Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Ενας -ίσως δίκαιος- αποκλεισμός για την Ελλάδα κι από την άλλη μια εκρηκτική Ελένη Φουρέιρα, με φόντο μια λιτότητα από την διοργάνωση και πολλά ατυχή τηλεοπτικά πλάνα στους ερμηνευτές, συνθέτουν το χρονικό του πρώτου ημιτελικού της Eurovision 2018.


Χωρίς πολλά πολλά, οι 4 πανέμορφες οικοδέσποινες (Silvia Alberto, Daniela Ruah, Catarina Furtado, Filomena Cautela) μας καλωσόρισαν στο κατάμεστο Altice Arena της Λισαβόνας και αμέσως ξεκίνησε ο διαγωνισμός…

eurovision_presenters_a_semifinal_2018_05_001


Ας θυμηθούμε μία μία τις συμμετοχές:

1. ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Την κρυάδα την πήρε η Aisel, η οποία ήταν …τίγκα στο glitter! Ένα κακό, ψεύτικο εφέ, μια μετριότητα φωνητικά και μια έλλειψη υψοφοβίας, συνέθεσαν τον πρώτο αποκλεισμό της χώρας από τελικό της Eurovision! Απίστευτο και όμως συνέβη.

2. ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Η πιο βόρεια χώρα της Ευρώπης, δεν τα κατάφερε. Αναμενόμενο. Στα μισά του τραγουδιού, σε αυτήν την ήρεμη μπαλάντα, ο Ari Olafson πέταξε το stand του μικροφώνου γιατί μάλλον υποψιάστηκε ότι δεν θα περνούσε στον τελικό του Σαββάτου! Πολύ χαρά και συγκίνηση στο τέλος …για το τίποτα!

3. ΑΛΒΑΝΙΑ
Μια εξαιρετική φωνή, σε ένα μέτριο τραγούδι, σε μια αδιάφορη παρουσίαση, που όμως ψηφίστηκε ασύστολα από τις επιτροπές, και έτσι προς έκπληξη αρκετών, ο Eugent Bushpepa πέρασε στον τελικό, αφήνοντας αρκετά φαβορί εκτός!

4. ΒΕΛΓΙΟ
Όταν δεν ξέρεις να στήνεις ένα αρκετά όμορφο κομμάτι, όταν έχεις αρκετά λάθος πλάνα, ένα –ο Θεός να το κάνει!- ρούχο και μια αμήχανη Sennek να το ερμηνεύει ικανοποιητικά, ο αποκλεισμός είναι κοντά. Ένα μεγάλο φαβορί, που έμεινε εκτός και με πίκρανε πολύ. Ενδιαφέρον άνοιγμα και κλείσιμο.

5.ΤΣΕΧΙΑ
Ο Justin Bieber …έχει κλώνο, αντίπαλο, σωσία, όπως θέλετε πείτε τον, που ακούει στο όνομα Mikolas Josef. Μια ωραία σκηνοθεσία, σε αντίθεση με την κυρία από πάνω, ένα παιδί που θα μεγαλώσει, και μια Τσεχία που για δεύτερη φορά πηγαίνει τελικό και μάλιστα με αξιώσεις!

6. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Ίσως θα έπρεπε να παραδώσει σε κάποιους άλλους -ονόματα δε θα πω και οικογένειες δε θα θίξω- μαθήματα για το πως συγκινείς με την ερμηνεία σου και την σκηνική σου παρουσία. Ένα τεράστιο αουτσάιντερ, που θα πάει εξαιρετικά καλά στον τελικό. Η Ieva Zasimaskaute, μαζί με τον σύζυγό της επί σκηνής.

7. ΙΣΡΑΗΛ
Το αδιαφιλονίκητο φαβορί, έχασε λίγο από την αίγλη που είχε. Η Netta γεμάτη ενέργεια και έχοντας όλη την αρένα μαζί της, πέρασε -στοιχηματίζω- άνετα στον τελικό, με την συνοδεία πυροτεχνημάτων και σαπουνόφουσκων! Πάντως δεν ήταν εμφάνιση νικήτριας… Θα δείξει!

8. ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Έτρεμε σαν …κομπρεσέρ ο καημένος ο Alekseev! Με πολλά τριαντάφυλλα, με μια οδοντοστοιχία που …φέγγει στο σκοτάδι και με ένα κιτς φινάλε, έμεινε εκτός τελικού.

9. ΕΣΘΟΝΙΑ
Δεν έχω να πω πολλά εδώ. Εκθαμβωτική, εξαιρετική, με ένα αέρινο φόρεμα που κατέκλυσε τη σκηνή και φωτίστηκε από ειδικούς προτζέκτορες, ωστόσο δεν παύει να είναι μια αντιγραφή της Jennifer Lopez. Αναρωτιέμαι μέχρι πόσο ψηλά μπορεί να πάει στον τελικό η Elina Nechayeva . Οι κορώνες της πάντως, πήγαν πολύ ψηλά. Τις άκουσε και ο Θεός!

10. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Όταν έχεις μια πανέξυπνη και γρήγορη σκηνοθεσία, αρκετά καλές φωνές και ένα στήσιμο που θυμίζει λίγο Gansta’s Paradise, περνάς στον τελικό και αφήνεις πίσω σου τους υπόλοιπους να σε κοιτάνε. Φωνάρα η κοπέλα από τους Equinox.

11. ΦΥΡΟΜ
Βαριόταν! Φάνηκε από τις πρόβες. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Γιατί άλλαξε ρούχα δεν κατάλαβα. Οι Eye Clue,  γνώριζαν εξαρχής ότι δεν θα περάσουν. Νομίζω μόνο ένας μου είπε ότι του άρεσε. Ίσως να ήταν και ο μοναδικός που την ψήφισε…!

12. ΚΡΟΑΤΙΑ
Σέξι και όποιος αντέξει, θα ήταν το σλόγκαν της  Franka, αφού η επόμενη ταινία, τύπου “50 shades of grey”, θα μπορούσε να έχει για soundtrack το τραγούδι της. Και καλά θα κάνει! Μου θύμισε λίγο Mariah Carey στα νιάτα της.

13. ΑΥΣΤΡΙΑ
Ο  φωτογενής Cesar Sampson, μόνος και ψηλά, με χάλια ενδυματολόγο και εκείνος, σαν του Βελγίου, τα κατάφερε μια χαρά, και τρύπωσε την Αυστρία ξανά σε τελικό.

14. ΕΛΛΑΔΑ
Τι να πω εδώ… Η αλήθεια είναι ότι στεναχωρήθηκα, γιατί δεν ήμασταν για αποκλεισμό. Δεν ήμασταν όμως και για πρόκριση. Ένα ατμοσφαιρικό κομμάτι, που δεν είχε ίχνος ατμόσφαιρας μέσα του, μια Γιάννα Τερζή, που σε πολλά σημεία χαμογελούσε χωρίς λόγο, μια εσωτερικότητα που δεν φάνηκε ποτέ. Ένα όνειρο, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και ένα ηχηρό χαστούκι στην ΕΡΤ, που ελπίζουμε να την συνεφέρει και να δει επιτέλους τα τραγικά λάθη που κάνει. Δεύτερος αποκλεισμός για την Ελλάδα, ίσως πιο βαρύς και από τον αποκλεισμό που είχαν οι Argo!


15. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Κάπως έτσι καταλάβαμε ότι βλέπουμε Eurovision. Η Saara Aalto δεμένη στον τροχό …της τύχης, πρόσφερε θέαμα και ο κόσμος της το ανταπέδωσε, δίνοντας της το εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου.

16. ΑΡΜΕΝΙΑ
Μπορεί να έχει καλή φωνή ο Sevak, αλλά δεν έπεισε ούτε κοινό, ούτε επιτροπή, και έτσι η Αρμενία, για δεύτερη φορά σαν κι εμάς, μας έπιασε το χέρι, και πήραμε τον δρόμο για τα αποδυτήρια, ελπίζοντας για του χρόνου σε κάτι καλύτερο.

17. ΕΛΒΕΤΙΑ
Λίγο πριν το φινάλε, το αδιάφορο συγκρότημα Zibbz, παρόλο που είχε ένα δυναμισμό το κομμάτι και μια τεράστια επικοινωνία με το κοινό, δεν τα κατάφερε, αφήνοντας για τέταρτη συνεχόμενη φορά την Ελβετία εκτός τελικού.

18. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Μια όμορφη, ρομαντική εκδοχή του La la land, σε gay version, που είχε αρκετή δόση τρυφερότητας. Όμορφα στημένο και μια πρόκριση από το πουθενά για την βασίλισσα του διαγωνισμού και τον Ryan O’ Shaugnessy.

19. ΚΥΠΡΟΣ
Καλύτερο φινάλε δε θα μπορούσε να έχει η βραδιά. Δείτε και θα καταλάβετε, το πόσο καλή ήταν η Ελένη Φουρέιρα, και για ποιο λόγο έγινε ένα τεράστιο φαβορί για την νίκη. Αέρας και άνεση νικήτριας. Μακάρι! Άναψε μεγάλες …φωτιές στο Ισραήλ, αφού το εκθρόνισε, από την πρώτη θέση των γραφείων στοιχημάτων!

 


Κ
αι κάπως έτσι φτάσαμε στους 10 φιναλίστ, οι οποίοι είναι :

ΑΥΣΤΡΙΑ, ΕΣΘΟΝΙΑ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ
( κληρώθηκαν να εμφανιστούν στο πρώτο μισό του τελικού, από τις θέσεις 1-13)
ΚΥΠΡΟΣ, ΙΣΡΑΗΛ, ΤΣΕΧΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ
(κληρώθηκαν να εμφανιστούν στο δεύτερο μισό του τελικού, από τις θέσεις 14-26).


Αξίζει να σας υπενθυμίσω, ότι η ακριβής σειρά εμφάνισης, θα καθοριστεί μετά το πέρας και του δεύτερου ημιτελικού που θα γίνει την Πέμπτη.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τότε. Καλή επιτυχία στην Κύπρο!

———————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here