τους εξής βαθμούς στον τελικό:
    Κύπρος 12
    Βουλγαρία 10
    Αλβανία 10
    Γερμανία 10
    Ρωσία 8
    Σαν Μαρίνο 8
    Αζερμπαϊτζάν 8
    Ρουμανία 8
    Ουγγαρία 8
    Βέλγιο 8
    Αρμενία 7
    Ουκρανία 6
    Γεωργία 6
    Φύρομ 3
    Σερβία 3
    Ιταλία 2
    Ελβετία 2
    Μολδαβία 1

  • Από την πλευρά μας – πάντα στον τελικό – το δωδεκάρι το δώσαμε στη Γαλλία (που στη δική της βαθμολογία δεν μας έδωσε ούτε έναν βαθμό). Η Ελλάδα έδωσε την εξής βαθμολογία (την ανακοίνωσε από την Αθήνα η Λένα Αρώνη). Σε παρένθεση οι βαθμοί που μας “ανταπέδωσαν” οι χώρες που ψηφίσαμε:
    Γαλλία 12 (0)
    Ιταλία 10 (2)
    Γεωργία 8 (6)
    Ουκρανία 7 (6)
    Σουηδία 6 (0)
    Αζερμπαϊτζάν 5 (8)
    Γερμανία 4 (10)
    Βοσνία Ερζεγοβίνη 3 (0)
    Ηνωμένο Βασίλειο 2 (0)
    Ρωσία 1 (8)
Ο Γάλλος Amaury Vassili πήρε δωδεκάρι στον τελικό από την Ελλάδα!
  • Στον α’ ημιτελικό δώσαμε το δωδεκάρι στην Αλβανία. Συνολικά δώσαμε την εξής βαθμολογία:
    Αλβανία 12
    Γεωργία 10
    Αρμενία 8
    Ισλανδία 6
    Ουγγαρία 5
    Λιθουανία 4
    Ρωσία 3
    Σαν Μαρίνο 2
    Πορτογαλία 1
Η Αλβανίδα Aurela Gaçe πήρε το δωδεκάρι της Ελλάδας στον ημιτελικό, αλλά δεν της ήταν αρκετό για να περάσει στον τελικό και αποκλείστηκε.
  • Οι μόνες χώρες που “αντάλλαξαν” δωδεκάρια στον τελικό, ήταν η Δανία με την Ιρλανδία, η Σλοβενία με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Γεωργία με τη Λιθουανία και φυσικά η Ρουμανία με τη Μολδαβία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here