11/5/2011
Γράφει ο Τάσος Μπιμπισίδης
www.musiccorner.gr

Το κεφάλι ψηλά και τα χέρια ανοιχτά” βροντοφώναξαν ο Λούκας Γιώρκας παρέα με τον Stereo Mike στο Ευρωπαϊκό κοινό, και όπως έδειξε το τέλος της βραδιάς, έπεισαν επιτροπή και τηλεθεατές και έτσι το ερχόμενο Σάββατο θα τους δούμε να εκπροσωπούν την Ελλάδα στον μεγάλο τελικό του 56ου διαγωνισμού της Eurovision!

Ο πρώτος ημιτελικός της φετινής διοργάνωσης ξεκίνησε στις 10 ακριβώς, με το γνώριμο σήμα της Eurovision να ηχεί στις οθόνες της ΕΡΤ και την δημοσιογράφο της Κρατικής Τηλεόρασης Μαρία Κοζάκου, να καλησπερίζει τους τηλεθεατές. Ο διαγωνισμός που φιλοξενείται στο Furtuna Αrena του Ντίσελντορφ της Γερμανίας μετά την περσινή νίκη της Lena, ξεκίνησε με τους τρεις παρουσιαστές, Anke Engelke, Judith Rakers και Stefan Raab να καλωσορίζουν τους 57.000 θεατές που βρίσκονταν στο στάδιο αλλά και το τηλεοπτικό κοινό που παρακολουθεί το show από όλο τον κόσμο!

Πρώτη διαγωνίστηκε η Πολωνία, με την λευκοντυμένη Magdalena Tul, με εντυπωσιακό χορευτικό αλλά αδιάφορο κομμάτι που φάνηκε να άφησε αδιάφορους και όλους όσους ψήφισαν. Ακολούθησε η περσινή διοργανώτρια Νορβηγία με τη Stella Mwangi να φωνάζει Haba Haba σε μια παρουσίαση τύπου Shakira και ξεσηκωτικό χορευτικό. Η γλυκιά και όμορφη τραγουδίστρια έκλεψε την παράσταση, μια καλή συνταγή που ωστόσο δεν έπεισε.

Πολωνία – Magdalena Tul Νορβηγία – Stella Mwangi

Τρίτη εμφανίστηκε η Αλβανία με την Aurela Gaçe και ένα δυναμικό τραγούδι, το “Feel The Passion”, αλλά υπερβολική σκηνική παρουσία. Τα ίδια και για την Αρμενία που ακολούθησε με την Emmy και με Έλληνες χορευτές και μια απόλυτα cult παρουσία που συνόδευε το αστείο pop κομμάτι που επέλεξαν οι Αρμένιοι.

Αλβανία – Aurela Gaçe Αρμενία – Emmy

Στη 5η θέση εμφανίστηκε η Τουρκία με τον Yüksek Sadakat και το τραγούδι “Live It Up”, με πιο rock ήχο αλλά με τόσα κιτς στοιχεία που ίσως να είναι αυτά που τελικά τους απέκλεισαν μετά από χρόνια από τον τελικό! Η συνέχεια της βραδιάς ανήκε στη Σερβία που ήρθε στον φετινό διαγωνισμό με 60’s και vintage αέρα αλλά ένα μέτριο κομμάτι που παρουσίασε η Nina, ενώ στην 7η θέση, σειρά είχε η Ρωσία που με τον Alexej Vorobjov θύμισε κάτι από το παρελθόν, σε ένα πρότυπο του Dima Bilan που είχε κερδίσει το 2008 τον διαγωνισμό. Ο Alexej ερμήνευσε το “Get You”…

Τουρκία – Yüksek Sadakat Σερβία – Nina
Ρωσία – Alexej Vorobjov

8η εμφανίστηκε η Ελβετία με την Anna Rossinelli και το “In Love For A While”, ίσως ένα από τα καλύτερα τραγούδια της βραδιάς με country ύφος και μια πιο jazz ατμόσφαιρα που θύμιζε street performance και θα ξαναδούμε το Σάββατο. Επόμενη συμμετοχή ήταν αυτή της Γεωργίας με την Eldrine και το “One More Day”, ένα αμιγώς rock κομμάτι και μια έντονη παρουσίαση που εξέπληξε με την είσοδό της στον τελικό ενώ η Φιλανδία που ακολούθησε έχοντας μια μπαλάντα οικολογικού περιεχομένου με τίτλο ”Da Da Dam”, φαίνεται να συγκίνησε με τη φωνή του γλυκανάλατου νεαρού Paradise Oskar που το ερμήνευε ολομόναχος πάνω στη σκηνή και θα ακολουθήσει τον δρόμο του τελικού το Σάββατο…

Ελβετία – Anna Rossinelli Γεωργία – Eldrine
Φινλανδία – Paradise Oskar

Στην 11η θέση εμφανίστηκε η Μάλτα με τον Glen Vella και ένα dance τραγούδι που θύμιζε ωστόσο ξεπερασμένες μουσικές εποχές των 90’s και δεν πέρασε στον τελικό όπως και το Σαν Μαρίνο, η μικρή ταπεινή χώρα της Ευρώπης, που κόπηκε έχοντας μια μπαλάντα με τίτλο “Stand By” που ερμήνευσε με πάθος η γλυκιά Senit.

Μάλτα – Glen Vella Σαν Μαρίνο – Senit

Η Κροατία στην 13η θέση με την Daria που δεν κατάφερε ούτε αυτή να εντυπωσιάσει παρόλο που το προσπάθησε πολύ κάνοντας συνεχείς εναλλαγές ρούχων έχοντας ωστόσο ένα κακό, απόλυτα γιουροβιζιονικό κομμάτι με τίτλο “Celebrate”. Η συνέχεια ανήκε στην Ισλανδία την οποία εκπροσωπούσε μια αντρική μπάντα, οι Sjonni’s Friends, που εμφανίστηκαν σε ένα jazz σκηνικό και πέρασαν στον τελικό του Σαββάτου αφήνοντας ένα ιδιαίτερο στίγμα με το τραγούδι τους “Coming Home”.

Κροατία – Daria Ισλανδία – Sjonni’s Friends

Η Ουγγαρία κατάφερε και αυτή να περάσει στον τελικό με το ”What About My Dreams” που θεωρήθηκε εξ αρχής φαβορί παρόλου που η ερμηνεύτρια Kati Wolf θύμιζε έντονα Celine Dion και το κομμάτι θύμιζε κι αυτό τραγούδια από “ντίβες” της αμερικανικής σκηνής. Οι έξι εκπρόσωποι της Πορτογαλίας, Homens Da Luta, από την 16η θέση δεν κατάφεραν να προκριθούν παρά την σατιρική διάθεση που τους διακατείχε σε αντίθεση με την Λιθουανία που ακολούθησε με μια ατμοσφαιρική μπαλάντα που ερμηνεύτηκε και στην νοηματική από την εντυπωσιακή και σαν εμφάνιση και σαν φωνή Evelina Sašenko, με συνοδεία πιάνου.

Ουγγαρία – Kati Wolf Πορτογαλία – Homens Da Luta
Λιθουανία – Evelina Sašenko

Προτελευταίο εμφανίστηκε το Αζερμπαϊτζάν με ένα από τα πιο συζητημένα κομμάτια της φετινής χρονιάς, αφού το ”Running Scared” των νεαρών ερμηνευτών Ell και Nikki είναι αγαπημένο τραγούδι όλων των Eurofuns, ενώ παίζει και σε πολύ υψηλές θέσεις στα γραφεία στοιχημάτων και ίσως όχι άδικα! Η βραδιά του πρώτου ημιτελικού έκλεισε με ήχο Ελληνικό. Το ζεϊμπέκικο και rap “watch my dance”, του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου και της Ελεάνας Βραχάλη, που ερμήνευσε με πάθος ο Λούκας Γιώρκας μαζί με τον Stereo Mike έχοντας δίπλα τους τους 4 χορευτές του Κωνσταντίνου Ρήγου, έπεισαν το Ευρωπαϊκό κοινό που μας έδωσε το πράσινο φως για τον φετινό τελικό της Γερμανίας!

Αζερμπαϊτζάν – Ell & Nikki Ελλάδα – Λούκας Γιώρκας & Stereo Mike

Με αισιοδοξία η Ελληνική αποστολή θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό το Σάββατο, εκεί που θα έχει να αντιμετωπίσει, πέρα από τις χώρες που προκρίθηκαν από τον πρώτο ημιτελικό, και τις 10 χώρες που θα προκύψουν από τον ημιτελικό της Πέμπτης, όπως επίσης και τις “Big 5” (Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία αλλά και την Ιταλία που επέστρεψε στον διαγωνισμό έπειτα από 14 χρόνια).

Οι νικητές του α' ημιτελικού, πανηγυρίζουν όλοι μαζί στη σκηνή!

Συνοπτικά οι χώρες που προκρίθηκαν στον τελικό είναι (με την τυχαία σειρά που ανακοινώθηκαν):

Σερβία
Λιθουανία
Ελλάδα
Αζερμπαϊτζάν
Γεωργία
Ελβετία
Ουγγαρία
Φιλανδία
Ρωσία
Ισλανδία

Μετά το τέλος του ημιτελικού, ανακοινώθηκε και η σειρά που θα πάρουν μέρος οι χώρες που προκρίθηκαν στο τελικό του Σαββάτου. Η Ελλάδα θα διαγωνιστεί στην ένατη θέση (οι συμμετέχοντες στον τελικό είναι 25), σχετικά νωρίς δηλαδή, κάτι ίσως όχι και τόσο καλό…

Οι θέσεις όλων των χωρών που πέρασαν από τον α’ ημιτελικό είναι:

  • Σερβία 24
  • Λιθουανία 4
  • Ελλάδα 9
  • Αζερμπαϊτζάν 19
  • Γεωργία 25
  • Ελβετία 13
  • Ουγγαρία 5
  • Φινλανδία 1
  • Ρωσία 10
  • Ισλανδία 21
Λούκας και Stereo Mike θα διαγωνιστούν στον τελικό στην 9η θέση...

Ο δεύτερος ημιτελικός, στον οποίο συμμετέχει και η Κύπρος, θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 12 Μαΐου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here