Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Κυριολεκτικά μια ανάσα πριν τους ημιτελικούς και τον μεγάλο τελικό του 62ου διαγωνισμού της Eurovision. Την Τρίτη 9 Μαΐου είναι ο πρώτος ημιτελικός (στον οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος) και την Πέμπτη 11 Μαΐου ο δεύτερος ημιτελικός.

Οι χώρες που απαρτίζουν τον δεύτερο ημιτελικό, έκαναν τις πρόβες τους το σαββατοκύριακο και έτσι μπορούμε να έχουμε μια γεύση από τους πιθανούς μας αντιπάλους (θεωρούμε …δεδομένο ότι θα είμαστε στον τελικό!!!) .

6. ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οι OG3NE, είναι από τις πιο καλοντυμένες για φέτος. Μαύρα φορέματα και παντελόνι για την μια, με στρας, με μαύρα και μοβ φώτα να κυριαρχούν στη σκηνή, σε μια άψογη ερμηνεία και από τις 3 κοπέλες. Στο φόντο υπάρχουν στίχοι από το τραγούδι, γεγονός που δε μου αρέσει πολύ. Θα προτιμούσα κάτι πιο έντονο ώστε να μείνει και στον τηλεθεατή. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι έχουν άνετα ένα εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου.

7. ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ο Joci Papai, έχει σειρά μετά, ο οποίος επί σκηνής παίζει τουμπελέκι. Δίπλα του, πίσω του, μπροστά του, -γενικώς, δεν κάθεται σε μια γωνιά- μια χορεύτρια, ντυμένη στα λευκά, η όποια μου θυμίζει τις χορευτικές κινήσεις από την ταινία ” η Παναγία των Παρισίων”. Στη βοηθητική σκηνή, υπάρχει και μια κοπέλα ,ντυμένη στα μαύρα. που παίζει βιολί. Κίτρινοι, πορτοκαλί, οι φωτισμοί που επικρατούν ενώ λίγο πριν το φινάλε, χορεύουν οι 2 τους, περιτριγυρισμένοι από φωτιές. Αν πάει καλύτερα από εμάς, θα συγχυστώ…

8. ΔΑΝΙΑ
Η Anja τελικά φόρεσε το ίδιο κόκκινο φόρεμα, που έβαλε και στον εθνικό τελικό. Οικονομία κάνει και μπράβο της! Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, με μια πύρινη βροχή, όπως είθισται, για την Eurovision και προς το τέλος γονατίζει για να δώσει και κάτι παραπάνω, στην πολύ καλή ερμηνεία της.

9. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Είχατε ποτέ δει στη σκηνή της Eurovision, στα 62 της χρόνια, αερόστατο; Ε, να λοιπόν, που ο  Brendan Murray το κάνει πραγματικότητα, αφού στέκεται μέσα σε ένα! Πολύ έξυπνο background, με βουνά, προκείμενου να δίνει την αίσθηση ότι πετάει. Κόκκινοι και λευκοί χρωματισμοί κυρίως, για να ταιριάζουν με το αερόστατο και ο ερμηνευτής …ακίνητος! Εκεί που τον έβαλαν, εκεί έκατσε. Ενδιαφέρουσα σκηνική παρουσία πάντως.

10. ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ
Η Valentina Monetta και ο Jimmie Wilson δένουν εξαιρετικά πάνω στη σκηνή. Στα μαύρα ντυμένοι, με 3 άτομα στα φωνητικά και με εμφανώς disco διάθεση, προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν. Πολύχρωμα φώτα, χορός και από τους δυο, και λίγο πριν το φινάλε ο Jimmie πετάει το σακάκι του, για να μας δείξει τα καλογυμνασμένα του μπράτσα. Και καλά κάνει γιατί …έτσι μαζεύονται οι ψήφοι! Δε θα παραξενευτώ, αν τους δω τελικό και ας έχουν τελευταία θέση στα γραφεία στοιχημάτων.

11. ΚΡΟΑΤΙΑ
Ο Jacques Houdek, με την διπλή προσωπικότητα, όπως φαίνεται από το κομμάτι, έχει τρεις άντρες στα φωνητικά, έναν που παίζει βιολί και έναν που παίζει βιολοντσέλο. Στο φόντο αρκετές φορές, αυτός- δεν υπήρχε λόγος να τον βλέπουμε και εκεί-, και μια πεδιάδα με πολλά ηλιοτρόπια, και φυσικά…πύρινη βροχή! Το σακάκι του, έχει διπλό σχέδιο, προκείμενου να εναρμονίζεται με την αλλαγή της φωνής του.

12. ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Και πάμε σε ένα τραγούδι, που δε με έχει κερδίσει προσωπικά, αλλά το αποτέλεσμα πάνω στη σκηνή, με εντυπωσίασε αρκετά. Οι JOWST, με το electro pop κομμάτι τους, κερδίζουν έδαφος. Ο dj φορά μια ασημένια μάσκα με led φώτα πάνω, και κυριαρχούν μοβ χρωματισμοί. Το τραγούδι , στο ρεφρέν του, είναι κάπως κουραστικό.

13. ΕΛΒΕΤΙΑ
Επιτέλους, ένα φόρεμα εκτός λευκού – μαύρου – κόκκινου χρώματος. Κίτρινο καναρινί φορά, η κοπέλα από τους Timebelle, ανεβασμένη σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα, που στο πλάι έχει σκάλα για να κατεβαίνει. Ένα άτομο σε ντραμς, και ένα σε πιάνο, με το κίτρινο σαν χρώμα να δεσπόζει στη σκηνή. Φωνητικά ήταν ικανοποιητική.

14. ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Τι να σχολιάσω πρώτα εδώ… Την βάρκα με τους ανεμιστήρες στο πλάι; Τα δυο ωραία ”κεφτεδάκια” κοτσιδάκια στα μαλλιά της κοπέλας;Το καπέλο του ερμηνευτή;
Naviband, παρόλα αυτά, έχουν πάρα πολύ κέφι επί σκηνής, το οποίο περνά και στον κόσμο. Θέλω να σας πω, ότι καταχειροκροτήθηκαν. Κακό τραγούδι, όπως και να έχει, με θετική ενέργεια όμως!

15. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Δεν έχω να πω πολλά, παρά μόνο ότι κάνει μια εξαιρετική ερμηνεία ο Kristian Kostov. Λιτός, απλός και απέριττος,  σε άσπρο και μαύρο οι φωτισμοί, και μια ωραία ασημένια βροχή και αστραπές, που θα έρθουν σαν 3D στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Μεγάλο φαβορί.

16. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Ίσως και να καταφέρει να κλέψει την… τελευταία θέση του ημιτελικού, από την Λευκορωσία. Fusedmark, επί σκηνής, κόκκινο φόρεμα για την κοπέλα, 4 κοπέλες στα φωνητικά, μια βροχή που μοιάζει ελαφρώς με της Βουλγαρίας και …βαριέμαι πολύ! Αξιολάτρευτο το κοτσιδάκι στο κεφάλι της!

17. ΕΣΘΟΝΙΑ
Όσο και να μου αρέσει αυτό το κομμάτι, άλλο τόσο κακή χημεία έχουν οι Laura και ο Koit Toome στη σκηνή. Σε μια διαρκή αναζήτηση βρίσκονται, με λευκούς φωτισμούς και για background και σε αυτή την συμμετοχή, τα πρόσωπα των ερμηνευτών. Μια πολύ όμορφη και σικ τουαλέτα για την Laura, μαύρο κοστούμι με στρας και άσπρο πουκάμισο για τον Koit.

18. ΙΣΡΑΗΛ
Και θα κλείσει δυνατά ο δεύτερος ημιτελικός, με τον Imri. Με πολλά πράγματα να θυμίζουν , την συμμετοχή του Ισραήλ το 2015, ο Imri μόνος στην αρχή, πλαισιώνεται από 3 άντρες στα φωνητικά, και μετά έρχονται 2 άντρες χορευτές, ντυμένοι στα λευκά για να κάνουν αντίθεση με εκείνον. Φωτιές, πυροτεχνήματα, στο φόντο και εδώ ο ερμηνευτής. Η μοναδική μου παρατήρηση, είναι ότι είναι λίγο φτηνό το χορευτικό του. Κατά τα αλλά, θα ξεσηκώσει σίγουρα το στάδιο.

Και κάπως έτσι έκλεισαν οι πρόβες και για τους δυο ημιτελικούς. Την Δευτέρα, θα γίνει το dress rehearsal και το βράδυ, θα ψηφίσουν οι επιτροπές για τον A’ ημιτελικό.

Αξίζει να πούμε, πως η Ιταλία θα εμφανιστεί στο πρώτο μισό του τελικού, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο στο δεύτερο μισό. Η Ουκρανία έχει κληρωθεί στην 22η θέση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here