Γράφει ο Γιάννης Μαυρόπουλος

Στο άκουσμα του τίτλου είχα ανάμεικτα συναισθήματα. Trash (στα ελληνικά “Σκουπίδια”)… Η ταινία θα μπορούσε να βγει θησαυρός, θα μπορούσε όμως και να μην απέχει πολύ από τον τίτλο της. Για καλή μου τύχη, ο σκηνοθέτης του “Billy Eliot”, Stephen Daldry, συνδυάζει όμορφα Λατινική Αμερική και Αγγλία, σε μια κοινωνική νουβέλα, που δεν απέχει πολύ από την πραγματική ζωή. Γιατί οι αξίες, η σήψη και η διαφθορά που προβάλλει είναι σύνηθες πλέον φαινόμενο. Όπως και η δύναμη της θέλησης τριών μικρών παιδιών.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Andy Mulligan και την σκηνοθετική πέννα των Felipe Braga και Richard Curtis, το “Trash” αποτέλεσε ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον δίωρο και μας άφησε και το δικό του ηθικό δίδαγμα: Μην σταματάς να πολεμάς για το δίκιο σου. Γιατί αυτό είναι το σωστό.

trash_afisa_2014_10

Ο Ραφαέλ, ο Γκάρντο και ο Γκαμπριέλ είναι τρεις φίλοι που δουλεύουν σε μια χωματερή στη Βραζιλία. Η ζωή τους ξαφνικά αλλάζει, όταν ο Ραφαέλ βρίσκει ένα πορτοφόλι στα σκουπίδια, που η σημασία του είναι τεράστια. Αίφνης, η ιστορία ενός ολόκληρου έθνους βρίσκεται στον αέρα, όπως και οι ζωές όλων στην χωματερή. Οι τρεις δεκατετράχρονοι φίλοι θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να λύσουν τους γρίφους πίσω από τους οποίους κρύβεται μια ιστορία διαφθοράς στο πολιτικό προσκήνιο της Βραζιλίας. Σύμμαχος τους η Ολίβια και ο πάτερ Τζούλιαρντ. Εχθροί τους ολόκληρη η αστυνομία. Θα τα καταφέρουν; Μόνο το πορτοφόλι που άφησε πίσω του ο Ζοσέ Άντζελο θα τους δώσει τις απαντήσεις. Ένα πορτοφόλι που είναι ικανό να τους κοστίσει ακόμα και την ίδια τους τη ζωή…

Οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι τρεις δεκατετράχρονοι φίλοι που είναι ικανοί για το οτιδήποτε. Πλαισιωμένοι από ηθοποιούς- κράχτες (σε αυτή τη περίπτωση), όπως η Rooney Mara, ο Martin Sheen και ο Wagner Moura, ο Ραφαέλ, ο Γκάρντο και ο Γκαμπριέλ συμπληρώνουν όση εμπειρία και υποκριτική τους λείπει με τον αυθορμητισμό, τον αυτοσχεδιασμό και τη ζωντάνια που αποπνέει η ζωηρή τους εφηβεία.

Η ταινία, αν και δείχνει προσιτή σε όλη την οικογένεια, αμαυρώνεται από τις έντονες, σε αρκετές περιπτώσεις, σκηνές βίας, οι οποίες δείχνουν την απανθρωπιά και την στυγνότητα που εφαρμόζει η αστυνομία όταν είναι σκούρα τα πράγματα. Μέσα στη φτώχεια, ένα οικείο σε όλους κοινωνικό γεγονός (αν προτιμάτε μάστιγα): Η εξαθλίωση και η οικονομική διαφθορά με αυτοσκοπό την σε πολιτικό επίπεδο αναρρίχηση ενός «βρώμικου» πολιτικού. Αλλά σε αυτήν την ιστορία (τουλάχιστον) επικρατούν οι τίμιοι. Οι φτωχοί -όχι στην καρδιά, αλλά στις τσέπες…

trash_cinema_2014_10

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου από την UIP.

———————

Σκηνοθεσία: Stephen Daldry
Σενάριο: Felipe Braga, Richard Curtis, Andy Mulligan( συγγραφέας του βιβλίου)
Ηθοποιοί: Rooney Mara (Olivia), Martin Sheen (Father Juliard), Wagner Moura (Jose Angelo), Rickson Tevez (Rafael), Gabriel Weinstein (Gabriel), Eduardo Luis (Gardo)

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here